Friday, December 31, 2010

2010

Secara keseluruhannya tahun ini agak bagus. Malaysia menang Piala Suzuki. Kejohanan untuk negara ASEAN yang hadiahnya dari negara Jepun.

Saya start amik gambar secara sederhana serius. Terima kasih Nikon.

Saya start main golf secara agak serius. Terima kasih KGSAAS.

Saya dah berhenti merokok secara amat serius. Terima kasih saya.

Tahun ini saya ada Adam. Terima kasih Tuhan.

Friday, December 24, 2010

Hantu Kak Limah - The Review

Panggung wayang sepatutnya ada seat yg tak der seat. Duduk atas lantai dan pakai bantal. Harga patut dikurangkan kepada mereka yang bawa bantal sendiri. Tapi bantal yang ada logo Manchester United FC jangan dibenarkan dibawa masuk. Euueeewww.

Semalam, saya dan isteri telah bergegas ke Cineleisure The Curve untuk menyaksikan cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah. Cerita ni memang agak kelakar. Ada yang kata lagi kelakar dari the original story. I beg to differ.

Cerita ni memang kelakar tapi mungkin kerana jumlah pelakon yg semakin berkurangan membuatkan tahap kekelakaran itu tersangkut-sangkut. Watak berkarakter yang kelakar cuma tinggal beberapa kerat. Kalau dulu ada Que Haidar, ada Jalil Hamid dan beberapa lagi pelakon kelakar gred A-. Mengapa pelakon kurang? Adakah Mamat Khalid sudah terjebak dengan syndrom "jom cepat kaya"?

Saya berangan nak buat cerita juga. Cerita pasal seorang taiko/gangster/ayahanda yang sangat sayangkan kucing.

Tuesday, December 21, 2010

Smart Tag

Sesetengah perkara nampak smart tapi sebenarnya tidak. Kereta jenama "smart" tapi pembelinya saya rasa tak smart. Smart tunnel pun tak berapa nak smart walaupun berharga berbillion ringgit. Steven Seagal ada yang kata dia smart tapi saya rasa dia mat poyo yang tak smart.

Smart tag tu kira ok lah cuma kalau dia tak berbunyi "teeeetttt" bila lalu kat toll, dia lagi smart. Saya tak faham kenapa perlu ada bunyi itu. Kalau transaksi tak jalan, palang tak naik. Jadi, kejadah nak ada bunyi "teeeettt" tu? Buat perabis bateri sahaja. Kalau lampu jalan berbunyi bila warna hijau tu patutlah untuk mereka yg cacat penglihatan melintas. Pemandu pakai smart tag ada yg buta ke?

Touch n Go, jangan jadi tak smart macam Proton. Proton punya tak smart terlalu banyak sampai gua rasa kena buat entri khas.

Thursday, December 16, 2010

RM10 juta ringgit

Kadang2 saya mimpi kena kejar dengan hantu. Mulut cuba nak baca ayat suci Al-Quran tapi sebab diri dalam tidor, lidah jadi tersekat-sekat. Nak baca "Bismillah..." jadi "ouukk, oukkk, ouukkk". Bila terjaga, hati berdebar2 dan tengkok berpeluh. Pelik kan?

Ada juga saya mimpi jadi orang kaya. Yang hairannya, dalam mimpi tu bukan betol2 nampak duit dalam akaun bank berjuta. Cuma dalam mimpi tu saya tahu saya orang kaya sebab pakai kereta mewah dan rumah serba mewah. Tapi bila terbangun, perasaan diri tu kaya terus hilang. Mungkin perasaan yang ada dalam diri beberapa saat sebelum terjaga dari tidor tu lah perasaan saya kalau dalam bank memang ada duit RM10juta ringgit. Sebab nak merasa dalam kehidupan realiti, lambat lagi kut.

Alang2 berangan, baik berangan ada 3 trillion US dollar dalam akaun bank! Bahlol betol.

Monday, December 13, 2010

Flat Tyre

Merokok membahayakan kesihatan.

Bila sedang memandu kita harus sentiasa peka dengan keadaan jalanraya dihadapan. Kalau ada lubang, kita harus mengelak kearah kanan kita supaya kita tak terlanggar pakcik bawa motosikal dilorong kiri. Kalau sebelah kanan pun ada kereta, perlahankan kereta dan belok kiri atau kanan (mana yang tiada kenderaan).

Kalau terlanggar benda atas jalanraya sampai tayar pecah (tayar pecah bila ada bunyi "dub, dub, dub" yang makin lama makin kuat), kita harus berhenti ditempat yang selamat. Jangan main berhenti dalam gelap kerana dalam gelap banyak hantu. Kalau siang hari, jangan berhenti tepi jalan yang sesak kerana takut teksi langgar kita dari belakang.

Sediakan "jack" kereta yang jenis hidraulik untuk angkat kereta. Kalau masih pakai "jack" jenama brengsek yang datang sekali dengan kereta proton tu, standby untuk sakit pinggang.

Pesanan ini dibawakan oleh saya.

Friday, December 10, 2010

I.T.I.S

Sempena tahun baru ini, saya akan menggunakan gantinama "saya" pula. Selamat tinggal "gua".

ITIS ialah satu sistem yg berasas kan kebodohan dan tamak haloba. Sepatutnya mempamerkan tahap kesesakan lalulintas, ITIS mempamerkan kebanggangan DBKL.

Saya tak pernah percaya dengan apa yg ITIS tulis atas papan elektroniknya. Penipu.

Wednesday, December 01, 2010

karaoke

Karaoke ialah perkataan Jepun untuk "kelas mengaji".

Gua tak berapa gemar berkaraoke tapi kalau kawan2 ajak teh tarik dalam karaoke, gua pasrah. Gua tak maksudkan Redbox. Redbox tu kalau kereta, kira standard proton saga lah. Gua maksudkan kereta Audi.

Suara gua macam manusia normal, pitching jangan ceritalah. Katak yang kerja dia panggil hujan pun resign.

Ada beberapa perkara dalam karaoke yg gua tak buat dan gua tak perlulah ceritakan disini. Pendek kata, gua clean.

Membaca personaliti seseorang dalam karaoke pun bagus. Kalau jenis yang tak menyempat-nyempat tu, memang gua pangkah. Catch my drift?

Tuesday, November 30, 2010

Datuk

Tadi gua buat presentation pada sorang datuk. Dia seorang datuk yang bagus dan gua yakin dia tak beli gelaran itu sebab rumah dia bukan rumah banglo.

Sewaktu bual-bual kosong selepas presentation, dia bilang yang di organisasi dimana dia bekerja, dia anggap semua staff dia macam anak tapi tak lah sampai dia boleh lempang macam dia lempang anak sendiri sambil buat aksi flying-kick. Gua istighfar sambil sedekahkan surah Fatihah pada semua staff yang bekerja dengan datuk ni.

Gua taktau lah kalau gua boleh lempang anak sendiri tapi kalau kutu yg ada pangkat datuk pun lempang anak sendiri, takkan gua tak boleh?


Tak boleh kut.

Saturday, November 27, 2010

Longkai

Gua cukup marah bila gua tengah bawa kereta laju, ada kereta lain potong gua dan pemandunya ialah seorang perempuan. Lu pikirlah sendiri.

"Callman" atau nama timangan mereka "longkai" ialah sejenis manusia yang kerja mereka sentiasa memaksa mereka duduk dalam kereta sambil pegang walkie-talkie. Kadang-kadang mereka akan lepak di tepi station minyak atau lepak stall burger depan 7-eleven.

Yang gua paling tak puas hati dengan "longkai" ini ialah mereka akan sentiasa first sampai ke tempat kereta eksiden. Kalau lah "longkai" ini boleh train pihak polis kita untuk jadi lebih efficient macam mereka.

Thursday, November 25, 2010

Sekaicho

Masa gua kecil, arwah abah gua pernah bawak kitorang sekeluarga ke Singapura. Sambil melawat sambil beli-belah secara kecil-kecilan. Arwah abah gua bukan jutawan tapi hati dia baik. Dia belikan gua sepasang kasut jenama "Sekaicho". SD20 waktu tu rasanya. Gua suka giler sebab gua rasa kasut tu sangat cantik. Malangnya, sehari lepas beli kasut tu hilang. Tercicir ntah mana di Singapura.

Gua rasa anak2 sekarang tak nak pakai dah kasut jenama brengsek. Atau mungkinkah mak/bapak budak tu yang tak nak belikan?

Monday, November 22, 2010

3-4 Darjah Celcius

Orang malaya ni memang pantang jumpa kolam air, mesti mau terjun mandi. Gua rasa sebab cuaca kita lah.

Kat eropah, berapa banyak kolam air kat town tapi jarang gua nampak orang awam pakai seluar bola t-shirt logo parti politik terjun dalam tu. Setakat berpiknik keliling kolam tu, standardlah.

Kalau suhu kat KL ni 3-4 darjah celcius waktu siang, jangan harap lah kolam kat KLCC tu penuh manusia hujung minggu. Couple pun kurang kat taman tu waktu malam kut.

Friday, November 19, 2010

Lets Kill Mr.Ciggy

Tu hari gua pi London jalan2. Tapi tak semua orang tahu bahawa jalan2 gua tu ada agenda yang tersirat.

Gua cadang, dihari terakhir gua di kota ini, gua akan hisap rokok terakhir gua didepan kedai Benson&Hedges di Old Bond Street, London (seperti yang tertera di kotak rokok benson). Haram jadah, 2 kali gua mundar mandir jalan tu tak jumpa kedai Benson. Tiba2 gua nampak kedai Dunhill. Kedai Rothman of Pall Mall pun gua jumpa, tapi nak quit smoking depan kedai rokok Pall Mall macam tak best aje.

Anyway, gua pun hisap lah rokok gua yang terakhir (rokok Marlboro, sebab member gua yang beli rokok. Gua dah tak beli lagi dah) di depan kedai Dunhill of London dan gua abadikan dalam sekeping gambar.

Sila lihat gambar dibawah. Dah nak masuk 4 hari gua tak hisap rokok. Its going to be tough, but what the hell.



Appendix: Rupa-rupanya alamat dimana B&H diregisterkan iaitu 13, Old Bond Street dah jadi kedai "Mont Blanc". Gua ada lalu kat depan kedai pen tu. Cilake betoi.

Monday, November 15, 2010

Londres

Sejuk kota Londres luorang jangan buat main2. Cuba lu try tidor dalam peti ais.

Ini malam last gua lepak Londres dan gua sedang baring dalam 2 hélai selimut setebal 3 inci. Terima kasih gua pada "wonder" sahabat gua yang dah 17 tahun kerja sini kerana sanggup kasi gua crash rumah dia. Lu terbaik.

Salute gua juga pada dekja kerana kasi pinjam tripod camera Manfrotto untuk nightshots gua. Gambar yang gua sempat upload boleh di usha at http://www.flickr.com/photos/vankordi

Kalau budi dibalas budi, gadaikan bumi sekali pun gua tak boleh nak bayar.

Monday, October 25, 2010

Warisan

Weekend sudah memang agak memenatkan. Lari sana sini, buat itu ini sambil bawa Adam. Kesian kat anak jantan gua sorang ni.

Dalam kesebokan itu, Adam akan masih bangun tengah malam kul 4 pagi minta susu.

Ahad pagi, wife gua cerita pada gua yang Adam punya "barang" membesar sewaktu wife gua nak tukarkan pampers jam 4 pagi sebelumnya.

"Kalau tak, macam siput aje.." Wife gua buat kelakar sambil dukung nak mandikan Adam. Gua pun tergelak-gelak.


2 minit selepas tu waktu gua merokok jauh dari mereka2 yang gua sayangi, perasaan lega menyelubungi hati. Insyallah, dapatlah gua cucu nanti.

Thursday, October 21, 2010

Sharing is sometime not caring.

Gua kalau makan nasi lauk pedas2, gua prefer makan dengan kicap masin. Kicap ni penyedap seperti budu jugak. Orang penang panggil kicap ni tokyu. Tokyu? Keh keh.

Bila gua baca orang "sharing" pandangan politik diorang dalam facebook, gua rasa sangat tak sesuai. Ianya seperti lu masuk disko tapi dalam disko ada orang melalak cerita pasal politik atas dance floor. Gua rasa kita perlu jadi lebih sensitif dengan keadaan sekeliling. Tak salah nak share pandangan tentang apa2 pun pada orang lain tapi harus lah bersesuaian dan bertempat.

Gua login facebook sebab nak checkout keadaan semasa kawan2. Nak bergurau dengan sahabat2. Bukan nak cari lawan.

Gua ramalkan lagi 2 bulan nak pilihanraya nanti, gua malas masuk facebook sebab mesti banyak gile posting pasal politik.

Politik is dirty enough on its own. Leave it out of my playground.

Monday, October 18, 2010

Gary Moore

Gua teringat cerita sumpah orang minyak arahan P.Ramlee. Masa si hodoh tu kononnya dah jadi hensem, dia jadi P.Ramlee. Sekarang, kalau ada scene macam ni lagi, dia jadi iras2 Najib Razak.

Cerita yang gua bakal tampilkan ni member gua yang bagitau. Ini kisah benar.

Ahad lepas, ibu kepada seorang sahabat kami meninggal. Al-fatihah. Sewaktu pengebumian arwah tatkala mayat sedang ditalkinkan dari tepi liang lahad dan suara tukang talkin membelah kesunyian petang ditemani bunyi cenkerik , tiba-tiba bunyi ringtone lagu "still got the blues" nyanyian gary moore berkumandang mendayu-dayu bermula dengan petikan gitar gary moore yang sayu dan pilu. Mamat sekor terkial2 cari phone dalam kocek.

Thursday, October 14, 2010

Panggilan Hangit

Suara penyanyi Malaya sekarang semua sedap2. Ramai pulak tu. Mungkin diorang semua datang dari Pahang.

Lu mungkin tau sessi "panggilan hangit" dalam hotFM. Pagi2 mesti ada mamat/minah/pakcik/makcik yang kena dajal. Gua layan juga menatang tu cuma gua tak berapa gemar bila diorang permainkan orang yang meniaga. Contohnya makcik yang jual periuk kena "panggilan hangit".

Diorang tau tak yang bila kita meniaga, kita letak sepenuh harapan dalam usaha itu. Tiba2 ada orang call buat main main pulak.

Panggilan hangit kepala hotak lu. Baik layan Saleh Yaakob nyanyi lagu inggeris haram jadah punya kelakar kat sinarFM.

Wednesday, October 13, 2010

Segantapioklahtu

Tajuk entri gua ni macam haram kan? Ni baru art.

Gua ni taklah hensem. Kulit hitam rambut tak David Beckham langsung. Perut boleh tahan dia punya kedepan dan tiap-tiap bulan kena check balance duit dalam ATM takut terover pakai. Tak cukup dengan elemen-elemen haram jadah ni, perangai gua tak lah senonoh sangat. Bila jalan kat shopping mall, segan jugak bila orang usha-usha gua jalan dengan anak bini.

Kadang-kadang masa wife dan anak gua sedang nyenyak tido, gua terjaga dan gua termenung tengok diorang.

Terima kasih tuhan.

Sunday, October 10, 2010

Amik Gambar (Edited)


Gua dalam workshop belajar technique ambik gambar HDR (High Dynamic Range).

Gua amik gambar atas ni (bukan HDR) semalam tepi tasik shah alam. Orang ramai tengok macam kitorang alien. Gambar bawah ni HDR.


Thanks Vedd. Gua kena practise lagi. Pakai ultra wide lens ni kalau setup tripod salah, gambar jadik senget.

Friday, October 08, 2010

Curiousity May Kill The Cat

Jalan Jelatek 25 tahun yang lepas ialah kawasan setinggan kaum boyan. Boyan ni terminoloji untuk kaum indon yang kerja di Malaysia dulu. Sekarang kita panggil "mat indon". Boyan sebenarnya sebuah pulau kecik utara pulau Jawa. Keluasan pulau ini ialah sebesar titik pensil atas peta, itu lah saiznya. Besar titik pensil.

Gua pernah tinggal di kuarters kerajaan bersebelahan setinggan boyan ni. Di kuarters itulah gua belajar merokok (gua harap mak gua tak baca blog gua ni. Kalau dia tahu ni, masak gua kena bebel). Mulanya kerana ada sifat ingin tahu rasa merokok.

Berbekalkan duit seringgit sekeping, gua naik BMX dan turun ke kedai runcit di setinggan bawah.

Dengan suara yang terketar-ketar gua tanya, "rokok apa yang harga seringgit sekotak bang?".

"Mau kotak yang besar ato yang kecil?" Mat indon jaga kedai tu tanya gua balik.

"Yang besar." Gua jawap lepas 20 saat berfikir.

Selesai masukkan rokok dalam kocek buat muka macam belikan untuk bapak, gua order mancis.

"Korek** chap orang terbang ni sepulo sen dik." Mat indon tu mintak duit. Tulah pertama kali gua dengar perkataan pelik dari mulut orang boyan.

Lepas hisap sebatang, gua rasa sedap dan gua terus tak toleh kebelakang tapi tak lama lagi gua nak toleh kehadapan semula. Cuma sekarang gua takkan hisap rokok jenama yang gua beli pertama kali dahulu. Rasa macam hampeh.


** Korek tu mancis.

Wednesday, October 06, 2010

Tun Mahathir

Ketika masih belajar di atas awan dahulu, gua perlu makan. Sama seperti insan kamil yang lain. Bahan basah gua beli pakai duit. Bahan kering gua beli pakai kredit kad.

Pekan tempat gua mula2 belajar dulu memang solok. Jauh dari bandar besar, terperosok di suatu lembah. Slang inggeris diorang macam orang putih makan chewing gum.

Satu hari yang sabtu, pertama kali gua membeli belah di sebuah kedai runcit milik seorang pakcik mat saleh tua dekat rumah gua.

"Anything you fancy luv?", soalan dari pakcik tua tu.

Mat saleh tempat gua belajar dulu suka sangat sudahkan soalan mereka dengan perkataan "luv". Maksudnya ialah "nak" (pendek untuk anak).

"Do you have Milo?", balas gua. Rupanya Milo ni famous kat Malaysia aje. Sambil soal, tangan gua seluk kocek kira syiling dengan jari.

"Do people eat this Milo thing luv?", pakcik tu jawap dengan mata tepat memandang mata gua. Gua tak tau nak cakap apa, gua jeling majalah2 lucah yang tersandar tenang ditempat paling atas rak majalah."Tak kasi budak kecik curi lah ni", bisik hati gua.

"You Malaysian luv?", tanya pakcik tu lagi.

"Yes. Just arrived here two days ago." Gua punya slang mat saleh, gua rasa pakcik tu cuba tahan nak gelak.

"Dr.Mahathir is the best Prime Minister in the world boy. Be proud." Pakcik tu tambah.

Gua jadi sebak.

Tuesday, October 05, 2010

Ayam Goreng?


Ini gambar Kolonol Sanders. Atuk sapa gua tak tau. Umur berapa pun gua taktau tapi gua rasa dah lebih seratus tahun kut. Keh keh.

Semalam gua lapar nak mampus, masuk KFC TTDI. Masuk masuk aje, queue dalam 12 orang. Kaunter bukak satu. Mujurlah attendan kaunter tu cekap. Lu order lah berapa banyak pun, dia boleh hafal tanpa silap. Cekap betol dan gua menyesal tak tanya nama dia sapa.

Makcik depan gua masa order tu gua rasa tak pernah masuk KFC. Semua benda dia nak tanya. "Kalau amik pakej ayam ni tak nak air pepsi berapa?. Kalau amik ayam dua ketol, taknak kentang goreng berapa harga?". Menyinga betol gua.

Tengah menyinga gua nampak poster kolonel dan gua snap pakai berry. Gua teringat satu kursus business gua hadiri dulu ada cerita pasal kolonel. Dia sangat yakin bahawa ada pasaran kalau dia bukak kedai jual ayam goreng. Tapi dia takdak duit. Dia pun panjat rumah orang kaya dan ceritakan hasrat dia tu. Ramai yang tak percaya dengan kolonel.

"What? People can fry their own chicken at home. Why go to your restaurant and get fat?". Antara respond orang kaya2 ni.

Tapi kolonel tetap berusaha dan akhirnya setelah meeting dgn beratus orang kaya, dia berjaya. Kalaulah dia dah give up lepas ditolak 20 kali, takdak lah poster muka dia di satu tempat yang beribu batu jauh dari tempat asal kolonel ni.

Kolonel Sanders, salute.

Monday, October 04, 2010

Ofen Houze

Ofen houze banyak gila weekend sudah. Gua suka pi ofen houze kerana ada makan-makan dan minum-minum. Isu yang gua tak minat tentang ofen houze ni ialah mengejar masa. Kalau ada 4 ofen houze dilokasi berpeluh ketiak punya jauh yang harus dihadiri dalam tetingkap masa 3 jam, lu pikirlah sendiri.

Kadang-kadang gua buat juga ofen houze ni. Buat ofen houze ni bukan skit punya usaha bro. Biarlah kita hidangkan kuih-muih dan air sirap sahaja, tetapi usaha dan kerja kerasnya sama je gua rasa. Jadi janganlah kita komplen rendang daging liat ke, air sirap kurang gula ke, selipar crocs lu sama macam selipar crocs orang lain yang datang ke, tissue tuan rumah sediakan tu nipis ke. Jangan.


Adam (dalam gambar diatas OTW ke ofen houze) mengucapkan terima kasih pada mereka yang buat ofen houze. 1Malaysia, 1OfenHouze.

Friday, October 01, 2010

Red is still not dead.


Red is still not dead.
Originally uploaded by Vankordi
We are still alive and kicking.

First try gua kat fotografi. Ramai yang kata its all about how you present your shoot.

Yelah, gua tengah try la ni.

Pemanduan Berhemah Kaedah Saintifik.

Masa gua anak kecik suka main api, gua belajar kenapa susu pekat dalam tin perlu ada 2 lubang kecik sebelum susu boleh mengalir keluar. Kalau nak satu aje lubang, lubang itu perlu besar. Ini ialah kerana perbezaan tekanan udara di dalam dan diluar tin.

Dulu baju dan seluar gua sering perlu dibersihkan selepas memandu kereta kerana abuk rokok yang terpelanting masuk dalam kereta sewaktu memandu. Kertas yg ada dibahagian belakang kereta juga akan terbang menerbang kerana bukaan tingkap gua yang melampau2 besarnya. Bau dalam kereta juga bagaikan ashtray. Kutu yang duduk disebelah gua agak tertekanan akibat pengaliran udara rokok + air deras dari luar ibarat taufan. Ini tidak termasuk kes puntung rokok terpelanting masuk balik dalam kereta yang boleh membahayakan nyawa gua.

Gua sangkakan kalau tingkap bukak besar2, asap dan abuk rokok akan mudah keluar. Gua salah.

Kini gua buka tingkap pemandu sedikit (dalam 3 inci) dan pada masa yang sama buka tingkap belakang pemandu pada kadar yang sama (atau lebih kecil lebih bagus).

Semua masalah merokok semasa memandu gua selesai.

Thursday, September 30, 2010

Roti Kosong Empat Segi

Hujan rintik2 atau hujan lebat tidak membezakan tahap kesesakan lalulintas. Kedua-duanya menyesakkan. Bezanya cuma trivial. Rintik2 agak romantik. Lebat, baik lepak kat rumah.

Kawan gua dulu rupa macam chewbacca, wookie legenda filem starwars. Gua panggil dia arip. Perangai memang tak elok maklumlah asal singapura. Melayu dari pulau kenit selatan semenanjung malaya memang unik. Kalau bangsa cina singapura dah kiasu, melayunya triple kiasu.

Arip mengajar gua yang semua pekerja kedai mamak bernama "man". Mungkin pendek untuk Rahman, Azman atau McManaman. Arip tak kesah kerana dia anggap mereka pendatang yang tiada harga apatah lagi memerlukan nama.

Arip juga gemar order roti kosong empat segi. Ini kerana dia sentiasa inginkan roti kosong yg baru dimasak. Kalau roti kosong bentuk bulat, mungkin dah dimasak lama dan cuma dipanaskan sahaja bila dipesan.

Arip manusia pelik dari pulau kenit.

Monday, September 27, 2010

Schlutters

Secara rasminya gua dah beli DSLR. Terima kasih En.Riza Bin Samad kerana jual murah kat gua. Lepas ni gua akan mengambil macam macam gambar juga berbagai bagai flora dan fauna.



Memang anak gua jadi model gambar gua lah kan. Cuma gua takkan bagi dia jadi model bila besar nanti sebab besar kemungkinan model gambar ni mat lembut.

Gua juga bercadang nak buat satu forum gambar dan invite saudara vedd sebagai chief moderator. Gua nak namakan "Schlutters", pendek untuk "Shutter Sluts". Heh heh.

Paling tak tahan, bunyi shutter kamera bila lu snap gambar. "Schlutt".

Friday, September 24, 2010

SEAL

Bila parking kereta gear otomatik, masuk gear "P" pastu tak perlu lagi tarik handbrake. "P" tu dah lock gear lu supaya kereta tak bergerak dah. Tapi lu tarik juga handbrake kan? Ini tanda kurang keyakinan diri.

Kita perlu ada keyakinan diri untuk maju. Cuba lu tengok penyanyi barat nama "SEAL". Wajah macam kena serpihan meriam buluh meletop tapi kerana yakin dengan suara dan keupayaan diri, album meletop dan isteri beliau Heidi Klum, model jerman yang tersohor.


Kepada sesapa yang belum berkawin, sila jgn tarik handbrake kalau dah parking gear "P", okies?

Thursday, September 23, 2010

Powlis

Sering jugak wife gua tanya "macamana polis Malaysia ni boleh tangkap orang dengan cepat yer?", selalunya soalan2 macam ni timbul sewaktu dia tukar channel astro ke channel hindustan. Mungkin kerana dia harapkan gua pening memikirkan jawapan dan gua tak perasan channel sukan dah jadi channel hindu.

Dulu gua ada sorang kawan kerja polis. Masa tu umur gua 14 tahun. Dia pernah cerita kat gua cara-cara Polis dapat maklumat dengan pantas.

Sebagai contoh, sekiranya ada kes besar di Kepong, polis akan menangkap kepala2 gangster Kepong dan kawasan sekitarnya dahulu. Big boss. Bukan gangster kuti yang suka bawa kereta pasang lagu kuat2, potong que waktu trafik jem atau gangster taik kucing yang pakai baju ada gambar naga tapi bukan naga. Bukan.

Lepas tangkap big boss, mereka akan disiksa dengan digantung dari siling dengan rambut mereka. Tak lah, lu giler ke apa? Sebenarnya pihak berkuasa akan pegang international passport bigboss-bigboss ni. Kenapa international passport? Gua tak pasti tapi menurut cerita member gua ni, international passport big boss gangster ni lebih berharga dari nyawa mereka. Untuk dapatkan balik international passport, mereka akan kerah anak-anak buah untuk carikan maklumat untuk pihak berkuasa.

Siapa yang gangster sebenarnya ni?

Tuesday, September 21, 2010

Biskut Laut

"Ni VCD cerita kuda apa lu bawak ni monyet?" Soalan gua pada arwah Farid 6 tahun lepas.

Arwah crash rumah bujang gua selama setahun. Mula2 dia kata nak tumpang sekejap saja. Kawan baik punya hal gua iyer kan lah. Lama lama gua ajak dia pergi jabatan pendaftaran negara tukar nama ayah dia pada nama gua. Dia maki gua tapi still crash rumah gua.

"Lu jgn main2. Lu tengok dulu cerita ni." Jawap arwah sambil hembus asap dunhill. Gua pau rokok dia sebatang, belek2 VCD tu dan terus on VCD player.

"Wey, kasi la gua layan berita TV3 dulu." Arwah bingit.

"Seabiscuit" tajuk cerita VCD yg gua tengok dulu.

Baru sat tadi cerita tu main kat starmovie astro. Teringat gua kat arwah. Taste dia memang bagus. Tapi bila gua tengok cerita tu untuk kali yang ke ntah berapa banyak kali, gua lebih teringatkan team bola gua. Liverpool Football Club.

Seabiscuit, kisah benar kuda tempang bersaiz kecil dengan performance yang teruk pada awalnya. Tapi jadi kuda yang sangat champion kalahkan kuda saiz lagi besar dan lagi gagah diakhir garisan perlumbaan. Bukan kerana otot kaki kudanya kuat atau saiz badan nya tapi menang kerana hatinya yang cekal dan keazaman yang tinggi.

Sesapa yang belum tengok, pergilah tengok. Tengok "seabiscuit" bukan Liverpool. Liverpool baru nak jadi seabiscuit.

Monday, September 20, 2010

What Is The Truth?

There is no spring without a winter. And there is no winter without the sun. That is the truth.

Jiwa akan menjadi tenang bila kita tahu tentang apa yang benar. Apa yang akan jadi pada kita bila kita masuk kubur. Kita tahu. Tapi atas sebab2 tertentu, kita jadi lupa.

Susilawati dan rakan2 beliau mungkin masih hidup atau mungkin sudah takdak. Kenapa beliau dalam situasi ni, kita tak tahu. Tiba2 ada pulak rakan baik Susilawati di Penang "bunuh diri" kerana tekanan. Apakah dan siapakah yang benar ni?

Masalah selalunya timbul bila kita tak dapat dahulukan akhirat dari dunia. Bila kita kejar dunia, dunia akan lari lebih jauh. Akhirat lagilah jauh. Yang kita tahu, kalau akhirat kita gagal, kita gagal.

Masalah ini lebih rumit kerana akhirat dan dunia ibarat air dengan minyak. Tak boleh bersama, cuma dalam keadaan tertentu saja boleh.

Gua rasa macam nak pergi haji.

Saturday, September 18, 2010

Ipad

Gua post entry pakai iPad member gua. Besar gedabak.

Boleh guna sebagai torchlight cari barang bawah meja malam2.

Thursday, September 16, 2010

Kutu Berwawasan

Lepas raya, gua sambung jadi kutu. Gua rasa jadi kutu ni tak salah jika kita menjadi kutu yg berakhlak mulia. Lagi pun kutu juga makhluk tuhan.

Tepat jam 12.15 malam hingga 2 pagi tadi, gua bersidang dengan kutu cawangan AU2 dan AU5 di mamak dekat rumah gua. Mereka kutu yang berwawasan walaupun rupa tak hensem. "You can't have them all.." Ye dak?

Salah satu agenda perbincangan kami ialah santau. Zaman moden ni makin galak kes santau-menyantau. Rakan abang kepada abang ipar gua meninggal seminggu sebelum raya baru ni akibat di"buat" orang. Arwah tersiksa selama 5 tahun sebelum menemui ajal. Kasihan betol. Teringat kata2 abang kepada abang ipar gua tu, "puas lah hati orang yang menyantau tu..". Puas ke?

Dimana moral mereka yang gemar menyantau ni? Zaman dulu, tak puas hati boleh bersilat dan bertikam depan-depan. Berani dan kental. Sekarang? Gua samakan penyantau dengan askar amerika. Masing2 menyorok di tempat yang jauh tapi hantar peluru berpandu ke sasaran. Semoga tuhan lindungi kita dan mereka yang kita sayang dari perbuatan yang keji dan terkutuk ini.

Gua juga berharap agar selain dari santau angin dan santau makan, janganlah ada santau cyber. Memang gua berhenti layan internet lagi dah. Ngeri wey.

Tuesday, September 14, 2010

Gua Dah Jumpa Jawapannya

Dulu gua pernah post satu entry tentang masalah ubah laluan ketika trafik sesak dan gua janji akan cuba selami dan dapatkan jawapannya. Gua dah dapat.

"To that end, he studied the psychology around changing lanes in traffic. In an article published in Nature in 1999, Dr. Redelmeier and Professor Tibshirani found that while cars in the other lane sometimes appear to be moving faster, they are not."

Dr. Redelmeier mendapati sebenarnya kedua-dua haluan kereta adalah pada kelajuan yang sama. Laluan sebelah kelihatan laju hanyalah satu ilusi.

Miss biola, lu pesan kat adik lu yang lu bukan suey!

Monday, September 13, 2010

Tido Dengan Aman di Las Vegas Malaya

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Las Vegas Malaya

Tatkala ini gua sedang minum nesacfe panas di coffeshop richdad genting, tepi motionmaster dimana wife sedang layan 4D haunted house dgn anak buah. Gua tunggu kat luar dgn adam.

Adam sedap tido dalam pushchairnya. Sejuk dan aman. Yang tak amannya ialah pengunjung di genting ni. Pakai macam nak pi disko pun ada. Alahai...

Hisap rokok juga menjadi satu masalah pada gua kerana bila hembus asap kanan, ada budak kecik. Hembus kiri, ada bayi dalam dukungan ayahnya. Mana gua nak hembus ni? Ahhh..berhenti merokok lah macam ni.

Friday, September 10, 2010

Apakah?

Yer, pagi raya ni gua tak boleh tido. Lepas kasi anak gua susu, belahak kan dia dan tukar lampin sambil wife gua sambung berdengkur tepi gua, gua bikin nescafe panas dan hisap rokok. Mana kunci grill rumah mak gua ni?

************

Usai tak jumpa kunci grill, gua cilok ikut pintu dapur. Rokok punya bahana memang lain macam.

Apakah kebaikan yang dapat gua kecapi di hari raya kali ini? Gua rasa sama sahaja. Raya 30 tahun lepas dan raya hari ini. Mungkin tahun depan gua dapat rahsia raya ni.

Sambil minum nescafe panas, gua hembus asap rokok bersulam wap nescafe dan kedengaran mak gua nyanyi lagu raya tune dan lirik ikut suka dia dalam bilik air.

Sekarang waktu pukul 6.30am. Hujan agak lebat. Lama dah gua tak rasa hujan pagi raya. Rahmat tuhan ye dak?

Dalam banyak persoalan "apakah" gua dipagi raya ni, gua tak faham kenapa suis kat tiang belakang awning dapur mak gua ni tinggi 2 kaki dari tanah?

Thursday, September 09, 2010

Eid Mubarak

Happy Eid Mubarak!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, September 08, 2010

Citarasa

Citarasa manusia berbeza-beza. Ada yang minat liverpool, ada yang minat Kanye West, ada yg marah dengan pipiyapong, ada yang tak suka shopping raya kat jalan TAR. Macam-macam.

Citarasa ini banyak dibentuk masa kita kecik. Persekitaran kita mencorakkan diri kita.

Arwah ayah gua jenis tak suka cakap banyak, tapi sekali dia tempelak gua mesti gigil. Dia tak pernah pukul anak2 dia.

Arwah ayah gua sahur pukul 5 pagi dan tak pernah "sahur" sebelum tido malam di bulan puasa. Part ni gua memang ikut. Lagi pun ada rahmat yang tersirat pagi2 buta tu. Gua tak tau amende tapi ada lah tu. Yang gua tau, makan sebelum tido buat lu jadi gemok. Lagi pun, makan pukul 12 malam ni bukan sahur, tapi late supper. Kategori lain dan kelas yang lain.

Sahur jam 5pagi ni penuh trankuiliti. Lazatnya pun lain macam.

Ada dua hari lagi nak bersahur untuk tahun ni. Gua rasa kalau gua boleh amalkan sahur hari2 pun ok juga.

Gua doakan anak gua ikut perangai gua yang elok2 sahaja. Amin.

Monday, September 06, 2010

Belahak

Perut budak yang belum pandai duduk banyak timbulkan masalah.

Selain dari membuatkan budak2 yang "lactose intolerant" atau tak tahan lemak susu binatang muntah2, ia juga memenatkan ibu dan ayah budak tu sebab kena tepok2 belakang budak untuk kasi angin yang terperangkap dalam susu tu keluar (kalau minum susu ibu, takyah buat kerja giler ni sebab dalam tetek awek mana ada angin, ngok).

Orang kedah panggil aktiviti kasi angin perut keluar ikut mulut ni "belahak". Kalau budak tu tak belahak, mau bersembur susu dia keluar macam fountain dari mulut dan hidung. Kesian budak. "Aummm chakkk!".

Gua baru lepas "burp" kan anak gua tadi. Punyalah lama baru angin dia keluar. Tapi gua tak kesah kerana gua ayah yang "class". Kalau basuh berak budak dalam gelap pun gua pernah bikin, tepok belakang budak lepas menyusu apalah sangat.

Lepas "burp" anak, gua tengok TV.

Kalau lah ada skim "sekali bukak TV dapat RM100", memang gua dah jadi millionaire. Tapi gua takkan beli Ferrari, bungalow kat Monaco sebiji dan bini empat. Gua beli TV banyak2.

Kaya, kaya, kaya.

Sunday, September 05, 2010

Kutu

Dua jam yang lepas gua baring2 atas katil. Mata mengantuk tapi tak boleh juga gua lelap. Gua paksa mata gua lelap, gua pejam mata kuat2. Tapi makin gua paksa, makin gua tak boleh lelap. Akhirnya gua beralah. Gua bikin nescafe, hisap rokok sebatang dan bukak golf channel layan FedEx Cup @Deutcshbank Championship.

Sambil-sambil layan golf, gua terasa nak menaip entry blog. Nak cerita pasal golf, luorang tak faham. Luorang faham ke birdie, par, bogey dan eagle? Faham bila gua kata "uphill lie lu kena address bola off your right foot supaya lu tak divot bola dan posture lu kena tilt right skit supaya lu level dengan lie". Faham?

Dulu arwah Farid pernah sound gua pasal gua memang takde aktiviti pada hari Ahad. Memang takde. Malam sabtu melepak kedai mamak sampai 3 pagi. Tak melepak mamak gua layan lucky ball main 1-3 dan bila dah start macam nak bergaduh kena pau, main 10-15. Abis buang masa balik umah tido dan bangun pukul 1 tghari. Jadi kutu.

Arwah selalu pesan, "hari ahad lu cari lah aktiviti sehat skit macam naik basikal ke, panjat gunung ke, masuk marathon ke. Barulah minggu lu ada makna skit. Bodoh." Gua angguk kan aje.

Tadi gua bangun pukul 2 tghari. Esok pun lebih kurang tu jugak la kut.

Sifat kutu ni memang susah nak kikis.

Wednesday, September 01, 2010

ish ish ish

Setelah beberapa tahun pakai motor vespa ni, baru gua tau ada usergroup di Malaysia.

viva vespa

Gua rasa gua dah google tahun sudah. Nampak sangat google tak power.

Monday, August 30, 2010

Otak-otak, otak

Gua suka makan otak-otak. Apahal nama dia camtu, gua tak tau. Padahal menatang tu ikan. Lain lah kalau kasi nama makan otak monyet tu "otak-otak", kira sajaklah jugak. Kepala otak diorang lah.

Otak memang penting. Dia ada 2 tugas utama. Ingat dan lupa. Sama macam syaitan dan malaikat. Hitam atau putih. Positif dan negatif. Pandai dan Razak Mohaideen.

Ugama tidak salahkan seseorang itu jika dia terlupa. Terlupa mandi wajib, nanti mandilah. Terlupa qunut, nak sujud sahwi boleh, taknak pun tak apa.

Gua susah nak lupa muka seseorang. Lupa jalan nak ke rumah orang pun susah. Sekali gua dah "save" dalam otak, kira melekatlah. Cuma kadang2, nama tu gua susah nak "recall". Umumnya lelaki memang terer dalam hal ni. Orang pompuan, cam muka dan cam jalan memang luorang fail. Geram gua.

Yg gua susah nak ingat ialah nak bawa pemetik api rokok. Asal keluar rumah aje, kena beli lighter. Dah berguni lighter kat rumah.

Kawan gua nama gemok, bekas ahli kelab kaki pau kawasan Ampang. Gemok cekap ingat nombor talipon. Sekali lu sebut, dia terus boleh tangkap. Siap boleh tanya gua kalau nombor sekian-sekian gua tu hidup lagi dak. Gua pun dah tak ingat nombor tu. Hairan sebab SPM dia barai.

Otak. Anugerah tuhan yang takdak ganti. Apa yang lu dapat, lu terima sajalah. Dapat otak pandai, Alhamdullilah. Dapat otak sebu, banyaklah bersabar. Jagalah otak luorang baik2. Jangan jadi udang.

Wednesday, August 25, 2010

Resdung & Kemerdekaan

Dulu gua ada resdung. Makan belacan, gua bersin sampai senak telor. Bila gua dewasa skit dan pandai beli rokok, resdung gua naik pangkat. Pagi2 hidung gua akan berair dan mata jadi merah tanpa perlu pekena belacan. Hari-hari macam ini. Mujur mulut gua steady. Tak dak bau longkang. Malah, awek memang dari dulu suka dekat-dekatkan diri dengan mulut gua, sampai lah sekarang. Tak tau lah kenapa. Nak kata saka, tidak juga. Rezeki kut?

Waktu tu walaupun amat jelas yang Hans Isaac "jealous" dengan gua sebab gua macho tapi hidup gua rasa sangat tak sempurna. Terkongkong kepada makanan yang gua boleh makan sahaja.

Tidor gua juga jadi susah kerana pernafasan gua yang tak tentu hala. Baring belah kiri, lubang hidung kiri tersumbat. Baring belah kanan, lubang hidung kanan tersumbat. Hukum fizik apa hidung gua jadi camtu, gua pun tak tau.

"What the hell!" bentak hati gua. Terus gua "make a call set appointment" jumpa bomoh.

Settle. Resdung gua hilang ibarat embun pagi dihujung dedaunan tatkala fajar datang dan tidak pernah kembali lagi.

Hidup gua bebas. Macam-macam juadah gua dah boleh belasah, sambal tumis ikan bilis, udang goreng tepung, tepung goreng sotong, sotong goreng udang dan bermacam-macam lagi. Tidor gua pun makin lena. Pagi sebelum buka mata gua boleh rilex sambil dengar burung berkicauan luar tingkap sambil menguap capai rokok dan "stretching" macam kucing.

Gua "Merdeka!".

Gua yakin inilah perasaan Perdana Menteri Malaysia yang pertama bila dia jerit perkataan yang sama 53 tahun yang lalu di stadium merdeka.


Selamat menyambut hari kemerdekaan.

Monday, August 23, 2010

Penyokong Yang Tenang - Amalan Mulia

Ini kisah benar tentang kesengsaraan menghadapi dugaan kehidupan dan teknik mengharungi cabaran ini dengan jayanya.

Kijai ialah seorang manusia berfikiran cerdas, EQ tinggi serta mempunyai keterampilan yang amat menarik hingga kaum yang bukan sejenis jadi tak keruan bila berdiri dihadapan kijai.

Tapi kijai ada kelemahan dan ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Sepanjang hidup kijai, dia tidak boleh duduk mencangkung. Setelah berborak panjang dengan beliau secara tidak formal, kelemahan ini timbul kerana kakinya yang panjang menyebabkan pusat graviti beliau berada terlalu tinggi diatas pusat lalu seterusnya mentidak-stabilkan posisi cangkung beliau. Kasihan.

Bayangkanlah betapa kecewanya kijai jika dalam keadaan yang mendesak, tandas awam yang dimasuki beliau berjamban cangkung. Tapi ini tidak menjejaskan keperluan mendesaknya. Beliau akan berpaut kepada apa sahaja ketika menghadapi masalah seperti ini. Jika ditakdirkan tandas tersebut tiada paip atau cangkuk kertas tandas untuk kijai berpaut, beliau akan beryoga sambil menjalankan tanggungjawab insan kamilnya.

Sebagai penyokong pasukan bolasepak Liverpool yang tegar, ingin saya rumuskan disini agar kita jangan mudah menggelabah bila pasukan kita sedang menggelupur mintak nyawa kerana kelemahan2 yang tertentu. Kita harus tenang dan "chill". Jadilah kita seperti kijai dan cari lah tempat untuk berpaut. Jika tiada, marilah kita beryoga.

Sunday, August 22, 2010

TGIS

Ahad tiba lagi. Ini ialah hari yang paling malas bagi orang yang malas. Tapi bagi mereka2 yang kalis malas, "Thank God Its Sunday!".

Gua hari2 pun malas. Kalau gua definasikan malas gua itu, ia tak lah tahap yang kronik. Ianya seperti bila lepas makan di rumah, gua angkat pinggan dan cawan yang gua guna ke sinki lalu gua basuh pinggan gua sahaja. Basuh cawan tu gua malas.

Tuesday, August 17, 2010

Cikgu Sekolah Yang Radikal & Masih Radikal

Waktu gua di maktab dulu, ada dua (2) ekor cikgu baru ditempatkan di maktab gua. Masa tu gua ada jerawat lagi. Waktu tu gua mana reti nak jaga muka dan basuh pakai sabun khas. Maklumlah, budak. Harap kat "clearasil" aje lah, tapi itu pun gagal. Gua rasa "clearasil" ni produk menipu dan mengaut keuntungan dari golongan yang desperado macam gua dulu. Perfume pun gua tak berapa reti nak mengayakan dan nak spray kat mana. Satu badan gua spray. Nasib baik perfume tu kutu sebelah katil yang punya.

Dua (2) ekor cikgu baru ni sangat radikal dari aspek guru-guru dan menjadi guru. Mujurlah diorang dua ekor ni husband-wife. Kalau tidak, havoc juga yer?

Si laki2 ajar english dan perkara-perkara yang memanaskan hati guru ugama a.k.a uztad seperti menyanyi dan main alat muzik irama sukahati mak bapak kita. Yes, gua suka. Si wifey ajar english sahaja. Cuma zaman tu, dia kategori ziela jalil la. Hmmm, kecik skit dari ziela jalil kut. Yes, yang ni gua paling suka.

Berbalik kepada isu cikgu english dan cikgu ugama. Depa ni tak boleh ada dalam satu bilik. Gua tak faham apa masalah diorang tu. Macam kucing liar jumpa kucing jinak pakai rantai leher bedazzled. Gua taktau lah kalau cikgu english dan cikgu ugama sekolah luorang laki-bini pulak. Harus diingat, tatkala itu gua bersekolah asrama penuh. Kalau cikgu sekolah balik hari, lain kut.

Sekarang, si laki2 lecturer kat U mana ntah dalam dunia yang fana ni dan wifey mungkin dah jadi full-time wifey sebab gua tengok facebook dia asik gambar bersantai aje. Kalau masih mengguru, takde masa nak bersantai inikan pula nak bergambar posing santai.

Gua rasa semua orang ada perasaan yang sama iaitu, bulan puasa memang syok layan photo member2 dalam facebook. Oleh itu, gua pun melayankan photo album cikgu laki2 radikal. Illustrasi dibawah gua amik dari photo album dia dan gua telah "crop" sewenang-wenangnya. Best.



Benda alah kat atas ni part of research paper dia on education. Ada nampak macam art?

Lagi illustrasi gua cedok dari photo album beliau.



Gua rasa kalau uztad maktab gua tengok tesis yg cikgu radikal gua ni sedang bikin sekarang, mesti dia kata "auzubillah hi minash syaitonirrojim".

Walaupun lu ada PHD, lu tetap Cikgu Azly Abdul Rahman pada gua. Gua taktau bila masa lu boleh tulis semua benda yang ada dalam blog lu dan pada masa yang sama layan wifey, jadi lecturer, goreng ayam, login facebook/blogspot serta layan TeeWee. Gua nak buat nota research macam dalam gambar kat atas tu aje dah makan 4 bulan. Kalau lu bukukan semua benda yang lu tulis, gua rasa boleh buat library sendiri besar Masjid Wilayah kut.

Cikgu, salute.

Monday, August 16, 2010

Life.


Kalau kita layan sangat internet dan bebenda convergence ni, kita boleh jadi giler kan?

Saturday, August 14, 2010

Juadah Berbuka Alaf Baru

Murtabak ni asal dari mana gua tak pasti. Fikir balik, roti canai pun maybe ciptaan orang Malaya. Kenapa? Kat india yillek, pakistan pun yillek.

"Raja Murtabak" di pasar juadah TTDI gua lawati tadi. Pukul 4.30pm dah kena beratur sampai menghalang gerai lain. Kesian gerai sebelah gerai "Raja Murtabak" tu asik kena block.

Yer, murtabak sinonim dengan juadah berbuka puasa. Tak kesah lah berbuka lepas maghrib atau lepas zuhur. Murtabak memang sesuai dengan bulan Ramadan. Serasi cakap melayu. Macam Bunga Cinta Lestari serasi dengan Ashraf Sinclair, Brad Pitt dengan Jolie, Prof Razak Mohaideen dengan skrip tak pakai otak. Serasi.

Mungkin fenomena ini berlaku kerana murtabak ialah satu-satunya makanan yg "ryhme" dengan ucapan Selamat Menyambut Ramadan Al-Murtabak.

Air popular untuk berbuka pula ialah air tebu dan soya. Lately ni gua tengok banyak penjual cendol kat pasar juadah. Cendol siap bungkus mana sama dengan cendol serve dalam mangkok kecik warna hijau atau kuning, pekena sambil mencangkung tepi stall ye dak?

On a more serious note, puasa ni melawan nafsu. Bukannya melawan syaitan. Kalau ada orang yang sebok melawan syaitan dalam bulan puasa ni, dia gila.

Thursday, August 12, 2010

Bee Music



- copyright 2010 (R) Vankordi Sight & Sound -

Wednesday, August 11, 2010

Refleks & Puasa.

Bila ada orang tanya sesuatu yang berkaitan dengan waktu, kita mesti jawap sambil tengok jam kat tangan walaupun takda jam kat tangan. Ni namanya "refleks".

Masa gua kanak2, gua sering tak puasa kerana pelbagai alasan. Refleks malas.

Masa gua remaja pun gua sering tak puasa kerana desakan kawan2. Refleks malas juga.

Sekarang gua dah tua, gua tak tinggal puasa lagi kerana gua rasa 6am to 7.30pm adalah terlalu singkat. Refleks umur dah meningkat.

Lepas sahur, sedar2 dah petang.

Lepas berbuka, sedar2 dah imsak.

Tahu-tahu, dah raya.

Masa sangat singkat. Rasa macam semalam gua dan rakan2 ponteng tarawikh main mercun dan pekena dunhill 7 tepi benteng. Refleks melepak.

Antara banyak2 refleks, refleks yang gua paling suka ialah refleks bila ada awek chun senyum kat gua.

Friday, July 30, 2010

You're A Bee But You Drink Milk And Not Honey.


You're a bee,
But you drink milk and not honey,
You can fly,
With your wings as huge as the sky,

Make me cry a little,
Smile a little,
Shred my heart to pieces a little,
Sting a little,
Bite a little,
Fight a little and quarrel a little,
But you'll always be,
A little baby to me.

You're a bee,
But you drink milk and not honey,
Changed my world,
Turned my nights into light.

And you swirl a little,
Twirl a little,
Curl a little like chocolate in the middle,
Sing a little,
Jump a little,
Flip and flap your wings fiddle-diddle,
But you'll always be,
A little baby to me.

As you grow,
Just be good to mommy and daddy,
And you save a little,
Love a little,
Have your own little princess in the middle,
Kiss a little,
Care a little,
Stop the fight left right and the middle,
But you'll always be,
A little baby to me.

Now fly.

Tuesday, July 27, 2010

Rezeki

Tuah ayam pada tajinya. Tuah batu tenggelam dan tuah sabut timbul. Kata pembukaan yang penuh azimat. Kan?

Malam sabtu yang baru sudah, gua lepak gerai 88 dekat rumah mak gua di Ampang. Jumpa sahabat2 lama. Yang despatch dah berhenti kerja. Sekarang meniaga nasi lemak. Yang dulu pakai wira dah ada stream sebijik, airtrek sebijik dan dah pandai "spa hopping". Macam2 cerita.

Timbul mat rock dari celah kegelapan malam.

"Hah, rock. Mana lu sekarang?" Tanya gua.

"Aku ikut Pena production. Jadi prop manager", balas mat rock.

Mat rock ni pasta cook gua masa gua meniaga italian food kat stall dalam Suzi's Corner, Ampang. Rupa dia memang rock tapi hati soft. Ibarat sabun. Tiup jadi buih, hembus terus terbang macam belon.

"Seronok la lu, hari2 tengok tetek Ziela Jalil yer?" Tanya eddie. Eddie ni india, tapi macam melayu hitam. Kalau pakai kain pelikat dengan baju melayu, sah orang bagi salam kat dia. Berbahasa melayu pun pandai. Lagi pandai dari Farith Ismet baca berita tu.

"Eh, memang syok. Tapi kalau nak kirakan, tetek Ziela tu lah punca rezeki dia. Kalau tidak, ntah kemana kondo dan bungalow mewah dia nak cari? Nak harap berlakon? Haram tak pandai". Jawap mat rock selamba.

Gua tersenyum mendengar jawapan mat rock. Tepat, ringkas, padat dan padu. Menjawap semua persoalan gua pada malam itu.

Tuah ayam pada tajinya. Tuah manusia siapa yang tahu yer? Ziela Jalil tahu tuah dia kat mana. Syabas!

Wednesday, July 21, 2010

Apa Beza A+ dan A-?

Makan sama-sama, belajar sama-sama pakai buku yang sama tapi bila keputusan peperiksaan keluar, lu dapat A- dan member lu dapat A+. Apamacam?

Sebenarnya lah kan, ini semua terletak kepada cara lu membentangkan jawapan lu.

Soalan: Itik dan ayam, mana lagi cantik?

Jawapan A-: Saya rasa kedua-duanya cantik. Masing-masing mempunyai kelebihan yang tersendiri. Paruh mancung ayam sesuai untuk mengali cacing tanah manakala paruh leper itik sesuai di air.

Jawapan A+: Cantik itik di mata, cantik ayam di hati. Secantik cantik ayam dan itik, cantik lagi tuan/puan pemeriksa.

Yaaa... kita semua perlu bodek untuk dapat A+!



P/S: Firdaus TokKor, lu tak yah bodek gua. Gua tendang pungkorg lu!

Saturday, July 17, 2010

St. Andrews

St. Andrews bukan jenama seluar dalam.

Ia ialah tempat asal golf. Disinilah manusia mula pukul bola kecik pakai kayu. Sapalah yang paling mula memukul tu pasti orang kampung kata dia gila tanpa mengetahui yang pukulan2 itu akan menjadikan kampung kutu gila tu jadi masyhur.

Adik pompuan gua belajar kat St. Andrews dalam jurusan potong badan manusia. Dulu la. Sekarang dah beratus orang dia potong kasi repair kat Sabah.

Mak gua ada melawat adik gua di St. Andrews suatu ketika dahulu. Satu hari, adik gua cakap, "mak, bersiaplah. Hari ni kita gi jalan2."

"Nak kemana? Bandor ni kecik bebenor. Rasanya abis doh semua ceruk kamu bawok mok." Kata mak gua slang orang Kuala Kangsar, Perak.

"Ikut aje ler." Adik gua cakap style melayu K.L, Kuala Lumpur.

Setengah jam berlalu. Mak gua termengah-mengah duduk atas rumput.

"Buat apa kamu bawok mok jalan ke padang ni Aniza?" Mak gua bingit.

"Ni lah St. Andrews Golf Course mak." Ujar adik gua.

"Moh kita balik sekarang!" Kata mak gua tegas.

---------------------------

Ada orang teringin sangat nak ke St.Andrews Golf Course. Mak gua tak kesah pun St.Andrews ke mak andrews. Buat penat badan aje katanya.

Wednesday, July 14, 2010

Baby Clothing

Satu perkara tentang menjadi ibu-bapa ini ialah kita selalu mementingkan anak-anak. Kalau tidak, kita ni ibarat syaitan. Kucing pun jaga anak dia brader.

Bila pi jalan2, gua tak boleh lalu kedai baju budak. Mesti gua stop dan usha barangnya. Paling2 tidak pun, gua mesti beli satu barang.

Tu hari gua lepak pavillion, gua terserempak dengan quiksilver kids. Dalam poket ada RM210. Terjebak gua beli barang RM200. Mujur ada balance untuk bayar parking lagi. Fish!

Kedai baju budak memang musuh utama gua dikala ini.

Sunday, July 04, 2010

Lihat Pakai Mata, Fikir Pakai Akal.

Kita sering tertanya-tanya, siapakah yang sebenarnya boleh mempengaruhi keadaan semasa ekonomi dunia. Apabila tiba-tiba harga minyak naik mendadak dan turun sebagaimana ia naik, kita jadi hairan. Kalau lu tak hairan maka lu memang jenis happy-go-lucky-number-slevin.

Bila tiba-tiba matawang sesebuah negara merudum, adakah ini akibat supply-demand pasaran bebas ekonomi atau adakah ia sebaliknya ditentukan oleh seseorang atau sekumpulan orang? Tun M panggil diorang ni penyangak matawang. Gua panggil Mr.X.

Apakah persamaan diantara harga minyak dan matawang? Ianya ialah sesuatu yang penting. Yang boleh menentukan jatuh bangunnya sebuah negara, seorang pemerintah dan juga sesuatu perniagaan.

Bila kita kaji secara sekilas pandang, jelas ia dikuasai oleh yahudi. Sejenis kaum yang bijak tapi keji.

Tidak keterlaluan jika gua rumuskan bahawa yahudi menguasai kesemua bidang yang boleh buat duit. Arak, tobacco, pasaran saham, matawang, minyak dan sukan. Ya, juga sukan. Mungkin bukan sebagai pemain tetapi sebagai big boss, sivaji.

Lihat sahaja francais sukan di Amerika seperti NFL, NHL, NBA dan USPGA. Semuanya dimonopoli oleh mereka. Dari towkey francais hinggalah komissionernya, kalau nama bukan rubenstein atau gretski, tak yahudilah.

Sukan nombor satu dunia sekarang ialah bolasepak dan piala dunia sedang rancak di penghujungnya. Ada duit ke bolasepak ni? Ada, dan sangat banyak. Paling banyak duit ialah perjudian bolasepak. Lu rasa sapa yang kuasai judi bola ni? Ah long bukit bintang? Taiko gangster hong kong? Awie Wings?

Persoalan yang gua ingin nyatakan disini ialah adakah bolasepak yang merupakan satu permainan yang cantik dan tersohor juga kena wayang oleh yahudi? Ya (sambil gua belai kucing pakcik sebelah rumah gua dengan penuh kasih sayang. Not).

Siapakah syarikat pengeluar barang sukan terbaik dunia? Sudah tentulah Nike. Syarikat yang dikuasai sepenuhnya oleh yahudi. Kalau adalah soalan bocor tentang siapa yang yahudi akan menangkan di piala dunia, lu rasa Nike dapat tak? Sudah tentulah diorang dapat, ngok.

Kalau lu dah tahu siapa akan menang piala dunia, sebagai syarikat sukan gergasi tentu lu mau produk lu selaras dengan informasi ini lalu lu buatlah sepasang kasut bola yang bertemakan pemenangnya. Sila pergi tengok warna kasut bola nike yang pemain bola piala dunia dok pakai sekarang.

Kalau lu towkeh syarikat judi dan lu dapat soalan bocor yang sama pula bagaimana? Bagaimana lu nak kasi untung kau-kau punya?

Kalau gua la, gua akan kasi semua orang yakin dan pasti yang team kelabu akan menang. Maklumlah, team kelabu mercedes-benz kalahkan pasukan bagus2 seperti England dan Argentina. Team kelabu mercedes-benz juga akan kalahkan Sepanyol pada hari rabu depan. Ini akan meyakinkan semua orang bahawa mereka akan menang lalu memperjudikan semua harta dan jiwa raga mereka.

Lu tau apa akan jadi? Final nanti team orange yang menang. Kasut bola nike warna kelabu oren laris dipasaran dan towkeh judi menang besar giler babi.

Gua bukan Paul The Octopus, sotong kurita yang pandai meramalkan keputusan perlawanan di piala dunia. Gua cuma seorang manusia yang tak percaya dengan apa yang sedang diwayangkan oleh dunia. Lihat dengan mata tapi fikir dengan akal. Bercinta jangan dengan kaki, fetish namanya.

Monday, June 28, 2010

Jangan Melampau (Edited)

Gua ada seorang member nama boroi. Dia belajar tinggi sampai ke awan biru dalam bidang kejuruteraan. Dia juga seorang yang sangat penjimat.

Naik kereta dengan dia, dia tak pernah pasang aircond. Nak save minyak, katanya. Beli kereta manual sebab manual transmission save minyak, katanya. Bila kereta dia start bergerak di trafik light, RPM belum cecah 20 dia dah masuk gear dua, nak save minyak katanya. Bila nak bukak lampu depan kereta, buka lampu kecik dulu, baru bukak lampu besar untuk jimat lamp life katanya.

Kelajuan pemanduan boroi hanya 70km/j. Ini ialah kerana pada 70km/j, mass/fuel consumption kereta beliau akan menggunakan minyak paling optima. "Bila nak sampai ni?", detik hati gua.

Tiba2, sedang kami baik punya cruising tayar pancit.

"Alamak!", jerit boroi.

"Apahal wey?", tanya gua.

"Tayar spare aku tinggalkan dirumah sebab nak kasi ringan kereta, save minyak". Jawap boroi dengan nada selamba.

Gua terus keluar kereta, tahan teksi.

Friday, June 25, 2010

Round-A-Bout

Petang kelmarin berlaku satu perlanggaran maut yang membabitkan sebuah motor dan kereta berhampiran rumah gua. Jiran gua berbangsa cina yang bagitau. Sebenarnya jiran gua pun tak menyaksikan perlanggaran tu secara 1st hand. Dia dengar dari kawan dia yang berada di tempat kejadian.

Wife jiran gua ni memang suka bercerita maka ramai lah kawan di area rumah gua dan dia agak CNN. Sebaik saja perlanggaran berlaku, kawan dia terus call wife jiran gua ni untuk CNN. Mungkin kerana dia mau jiran gua ni berhati-hati naik motor.

Perempuan macam tu lah, suka kepochi.

Gua bukan nak cerita pasal kepochi atau pasal jiran gua. Itu intro gua pada cerita yang akan gua ceritakan, sekarang.

Masa gua belajar memandu kereta dahulu, gua memang ngeri nak tempuh round-a-bout. Tak tau lah kenapa. Mungkin kerana gua tak berapa gemar menyentelkan kereta untuk masuk laluan round-a-bout. Nak-nak bila trafik di bulatan sedang heavy. Gua sanggup pusing 10km lalu jalan lain semata-mata untuk elak bulatan. Jalan yang lampu isyarat lereng bukit pun gua ngeri juga tapi tahap kengerian itu jatuh nombor dua.





Perlanggaran maut yang gua ceritakan awal tadi berlaku di bulatan. Round-a-bout gua memang tak suka.

Thursday, June 24, 2010

Waktu Suka-suka

Van Halen ialah sebuah kumpulan rock yang gua minati dulu dulu. Sempena mengingati band ini, band gua jam lagu "Jump".

Inilah lagu yang paling susah gua pernah jam dengan kengkawan. Oh, BTW England sucks.

Tuesday, June 22, 2010

The Sense Of Sight


Doktor kata manusia dewasa yang telah pulih penglihatan bila buta sejak lahir perlu masa untuk faham benda yang dia dapat lihat. Dia seperti bayi.

Pemahaman warna hijaunya kini bertentangan dengan warna hijaunya ketika buta.

Dia juga perlu masa untuk menstabilkan badan bila ada penglihatan.

Alhamdullilah, Adam sehat semua deria. Apa yang dia lihat waktu ini mungkin sudah mula berwarna-warni kerana pada masa lahir dia tidak nampak apa-apa kemudian mula nampak tapi hitam-putih sahaja.

Bersyukurlah kita kerana nikmat penglihatan yang tuhan beri amat bermakna.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, June 20, 2010

Adam


"Dah pilih nama ke?". Soalan yang sentiasa menjadi tajuk utama saudara gua yang datang melawat.

"Adam nama dia", jawab gua sambil kemaskan bedung anak jantan gua seorang ni.

"Adam aje?", soalan kedua yang keluar dari mulut diorang.

Yes. Nama dia Adam. Sahaja.

Salah ke gua kasi nama pendek?

Adam adalah nama yang gua idamkan untuk anak jantan gua sejak dari mula gua berjinak-jinak dalam dunia keibu-bapaan. Nama yang mudah dan universal.

Waktu gua belajar di perantauan dulu, punyalah susah guru-guru dan rakan semeja gua nak sebut nama gua.

Sekiranya anak jantan gua ni berpeluang belajar di perantauan, mudah lah skit cikgu dan rakan dia nak panggil nama. Taktaulah kalau dia belajar kat Rusia, Jepun atau Uzbekistan pulak. Gua bagi nama "A" pun diorang tak reti nak sebut kut.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, June 17, 2010

Genggaman Erat Kasih Sayang

Mak mentua gua ada di umah gua untuk jaga wife gua dalam pantang. Dia seorang yang baik. Gua bersyukur dapat mentua macam ni. Mereka2 yang tak bernasib baik dapat mentua macam cerita P.Ramlee tu. Old witch!

Waktu mentua gua sedang "bagel-bagel" anak gua, dia kata "budak2 yang lahir operate ni masa dalam pantang, jari jemarinya tak menggenggam macam penumbuk." Gua tak berapa faham maksud mentua gua.

"Bayi yang lahir normal, diorang genggam jari2 dan kepit depan dada masa nak keluar. Cerita orang tua tua, genggaman tu satu perjanjian dengan tuhan. Kalau bayi tu sanggup terima perjanjian tu, baru genggaman tu terurai", tambah mentua gua lagi. Gua mula faham.

Walau apa pun cerita orang tua2, fikiran gua rasa yang genggaman tu perlu masa nak lahir normal. Kalau tak, tersentil jari bayi tu kat G-spot mak dia masa lahir, tak jadi melahirkan la pulak ye dak? Keh keh keh.

Begitulah pengasih dan penyayangnya Tuhan pada kita. Dari saat kita hanya segumpal darah, kita belajar makan lalu membesar hinggalah kita dibaluti sehelai kain putih, Tuhan senantiasa memberikan kita rezeki.

Alhamdullillahirrabbilalamin.

Wednesday, June 16, 2010

Kain Putih

Bila gua lapar, otak gua hantar isyarat tentang makanan yang gua teringin nak jamah. Apabila makanan yang teringin dimakan sudah diputuskan, bibir mula menjalankan tugasnya untuk memberi laluan kepada burger atau hotdog yang telah dibeli, justeru membolehkan saudara gigi mengunyahnya. Brader lidah juga tahu akan tugas2 khasnya yakni menyelaraskan pergerakan kunyahan didalam mulut.

Ini semua adalah proses memakan atau pekena dalam bahasa mat metal, punk rocker makan belacan dan penyangak shuffle.

Tapi sewaktu kita mula2 lahir, kita tak tahu proses pekena ni. Gigi pun belum ada. Macamana nak kunyah ye dak? Yang kita tahu ialah menangis bila lapar dan menghisap susu botol atau susu ibu. Dah kenyang, kita tido. Kita belum faham konsep pekena TV atau pekena PSP lagi.

Inilah waktu yang dipanggil waktu kain putih. Meraung bila lapar, hisap susu untuk isi perut dan tido bila kenyang.

Sekarang ni gua sedang mengibarkan sehelai kain putih. Sabar kena banyak dan harapannya ialah kain ini jadi kain yang cantik dan tidak compang-camping.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, June 12, 2010

Ruang Dimana Manusia Menjadi Adiwira

Mau jadi adiwira?

Tak semestinya adiwira tu kuat lari, boleh angkat lori, pakai baju dan seluar ketat.

Adiwira juga boleh takda otot gagah, perot buntal dan berseluar slack jenama padini.

Pada pendapat gua, manusia yang ada kualiti, minda cergas, iman mantap dan berilmu boleh lanyak Superman bila-bila masa.

Tadi gua menyaksikan aksi pakar sakit puan wife gua melahirkan anak gua, Adam. Sebelum memasuki bilik pembedahan, gua diarahkan untuk memakai baju hospital didalam bilik persalinan yang terletak di antara dunia luar dan bilik pembedahan. (Nanti gua upload gambar Adam.)

Waktu gua sedang asyik salin baju, masuk seorang lelaki berseluar slack, perut boroi kedalam bilik. Dia lalu terus bukak baju dan separa bogel sambil menegur gua, " tengok bini bersalin?".

"Yer doc. Cesarean", balas gua.

"Wife kamu 9 bulan mengandungkan anak, hari ni dia pass tugas pada kamu", doktor buat lawak. Gua sengih aje.

5 saat lepas tu gua kata "oh, kat dalam bilik inilah manusia biasa tukar baju jadi superhero".

Termenung doktor tu sekejap kemudian pandang kat gua sambil masukkan kaki kanan dia dalam seluar uniform doktor, "benar dan saya tak pernah terfikir pun dalam perspektif itu", muka dia nampak ceria.

Cara gua punya otak berfungsi kadang2 memang menyeramkan diri gua sendiri.

Doktor punya profesyen saling tak tumpah macam adiwira. Salute.

Friday, June 11, 2010

Isteri dah check-in.

Pengalaman hospital gua tak banyak. Bersunat pun kat rumah sahaja. Ada sekali tu gua kena batu karang. Fuiii dia punya sakit, melolong. Sampai sekarang gua segan pi Ampang Puteri.

Tadi gua dah check in wife gua kat DSH. Infact, gua taip entry ni sambil duduk atas kerusi/katil gua dalam two bedded room. Gua nak amik single bed sebab senang nak kentut masa tidor. Tapi rupanya kena booking awal. Syeeshh..

Gua harap wife gua selamat bersalin esok dan boleh pindah ke single bedroom.

For the time being, tido sambil duduk macam Leon the assasin dalam filem "The Professional" cuma tak minum susu aje.

Lastly, untuk sehari dua tiga hari ni, "f*ck world cup!".

Wednesday, June 09, 2010

W.C

W.C ialah tandas, lingo orang orang dari tempat yang keretapinya dipanggil "Tube". Perkataan asalnya ialah "water closet". Kenapa water closet? Gua pun musykil. Tapi jika kita mengenali orang orang dari sana, memang diorang ni jenis suka "cover-cover" dan tidak gemar perangai berterus-terang didalam aspek berunsur lucah dan yang menggelikan. Salah kah kita panggil toilet, toilet? Ah, lantaklah.


Semasa gua ada kesempatan hidup disana dahulu, benda yang paling gua ngeri bila bersiar-siar di bandar ialah sakit perut nak buang air besar (cakap melayu lembut "cover-cover") atau berak (cakap melayu "biasa-biasa").

Ini ialah kerana konsep membersihkan diri orang sana tidak memerlukan air. Cukup sekadar kertas tandas pencuci diri.

Konsep ini, kalau dalam keadaan darurat gua tak kesah sangat. Tapi kalau tidak, gua sanggup tahan buang air besar berjam-jam pun tak apa. Gua melayu yang masih belum tegar hidup di perantauan.

Kalau budak2 melayu yang dah berjanggut duk sana, selamba aje keluar dari W.C duduk sebelah gua dalam "tube" dan kata, "balik karang basuh lah. Lu ni tak metal betol".

Metal kepala otak lu.

Monday, June 07, 2010

Minggu Yang Mendebarkan

Pertama sekali, gua kena settlekan tender. Ini perkara kecik lah jugak.

Keduanya, gua dah book untuk check-in wife gua pada khamis malam jumaat di hospital area damansara untuk bersalin.


Mudah-mudahan semuanya selamat.

Thursday, June 03, 2010

Loan Sharks

Gua faham keadaan manusia yang kesempitan. Mereka akan lakukan apa saja demi melepaskan diri dari belenggu kesusahan. Tak kira lah kesusahan lahir mahupun yang batin.

Tolak masalah batin, kita zoom in masalah lahir.

Bangun pagi, gosok gigi, lari-lari hingga terbit mentari, masih tak cukup duit.

Tekan nombor ekor 1444. Tak juga kena-kena.

Nak meragut beg, bawa motor tak reti. Nak merompak, hati tak cukup keras. Muka pulak muka seorang yang penyayang akibatnya mangsa rompak tak takut pada si perompak malah kasi duit lebih kat si perompak kerana kasihan.

Perut dah lapar nak-nak bila tengok anak mula bergesel kat kaki tanda diorang juga kelaparan.

Mana arah nak dituju?

Sedang garu kepala waktu memandu, nampak teksi depan punya sticker.

"Kemudahan meminjam wang tanpa jaminan. No talipon: xx-xxxxxxx"

Celaka betol ahlong sekarang ni. Tampal sticker kat belakang teksi. Upstream sungguh.

Tapi selalunya, orang yang kesempitan ni disebabkan beberapa perkara seperti yang dipaparkan oleh saudara syaitan dibawah.

Tuesday, May 25, 2010

Time

Kira-kira 24 tahun yg sudah TV hanya ada 3 siaran. Astro dalam bentuk sperma lagi dan tokeh astro baru nak meletop meniaga tapi gua rasa dia dah booking nama syarikat Maxis dah masa tu kut. TV3 ada Wan Zaleha Radzi tapi RTM takde sesapa.

24 tahun yg lepas, gua belum tahu konsep tak kenal maka tak cinta dan gua hairan bila tengok orang dok tengah panas pukul bola golf. Gua juga belum faham konsep "muka handsome, kulit putih, baju mahal2, badan gagah perkasa belum tentu dapat awek yang chun".

24 tahun yg lalu juga ialah waktu Piala Dunia bolasepak diadakan di Mexico. Kejohanan yang penuh dengan aksi aksi menarik ditonjolkan oleh Diego. Waktu itu, MRSM cuti ikut semester dan pada bulan Jun setiap tahun ialah cuti pertengahan tahun. Gua lepak tengok World Cup kat rumah sambil tidor depan TV tapi waktu separuh masa hisap rokok kat kedai acheh depan rumah. Takdak lesen lagi.

Sekarang world cup dah in high-definition. Peloh dan taik hidung players pun lu boleh analyse. Separuh masa hisap rokok masih kat luar rumah sebab wife gua marah. Yes, gua takut bini. Lantaklah luorang nak cakap apa.

How time flies and things change.

But some things never change. Bak kata pipiyapong, "menaik".

Monday, May 24, 2010

S.I.A.L

Sesetengah orang suka bawa kereta laju-laju. Cucuk-cucuk belakang kereta depan. Mungkin orang yang suka cucuk2 ni bukan orang kut. Setan rasanya. Gua tak reti nak bawa laju. Maklumlah, kereta tak kuat. Ekzos pun standard.

Tak cukupkah sekadar kasi "beam" kemudian tunggu kereta depan ketepi? Memang gua berbulu dengan orang yang jenis tak sabar macam ni

Mujur gua bukan software developer. Kalau tak, gua akan buat satu aplikasi yang akan gua namakan "SIAL", singkatan untuk Store It And Longkang. Aplikasi yang gua buat free untuk semua mobile phone. Iphone, blackberry, nokia, samsung, CSL, iphone cap ayam, blueberry dan sony-ericsson besar buah kelapa.

Bila ada orang jahat cucuk2 lu dari belakang, lu boleh "fire-up" aplikasi ni dan isi number plate kereta tu dengan sedikit description.

Bila lu dah ada kereta yang gagah perkasa macam Audi R8, lu boleh bukak balik SIAL masa driving dan cari balik kereta2 yang pernah cucuk lu dari belakang waktu lu pakai proton dahulu. Kalau jumpa sekor, lu boleh cucuk dia macam jarum sampai setan tu masuk longkang.


Bila pengguna SIAL dah ramai, SIAL akan gua "port" ke internet. Maka semua data tentang pemandu2 setan akan dapat ditatap oleh orang diseluruh malaya. Jadi, pembeli kereta 2nd hand boleh check status kereta yang akan mereka beli.. Gua takut nanti lepas lu dah beli, tak pasal2 ada Audi R8 kejar lu dari belakang dan cucuk lu sampai lu masuk longkang.

Thursday, May 20, 2010

Seluar Dalam Sempit

Kadangkala kita berjaya penuhi impian seseorang tapi perbuatan kita itu yang pada mulanya nampak bagus, adalah tidak bagus.

Terselit dicelah-celah kebaikan itu ada cebisan kejahatan yang sangat halus dan kita sendiri pun tak nampak.

Selepas kejadian yng tidak diingini berlaku pada gua semalam, gua berjanji pada diri sendiri agar tidak akan rekomen sesapa untuk berkenalan dengan sesapa dalam apa jua bentuk perkenalan. Bentuk bujur, empat segi, prisma atau bulat. Bila sesapa tu buat hal, gua tersepit macam spender ketat.

Spender sepatutnya mengamankan telor tapi kalau spender buat hal dan menyepit, boleh buat lu rasa nak menangis.

Wednesday, May 19, 2010

Jam, Jem, Jamm

Hari ni, otak gua jam (pronounce: jem).

Monday, May 17, 2010

Kesatuan Pekerja-Pekerja Malas (KEPAM)

Rata-rata penduduk Malaya ni semua bekerja. Kerja bank, kerja jadi guru kelas pomen, kerja ragut beg, kerja goyang kaki dan pelbagai jenis kerja yang lain. Kalau difikir-fikirkan, meragut rumput, bergayut atas pokok, berkicau dan berak merata-rata tak reti nak kambus macam kucing pun kerja juga tapi itu semua bukan kerja manusia.

Antara banyak-banyak kerja yg otak waras manusia boleh fikirkan, kerja yang boleh dianggap bagus ialah kerja yang ikhlas. Jadi guru kepada murid-murid kurang ajar pancitkan tayar kereta guru disiplin ialah kerja yang bagus, janji ikhlas. Jadi pekerja cuci tandas yang duty di tandas awam yang mak datuk punya lah busuk ialah kerja yang bagus, janji ikhlas.

Mereka-mereka yang suka bekerja tetapi malas, hah, ini tidak bagus. Ini tidak baik.

Bila pekerja malas, kerja jadi tidak produktif dan akhirnya KDNK negara akan berkurangan dan ekonomi tak nak up. Sebenarnya kita bukanlah dilahirkan dengan sifat malas.

Sewaktu kita masih dalam bentuk sperma dahulu, kita perlu berenang jauh menuju ovum ibu kita dan kita bertanding dengan 200-500 juta sperma yang lain. Pertandingan kalah-mati yang memerlukan kita fokus, cekal, tabah dan kuat iman kerana untuk tiba di ovum, kita harus mengoyang-goyangkan ekor kita sebanyak 16,000 kali sejam hanya untuk 8 inci perjalanan. Waktu itu, kita juga tak boleh berenang sambil lewa dan bersikap malas kerana kita hanya ada 5 jam untuk berenang, kalau tak kita kalah dan kalah bermakna kita mati.

Ya, dahulu kita ada ekor dan ya juga, dahulu kita tak malas. Kita telah menang pertandingan lumba renang dengan 200-500 juta peserta yang lain.

Oleh itu jangan jadi ahli KEPAM dan jangan cakap lu tak tahu berenang kerana kalau lu tak tahu berenang, lu dah mati dalam fallopian tube mak lu lama dahulu.


Gambar di atas ialah gambar lu masa kecik saiz mikron. Gua pun ada gambar yang sama. Brad Pitt pun ada. Kucing pakcik sebelah rumah gua, gua tak pasti. Sama kut.

Kesimpulan posting gua kali ini, jangan jadi malas, jangan aniaya binatang, jangan cakap lu tak reti berenang dan akhir sekali, kita semua adalah pemenang.

Sunday, May 16, 2010

Happy Birthday To You

Gua suka pergi parti harijadi. Kemeriahan parti hanya santai dan tidak terlalu formal seperti majlis kahwin walaupun masalah kanak-kanak main lari sana-sini jerit-jerit masih kekal. Kanak2 memang tak kesah dengan perasaan orang tua. Gua tahulah, gua pernah jadi kanak2.

Gua cuma tak suka pergi parti harijadi tiap-tiap minggu. Nak beli hadiah tu yg gua malas. Nanti adalah kutu buat perbandingan hadiah yg lu beli minggu lepas dengan minggu ni kemudian mengumpat. Kalau beli hadiah sama aje untuk semua orang, nampak lu ni tak kreatif pulak. Rosak ego gua.

Kalau luorang sedang cari pasangan, cubalah cari keluarga yg kecil2 kerana masalah harijadi ni sedikit sebanyak akan main peranan.

Selamat hari jadi pada mak, maksu, abang dan ciknyah gua yg semua lahir pada bulan May. Terima kasih pada abang gua yg jadi hosnya dan tak kesah gua tak belikan lu hadiah. Pangkat brader2 pun nak hadiah hari jadi ke? Melampau.

Monday, May 10, 2010

Lusuka Band - Bootleg release 2

Kisah Lusuka Band ni memang kelakar. Khamis lepas, band telah berkumpul di Souled Out Hartamas untuk makan2. Giler babi mahal. Mujur bassist ada credit card.

Setelah makan kami menapak ke studio yang bernama Brown, Black & Blues di tepi simpang. Penat jugak la menapak bawak equipment.

Pemain keyboard kami lepak kat tepi melayan nota-nota music sambil tahan hidung kerana ada mamat yang kentut. Cilakak. Keyboardist kami juga ialah seorang ibu kepada 3 orang anak dan merupakan bini bassist. Oi oi oi!!



Wife gua nyorok tepi pintu sebab dia kata badan dia dah gemok 8 bulan ngandung. "Ek ellehhh...." kata gua.

Minggu ni kitorang nak main U2 lah pulak. Nak main lagu punk, lutut dah longgar.

"Hit me baby!".

Sunday, May 09, 2010

The Most Beautiful Girl In The Universe

Today I am temporarily washing the clown off my face. The emotions that has been gushing through me all day has turn this clown into a regular guy reminiscent of his youth. Back to the time when everything was someone else's problems and the world was my oyster.

"Mak" has always been a pillar of strength in our family. "Abah" passed away at a time when half of us was still in school and me, at my most rebellious. It was tough for her indeed but she held her shoulders up high and plowed our way through thick and thin. Mostly thick when it comes to me.

For the next few years after abah's death, she would regularly cry in silent before sleep. She never slept in the master bedroom again and moved all her stuffs downstairs to the small room next to our kitchen, till now. Here she spend most of her time, praying, resting and contemplating tomorrows challenges that she had to face alone. She stood tall amidst the issues that she had to juggle.

Being an ordinary poor kampung girl back in the 50's, she never had the opportunity to study past standard 6. This magnified the hardship after abah's death since her limited educational knowledge rendered her feeling inferior when dealing with earthly matters. She had to ensure that food and bills were settled from the meagre penchant arwah left us. She also had to make sure that all of us excel in school despite her educational handicap.

All these were invisible to me then. I never appreciated the fact that she was only acting tough to hide her true emotions from us for our own benefit. If she were to crumble like domino's back then, I can never imagine my life now.

Last night we took Mak out for dinner. She had a great time, laughing at gestures and joyfully playing with all her grandchildren. I sat next to her at dinner and watched her aging look, aging eyes, aging smile, aging joy and recalled all the sacrifices that she made for us 25 odd years ago. Nothing can repay what she did for us. Not a night dinner in a 3star hotel nor not dinner in a 10star hotel, every night for a thousand years.

When I was small, sometimes I would wet my eyes and pray to God not to take my mother away from me. Not that soon. This very night, as I type away these words and crystal tears are rolling down my cheeks, I prayto God not to take mak away from me. Not so soon.

I love you very much.

Thursday, May 06, 2010

Line-Up

Ni line-up band gua. Gambar first, pakai oakley tu bassist. Pakai cap merah, drummer stock ganas. Yang hensem tu lead guitar pakai washburn bunyi rock maut. Gua, penyanyi sambilan. Penyanyi bebetol belum dapat lagi.

Malam ni session kedua. Gua harap kami selamat dunia dan akhirat. Okay, talian undian dah start. Undilah.







Monday, May 03, 2010

Musika Lusuka Wasuka

Jumaat malam Sabtu yang baru pergi lepas, gua dan beberapa orang "brader-brader" tak sedar diri telah berkumpul di sebuah studio jamming yg agak "muda-muda".

Studio yang kitorang sewa sejam RM37 ringgit. Guitar2nya nampak agak baru, tali pun tak berkarat. Gua pakai gitar kedai kerana malam itu, gua vokalis. Pemain gitar utama kitorang bawak gitar, effect dan tuner sendiri pada malam itu. Mungkin kerana dia rasa dia sangat professional dalam muzik dan lebih arif tentang hal-ehwal gitar dari penjaga studio yang berumur 20 tahun lagi muda dan sungguh sebok main solitaire dalam bilik management studio.

Musika yang kitorang mainkan pada malam itu sangat macam cilaka. Maklumlah, pemain drum bernama Azam berpakaian seluar cargo pants celoreng askar dan ber-T Dream Theatre. Sangat ganas. Pemain bass datang pakai seluar jeans standard dan tee berkolar kaler biru gelap ada cap penguin. Mat skima. Gua pula berseluar pendek golf dan ber-T gambar kartun jepun. Pak lawak. Sementara pemain lead gitar pakai baju ke atau t-shirt, gua tak ingat. Skima juga, tapi dia paling handsome dan harapannya ialah dia akan jadi "chick magnet" band ini. Semua ahli band mempunyai citarasa feysen yang sangat "lain-lain". Macamana nak main best?//&%%

Saksikan video clip lagu last kitorang main. Takder sesapa nak "encore" pun lepas tu. Cuba teka lagu apa yang sepatutnya dimainkan oleh band Lusuka Wasuka ini. Mesti luorang tak percaya kalau tahu jawapannya yang sebenar.

Friday, April 30, 2010

Altruism

Altruism - sejenis perangai yang sangat mengelirukan.

Katakanlah lu ada peluang buat duit sejuta melalui satu projek yang diwahyukan kepada lu. Dan lu juga faham bahawa lu tak boleh nak bikin projek tu seorang diri. Apakah mekanisma lu untuk menarik partner2 untuk join lu bikin itu projek tanpa partner lu mengetahui jumlah sebenar projek lu tu?

A) Adakah lu akan offer 10% sahaja dari jumlah projek kepada partner lu dan lu ada contribute kerja untuk bikin projek.
B) 50% untuk dia bikin semua dan lu rilek hisap rokok tengok astro beyond hari hari sampai 4pagi.
C) 70% untuk dia bikin semua sambil lu rilek main golf hari-hari pagi petang siang malam.
D) Offer 50% dari hasil projek dan lu sama sama bikin projek dengan partner lu.

Lu jenis yang macam mana?

lu tau tak ari rabu nanti pipi ajak main futsal? lu jangan tak join..

Baiklah. Nak kena pakai jersi Arsenal ke?

Ask me anything

Tuesday, April 27, 2010

MuVee

Lucadeketiak, rakan dari sokernet gua ada hajat nak buat cerita pendek dan di muvee kan. Dia nak buat cerita pasal kambing. Boleh baca blog dia kat sini.

Gua pun ada cerita pendek dan lagi ngeri. Ini adalah rekaan gua semata-mata dan takdak kena mengena dengan sesapa.

--- short MuVee gua -----

Scene 1 - Dalam bilik.

Seorang mamat krumper sedang berlatih menari "krumping" dalam bilik nya. (camera snap dari atas ceiling dan lagu latar ialah lagu Black Eyed Peas, "imma be". Cahaya samar2, kepulan asap bong agak padu dan keadaan bilik mamat krumper ni agak kucar kacir. Ada beberapa buku-buku ekonomi bersepah atas meja dan majalah Playboy di atas katil terbuka di mukasurat tengah.)

iPhone krumper berbunyi dan lampu display lip-lap atas lantai. Mat krumper pikap phone dan mula menjerit-jerit. Mungkin sebab gaduh dengan awek, atau mungkin sebab muzik lagu "imma be" ni kuat sangat.

Sambil jerit-jerit, krumper yang sedang berpeluh2 tak pakai baju berseluar jeans Levi's original 501 koyak tu pasang api rokok. Jerit lagi sampai abis rokok. Krumper terus hempas iphone kat dinding. Lagu "imma be" abis.

Suasana senyap selama 1 minit. Mat krumper tampak kusut sambil mencangkung tepi dinding dan capai kotak rokok kretek dengan niat nak pasang rokok sebatang lagi. Rokok habis. Krumper penyetkan kotak kosong dan campak ke dinding sambil jerit "ahhhhhhhhh".

Scene 2 - Dalam 7-eleven

Mat krumper yang sudah memakai baju T jenama Ed Hardy cap ayam sedang kusut picit mesin slurpee masuk dalam cawan saiz besar. Selesai picit, krumper cari tutup cawan plastik slurpee tapi takda yang muat. Mat krumper mengeluh "argghhhh". Di kaunter, mat krumper order kretek 2 kotak, Salem light besar satu sambil tanya kat kaunter, "apsal tutup slurpee ni takde saiz besar?". Pekerja 7-eleven jawap "entah".

Mat krumper jeling pekerja kaunter yang dibajunya bertag "fifi".

"Nak aje gua lempang si fifi ni.." detus hati krumper. (untuk menunjukkan bisikan hati mat krumper ni, tulisan ber font "typewriter" tertulis ni skrin muvee gua).

Scene 3 - Dalam kereta

Krumper minum slurpee. Sewaktu nak pasang api rokok yang dah tertangguh sejak sessi melontar kotak kosong ke dinding tadi, mat krumper cari lighter. Tengah sebok cari lighter, mat krumper terlanggar seorang pakcik naik beskal fixie.

--- tamat ----

Monday, April 26, 2010

Pikir Kena Jauh

InsyaAllah, anak jantan gua lahir pertengahan Jun tahun ni.

Sempena kelahiran dia, gua dah create blog account untuk dia. Nanti bila dia dah besar, boleh tulis idea-idea dan tahu kebaikan dari keburukan, gua akan paksa dia maintain blog.

Ini blog bakal anak jantan gua.

Sunday, April 25, 2010

Beyond Imagination

Kadang2 kita sibuk dengan urusan duniawi dan menidakkan tanggungjawab kita sebagai seorang insan yang kamil. Maksud perkataan insan tu pun ialah pelupa. Jumaat lepas gua sembahyang jumaat.

Wife gua memang tak pernah suka sukan. Kalau gua bersila depan TV layan sukan, dia jadi tension. Gua nobatkan sifat tension kaum wanita terhadap sukan ini sebagai "Misunderstood Joy" atau ringkasnya MJ.

Gua takde energy nak kupas isu MJ dalam posting gua sekarang tapi kesimpulan yang gua ingin tekankan disini ialah dalam ketidak puas hatian wife gua terhadap gua, secara rahsia dia telah melanggan astro beyond untuk gua. Wife gua nak gua tengok sukan dalam high-definition. Pelik.

Mungkinkah wife gua ingin gua faham bahawa sukan dalam analog atau pun digital adalah pembaziran semata? Atau adakah wife gua mahukan gua makin sibuk menonton sukan supaya gua tak main kayu tiga? Atau adakah wife gua ingin membalas budi gua yang belikan dia stroller jenama Quinny Buzz beserta Maxi-Cosi car seat yang boleh menjahanamkan ekonomi negara Vanuatu harganya? Atau adakah sebenarnya secara subliminal,wife gua memang suka sukan?

Persoalan ini sering mengcrazy kan otak gua yang cute ini.

Dalam sebok memikirkan persoalan diatas, gua sempat buka astro HD dan ingin gua nyatakan disini dengan hati yang tawadduk serta rendah diri bahawa astro HD memang "one fantastically fine brain choker".

Friday, April 23, 2010

15 Minutes Of ...

Gua nak gerak in 15 minutes time. Nak post pakai BB, line 3G macam anjing. Anjing pun at least kita faham kelemahannya dan kita tau cara nak lanyak kasi lembik. Kalau 3G, paling-paling pun hempas handphone.

Dari sumber bacaan gua semalam, carbon dioksida bukan lah penyebab utama pemanasan global seperti yang diwar-warkan. Malah asap ekzos yang berkepul2 keluar dari anus kereta juga bukan. Penyelidikan saintifik menunjukkan bahawa CO2 yang dibebaskan oleh ekzos mobil sama effectnya dengan CO2 yang dibebaskan tahi lembu. Maklumlah, penduduk dunia ramai makan lembu, oleh itu banyak lembu diternak. Mungkin kalau orang dari benua India pun makan lembu, pembebasan CO2 tahi lembu lebih hebat dari ekzos kereta.

Pemanasan global ini ialah kerana gabungan pelbagai externalities, dalam terma ekonomi nya. Dalam terma insan yang comel, bijak bestari, baik hati, islamik, iman tinggi dan kuat minum coca-cola macam kita ni, pemanasan global ialah masalah yang "tak aper".

Jiran bakar sampah, asap masuk rumah jiran dan suhu jadi panas. "tak aper".

Lanun curi balak potong pokok. "tak aper".

Jiran sebelah ada 13 biji aircond tapi bil letrik RM33.50 sebulan kerana pakai alat sulit ejas meter TNB. "tak aper", mungkin kita beli jugak 3 biji aircond. Semuanya "tak aper".

Semua externalities ni penyebab pemanasan global.

Nak kasi suhu dunia turun skit? Jawapannya ada pada Intellectual Ventures. Sebuah organisasi mantap yang memang terrel giler.

Solution mereka senang dan murah. Mungkin lebih murah dari kos pembinaan istana negara yang baru di Jalan Duta.

Pam sulfur masuk lapisan Stratosphere yang tingginya 18batu keatas. Ada 3 cara:

1) Pam pakai hos macam lu spray air kasi bunga lu makan.

2) Pam dari serombong asap kilang arangbatu.

3) Bebaskan belon berisi sulfur ke langit.

Senang dan mudah. Gua suka.

Thursday, April 22, 2010

Infant Car Seat

Mengapa kita perlu beli infant car seat ni? Harga yang mahal untuk jenama seperti Maxi-Cosi, Recaro, Halfords tapi murah untuk jenama brengsek. Masalah dengan jenama murah ini ialah mungkin ia tak melalui proses "crash-test". Tak aman kita dibuatnya nanti.

Gua dah beli seketol jenama maxi-cosi. Setelah malas bertekak dengan wife gua, kami telah mengambil keputusan untuk beli juga stroller jenama Quinny Buzz yang sangat hip. Wife gua happy, gua kena sembelih tekak. Sekali lagi gua ingin nyatakan tahap pengorbanan gua agak tinggi. Stroller tu gua belum beli lagi tapi coming soon. Masalah dengan stroller ini pula berbeza. Beli yang murah pun ok, tapi nak switch seat untuk memadankan umur anak memang takder. Quinny Buzz ni gempak skit. Boleh main switch seat macam tekan remote TV. Mudah dan mantap. Colour dia pun meriah dan tak sebu.

Kembali pada kes car seat.

Mengikut kajian, tahap keselamatan car seat dan talipinggang keledar yang konvensyenal ni sama sahaja. malah dalam sesetengah kes, talipinggang keledar lulus cemerlang berbanding car seat. Ini ialah kerana pemasangan car seat pada kereta mesti lah padu. Kalau salah pasang, baik tak payah. Selalunya kaum ibunda agak lemah dalam pasang memasang ini oleh itu banyak kes kematian budak kecik waktu eksiden kerana ini.

Gua syorkan kaum bapak adakan sessi latihan pasang car seat pada isteri2 mereka setiap hujung minggu dan kalau ada bajet lebih, organize teknikal update setiap 6 bulan sekali termasuk juga latihan cara-cara memotong kereta, pakai lampu signal ketika masuk simpang, jangan make-up waktu memandu dan jangan tekan brek selagi tak sampai 20meter dari kereta hadapan di trafik light.

Kembali kepada kes car seat.

Setelah berdebat dengan wife gua pasal pembelian car seat dan gua bentangkan semua hujah-hujah gua beserta dengan fakta seperti di atas, wife gua kata, "ok, kalau anak awak melompat-lompat dalam kereta nanti, awak kena jaga dia."

Gua balas, "ok, jom beli car seat sekarang juga."