Thursday, February 04, 2016

Orang Jepun - Bahagian I

Semalam saya melepak dengan beberapa kawan lama dan mereka buka cerita tentang perangai orang Jepun. Perkara yang paling menonjol ialah berkaitan menepati masa.

Peristiwa pertama: Waktu belajar di Jepun, brader melayu ni pernah dijemput ke rumah kawan bangsa Jepun. Sebelum brader nak keluar rumah, si Jepun menalipon beliau dan memperincikan setiap masa yg dia akan tempohi, dari jalan ke stesen bas, naik bas, naik keretapi, naik bas semula dan jalan kaki ke rumah si Jepun. Si Jepun meramalkan yang brader akan tiba pada 10.37 pagi. Ramalan Jepun itu agak tepat.

Peristiwa kedua: Kutu melayu ni tidur di hotel. Sebelum tidur, dia pasang alarm jam 6.30am. Sedar-sedar, bahu dia sedang digoncang2 oleh orang hotel menyuruhnya bangun. Dia tengok jam dah 6.45am. Rupanya orang hotel dah pecahkan pintu bilik hotel hanya kerana risaukan kawan saya akan lambat bangun (kerana alarm jam dah berbunyi banyak kali tapi dia tak bangun2) dan risau dia lambat tiba ke tempat yg dia akan berurusan pagi itu.

Kau mampu?

2 comments:

  1. kawan aku pernah share cerita bab lab clean up di Jepun. kalau ikut normal manusia, semua pakat curi tulang kalau bab nak bersih lab. di sana, dari prof sampai cleaner turun lab pakai kasut pua chu kang tu tonyoh lantai sampai bersih. memang betoi betoi cuci lab lah tu. hehehe

    ReplyDelete