Friday, December 30, 2011

Percubaan 1,2,3

Waktu saya kecil2 dahulu, saya gemar juga baca buku2 sajak dan puisi. Bapa saya seorang yang gemar membaca dan jurusan pengajaran arwah juga ialah mengenai bahasa.

Masalah dengan sajak dan puisi ini ialah kita juga perlu ada 'perasaan' terutamanya didalam sesi mendeklamasikan sajak. Maklumlah kalau mendeklamasikan sajak dan puisi mengikut intonasi baca suratkhabar, kejadahnya.

Mendeklamasikan sajak dengan penuh perasaan ini yang membantutkan perkembangan minat sajak dan puisi saya.

Tapi, setakat nak tulis sajak tu bukan susah sangat pun rasanya:

Debu, Jangan.
Jangan diri menjadi seperti debu;
disapu dan dibuang orang;
tapi masih kau datang melepek dan berbuku diatas lantai sejuk.

Amacam?

Wednesday, December 28, 2011

Wahai Anakku


Semakin hari, semakin besar anak saya ni. Pandai bergaya macam daddy dia juga.

Semua orang inginkan benda yang mudah, kerja senang tetapi pulangannya tinggi.

Kalau dapat kerja, nak kerja yang paling mudah tapi gaji besar.
Kalau nak kereta, nak kereta sport/mahal secara percuma.
Kalau nak makwe/pakwe, nak makwe/pakwe yang banyak duit dan boleh support pasangan.

Semuanya tentang diri sendiri. Manusia memang tamak haloba.

"Wahai anakku, janganlah kamu sentiasa mementingkan diri sendiri. Fikirkan apa yang boleh kamu berikan kepada ugama, bangsa dan negara dahulu sebelum bertanya apa yang ugama, bangsa dan negara boleh berikan kepada kamu."

Tuesday, December 20, 2011

Sebok

Saya agak sebok sejak dua menjak ini. Sebelum ini juga saya agak sebok tetapi sebok didalam konteks buat-buat sebok.

Tapi saya bukanlah seorang penyebok kerana penyebok ini ialah perbuatan yang keji. Antara aktiviti penyebok ialah jaga tepi kain orang, Melodi dan Fuhhh!

Majalah juga ada yang jenis buat-buat sebok seperti Mastika manakala jenis penyebok ialah Mangga dan URTV.

Setelah agak lama menjadi tukang buat-buat sebok, kini saya sebok mencari sesuap nasi demi anak dan isteri pula.

Wednesday, December 14, 2011

Tepat 11 Minggu Yang Sudah

5,953,900-00 ialah entri wordless wednesday saya. Setelah pelbagai cubaan dan dugaan, Alhamdullilah.

Thursday, December 08, 2011

Ekspedisi Mockba



Saya pernah berpeluang ke Mockba pada tahun 2001. Berlepas dari KLIA jam 12 tengah malam kalau tak silap saya. Setibanya saya di KLIA jam 9.30pm, saya lihat ramai mat saleh menangis kehulu-kehilir. Di hadapan TV, orang bersesak-sesak untuk menyaksikan kapalterbang melanggar World Trade Center di NY.

Yer, tarikh berlepas saya ialah 11 September 2001.

Saya bersama delegasi dari MDC (kini MDeC) harus ke Mockba atas urusan apa ntah, saya tak ingat. Mulanya saya tak nak pergi kerana duit dalam bank ada RM1000 sahaja tapi kerana dipaksa oleh orang atasan MDC, saya pasrah. Tiket dan hotel mereka bayar. Saya cuma bawa wang poket. RM1000 cukuplah.

Setelah mengetahui banyak kapalterbang terkandas di NY dan melarat sampai ke Eropah, delegasi kami jadi panik. Ketua kami mengambil keputusan untuk pergi juga ke Mockba kerana dia tak pernah pergi Russia. Fine.

Kapalterbang kami berlepas dengan tenang pada malam itu menuju Zurich.

... bersambung

Tuesday, December 06, 2011

Dimana Ada Kemahuan, Disitu Ada Jalan

Semalam saya tengok program National Geographic Most Amazing Photos. Pehh...

Edisi kali ini menunjukkan usaha seorang jurufoto hidupan liar National Geographic bernama Micheal 'Nick' Nichols. Tugasan beliau ialah mengambil gambar penuh sebatang pokok 'Redwood' di hutan California yang berusia 1500 tahun dan berdiri setinggi 100 meter!



Saya tidak teruja dengan hasil tangkapan itu (well, teruja skit skit lah) tetapi cara dan usaha beliau didalam mendapatkan gambar penuh itu dengan pelbagai teknik dan cara sangat mengagumkan. Sekiranya anda 'zoom-in', anda akan dapat melihat 3 orang berdiri di bahagian2 tertentu pokok (satu jaket kuning, dua jaket merah) dengan tujuan mendapatkan perspektif betapa besarnya pokok ini.

Gambar penuh ini diambil mengunakan teknik 'panoramic'. Teknik yang mudah untuk mengambil foto sebuah tasik tetapi sangat mencabar didalam kes kali ini. Maklumlah, pokok 'Redwood' yang diambil ini bersebelahan dengan pokok2 besar yang lain. Macamana nak mendapatkan posisi dan 'framing' yang cantik? Ditambah dengan masalah pencahayaan yang terlalu drastik (gelap dan terang didalam satu 'frame') yang amat menyukarkan seorang jurufoto.

Micheal 'Nick' Nichols terpaksa menggunakan 'jig' yang dibuat khas, teknoloji kamera serta bantuan pengiat pokok-pokok hutan dan memerlukan 3 hari (dari sebelum naik matahari sampai ke petang setiap hari) untuk berjaya. Proses untuk mencantumkan gambar-gambar 'panoramic' untuk menjadikannya satu gambar penuh pokok pula memakan masa 100 jam.

Ingatkah anda gambar dua ekor beruang Panda didalam entri saya INI? Yes, itu hasil kerja Nick juga.

Patutlah gambar dalam majalah National Geographic semuanya awesome-awesome belaka.

Thursday, December 01, 2011

Bencana Alam Pra-PRU

Semakin dekat pilihanraya umum, semakin ramai yang berpendirian tentang politik. Gegar sana, lalak sini. Yang jenis memang hari-hari cerita pasal politik tu lain lah. Ini, jenis hari-hari-hip-hop pun tiba-tiba nak politik juga? Macam gempa bumi.

Dok diam, rilek dan undi ikut pilihan hati tak boleh ke?

Bising betul.

Tuesday, November 29, 2011

Super-Ultras Malaya


Uncle ni dah lama jadi Ultras Malaya, tapi tak kecoh pun?

Bertahun saya tengok dia dikaca tee-vee. Saya percaya sejak zaman Malaysia power badminton pun dia sudah ke stadium dan menyokong tanpa kesah penat dan lelah. Takde pulak dia bising nak buat pasukan sorak ketuk gendang bagai. Dia buat kerana dia ikhlas nak menyokong. Bila seseorang itu sudah tak ikhlas, mulalah dia kecoh sana kecoh sini.

Saya tengok pakcik dalam gambar kat atas ni rilek aje pekena teh tarik kat subang ni kadang-kadang. Dengar ceritanya rumah dia dekat area situ. Saya senyum juga pada dia bila mata dia memandang saya. Senyum saya senyum hormat.

Sukan kini sudah menjadi sesuatu yang ultra tanpa hala tuju. Kes kematian Gary Speed (Pengurus bolasepak Wales dan bekas pemain Leeds United dan Newcastle) membuktikan bahawa sukan kini sama seperti dunia artis dan hiburan dimana individu yang sangat popular akan tiba-tiba bunuh diri tak tentu pasal.

Bila jiwa manusia kosong, itulah jadinya. Semoga jiwa saya dan jiwa pembaca yang budiman sekalian tidak kosong.

Saya sangat yakin bahawa jiwa pakcik didalam gambar diatas tidak kosong.

Wednesday, November 23, 2011

Ilmu Setan

Sekarang ramai yang claim dia boleh mengubat orang. Upahnya pun boleh tahan mahal. Mengubat menggunakan ilmu yang dia dapat dari mana ntah.

Doktor aliran sains dan teknoloji juga pernah mengusulkan kepada seorang rakan agar berikhtiar dengan perubatan tradisional apabila rakan saya merungut sakit tapi tiada apa yang dapat doktor itu kesan.

Macamana ni?

Pernah orang bijak pandai cakap pada saya jika pengerasnya tidak bukan2 dan jumlah nya ikhlas, mungkin itu bomoh yg ok. Malah mengikut katanya lagi pengeras itu akan bomoh itu sedekahkan pula kepada mereka yang memerlukan.

Masa saya bersekolah menengah, saya amat kurus hinggakan mak saya naik risau lalu meminta seorang saudara bau-bau bacang yang juga jiran saya untuk menilik apa masalah saya. Kononnya saudara saya itu boleh mengubat. Lepas dia picit badan saya sana-sini, dia kata saya hisap dadah.

Saya malas nak cakap banyak sebab saya bukannya hisap dadah. Lagi pun, saya malas juga nak bukak cerita yang saudara saya itu selalu saya nampak berjudi mesin haram dikedai mesin kuda dan jackpot berhampiran rumah saya.

Saudara bau-bau bacang saya tu bawa motor virago 250cc. Motor dia pelik skit kerana enjin tidak start pakai 'kick-start' atau kunci. Motor dia start pakai remote. Macam remote kereta.

Ek ellehhh...

Sunday, November 20, 2011

Tulis Skrip

Beberapa hari yang sudah, saya baca blog entry anoneemus ini. It is a good read.

Pada hemat saya, blogger mana yang tidak pernah terfikir untuk menulis skrip ialah blogger yang tidak serius berblog. Saya berblog suka-suki ini pun ada pasang niat nak buat skrip bila ada masa kelapangan, inikan pula mereka yang serius.

Skrip yang bagus menghasilkan cerita yang bagus. Cerita yang bagus ialah cerita yang membuatkan kita sedih, marah, gembira secara halus dan menimbulkan tanda-tanya tanpa kita sedari. Contohnya cerita 'Sanggul Beracun' yang memenangi banyak anugerah baru-baru ini.



Cerita tentang Siti (lakonan Erra Fazira) yang dilahirkan buruk dan bongkok. Dia sering menjadi bahan ejekan masyarakat setempat dan Siti sentiasa menyorokkan rupanya didalam selubung kain kerana takut diejek dan malu. Hanya bapa Siti sahaja yang menyayanginya. Ibu Siti pula meninggalkan Siti dan bapanya selepas melahirkan Siti.

Siti telah disumpah menjadi cantik oleh seorang jin/bunian yang Siti temui secara tidak sengaja didalam belukar. Untuk mengekalkan kecantikan ini Siti harus membunuh 100 orang suaminya yang hanya boleh dinikahi maksima 3 bulan dan jika tidak dibunuh oleh Siti dalam masa 3 bulan itu dia akan kembali buruk, syarat yang Siti sendiri tidak tahu sehinggalah wajahnya telah berubah.

Kecantikan dan sumpahan yang Siti terima ketika dia sedang menangisi kematian bapanya, ketakutan kerana sudah tiada tempat berteduh dan kesedihan akibat tiada tempat untuk bergantung.



Kecantikan yang tidak Siti cari kerana Siti lari kedalam belukar pun setelah dihalau dari rumah sendiri oleh suaminya yang jahat. Suami yang menikahi Siti untuk merampas hartanya yang sedikit. Suaminya itu juga telah membunuh bapa Siti dengan racun dan racun itulah yang digunakan Siti untuk membunuh 99 mangsa beliau yang semuanya jahat, kecuali seorang. Kematian Siti, yang dibunuh suami ke-100nya dengan menggunakan racun yang sama juga tampak sedikit klise tapi amat berkesan.

Cerita ini menimbulkan pelbagai persoalan yang membuatkan akal penonton menjadi bercelaru. Kasihan kepada Siti tetapi pada masa yang sama sifat membunuh Siti atas dasar dendam dan mementingkan kecantikan nampak kejam namun begitu kejahatan peribadi mangsa-mangsa Siti hampir semuanya memang layak untuk dibunuh. Yang tidak enaknya hanya sifat Siti yang lebih mementingkan kecantikan dari dosa membunuh.

Sifat mementingkan kecantikan itu juga diperkuatkan oleh personaliti Siti yang baik, tidak sombong dan hanya mahu menjadi isteri yang baik selepas sumpahannya itu tamat. Tidak lebih dari itu. Siti tidak mahu kembali buruk, diejek dan dicemuh masyarakat. Siapa yang mahu diri dicemuh dan dimaki berterusan hari-hari kerana dilahirkan dengan wajah yang amat buruk?

Dipersimpangan ini, saya terfikir pula tentang ujian Tuhan yang mungkin berat tetapi kita lupa bahawa azab Tuhan juga amat berat.

FYI, cerita ini berdasarkan lagenda orang-orang Johor dan sedikit sebanyak adalah kisah dongeng bercampur-baur dengan sekelumit kebenaran. Bezanya cuma pada tujuan asal Siti menjadi cantik dan diakhir cerita, suami Siti Aminah yang ke-100 lebih hebat ilmunya dan telah berjaya memadamkan ilmu Siti Aminah untuk kekal cantik itu. Mereka bersama hingga akhirnya beranak pinak.

Kisah benar ialah kisah yang terbaik untuk diskrip seterusnya difilemkan kerana kisah benar kelihatan benar, jalan ceritanya benar dan kesudahannya juga adalah benar. Kalau dinilai dari aspek norma kehidupan, adalah tidak mustahil jika cerita fiksyen itu adalah cerita benar disuatu tempat dan waktu yang kita tidak ketahui, bukan?

Walau bagaimana pun, lakon layar dan sinematografi juga harus mantap untuk mengadaptasikan cerita diatas kertas ke layar perak dengan jayanya.

Skrip, lakonlayar dan sinematografi cerita 'Sanggul Beracun' ini memang bagus. Saya suka dan jika saya menulis skrip, ini contoh terbaik saya.

Friday, November 18, 2011

Unlucky Number 4


Who the hell invented this crazy belief?

Kimberley Leggett - Miss Universe Malaysia 2012

Thursday, November 17, 2011

UNHATE


This is actually an ad campaign made by United Colors Of Benetton. The picture is doctored but hey, it's catchy.

I do not condone kissing in public, let alone a man kissing a man in public but the message behind the ad is that it is possible for true foes to like each other when everyone around them loves each other.

Wednesday, November 16, 2011

Lanun Cetak Rompak

Bila kita sedang tak ada duit, kita rasa semua benda sangat berharga.

Majlis kawin banyak betol hujung minggu sudah. Saya pergi dua majlis sahaja. Satu dihari sabtu dan satu dihari ahad. Semoga jodoh mereka berkekalan keanak cucu.

Malam minggu agak kusam bila tiada bolasepak liga inggeris. Oleh kerana kusam, saya pun menengok lah AIM2011 yang dianjurkan oleh RIM.

"Apa bendanya RIM ni?" soalan yang tiba-tiba timbul didalam fikiran saya.



RIM ialah 'Recording Industry Association of Malaysia' yang dianggotai oleh pemilik2 syarikat rekording di Malaysia. Chairman dia Norman KRU. Salah satu tugas mereka ialah mengurangkan aktiviti cetak rompak album artis dibawah naungan label yang berdaftar dengan RIM.

Saya masih ingat lagi kesimpulan tentang masalah lanun cetak rompak dari seorang rakan yang agak otai dalam industri muzik tempatan. Bunyinya lebih kurang begini:

"Lanun cetak rompak ini sebenarnya ialah pemilik syarikat rakaman jugak.."

Monday, November 14, 2011

The Not So Cute Anymore 'Afghan Girl'

Beberapa entri yang sudah, saya ada bercerita tentang majalah National Geographic yang abang sulong saya pernah langgan dahulu. Ingat tak? Baru 2-3 entri lepas pun dah terlupa? Banyak makan semut korang ni.

Anyway, salah satu majalah yang saya pernah baca dulu ialah edisi yang menunjukkan seorang budak kecil berbangsa Afghanistan. Matanya hijau. Unik untuk seorang Afghan bermata cantik begitu. Gambar itu juga memenangi gambar cover National Geographic paling chun tahun 1985.

Setelah 25 tahun, National Geographic mencari semula budak kecil yang didalam gambar itu. Mati kah dia? Jadi lauk kah dia? Kawin anak 10 kah dia? Jadi supermodel kah dia?



Sila lihat gambar diatas. Dia membesar menjadi orang biasa dan bukan bidadari. Tinggal diceruk atas bukit mana di Afghanistan entah, dah berkawin dan ada anak.

Teori saya lah kan, sapa masa kecik comel giler bila besar jadi manusia biasa-biasa.

Friday, November 11, 2011

11.11.11

Jika saya ada 5 saat untuk menarik perhatian pembaca, saya akan tulis "siapa tuhan kamu?"

Tarikh hari ini macam menarik tetapi konsep 'Selective Omission' tempoh hari masih saya gunapakai.

Jam 5.40am tadi, azan subuh dilaungkan dari masjid berdekatan rumah saya. Saya tak dengar kerana saya bangun lewat sikit. Namun ketika saya bangun, ada satu kawasan lain yang sedang berkumandang azan subuhnya. Mungkin di Acheh.



Sekarang jarum jam menunjukkan 7:20am. Saya percaya ada satu lagi kawasan diatas muka bumi ini yang sedang dilaungkan azan subuh.

Dan ketika azan subuh sedang dilaungkan di London, bilal sekitar Asia sudah bersedia melaungkan azan zuhur pula.

Panggilan ke masjid yang bermula dengan 'Allah Maha Besar, Tiada Tuhan Melainkan Allah, Muhammad Itu Pesuruh Allah' sebenarnya akan senantiasa berkumandang tak kira dimana kita berada.

Kita sahaja yang lupa.

Thursday, November 10, 2011

Sistem Pengangkutan Moden, Orang Tetap Kuno

Lihat gambar diatas. Walaupun ia hanya satu 'artist impression' tentang stesyen LRT yang akan siap dibina di Lembah Klang tidak lama lagi, saya yakin ianya dahsyat, gempak, future abis, budak kolej dan tidak 'mak-mak' langsung.

Tapi bayangkanlah bila masuk aje dalam keretapi alaf baru ini nanti, macam-macam bau ada. Paling tak ngam ialah bau kari di tangan kita sendiri. Maklumlah, naik LRT nak pergi makan nasi ramai-ramai di Pasar Keramat kemudian balik ke ofis di Subang Jaya.

Saya rasa eloklah kerajaan buat iklan TV 'etika menaik LRT' banyak-banyak bersama dengan poster ikat ditiang elektrik dan signboard besar rumah di tepi highway sebelum stesyen canggih ini siap.

Tuesday, November 08, 2011

Tipu-tipu Happy

Sesetengah manusia boleh menyembunyikan masalah mereka dengan melupakannya terus bila pulang dari pejabat, atau padang, atau kelab atau dari mana sumber masalah itu datang.

Saya tak boleh.

Bila saya susah hati, ia akan kelihatan jelas pada riak wajah saya. Saya tak mampu nak berlakon 'happy' go lucky.

Mungkin ia juga ia akan timbul sedikit-sedikit didalam penulisan saya.

Wife saya ialah salah seorang dari mereka yang cekap menyembunyikan masalah. Dia akan kehulu-kehilir seperti tiada apa yang berlaku dan saya tak tahu macamana dia buat. Mungkin itu kelebihan wanita yang lelaki tak boleh nak xerox.

Apa yang saya tahu semua ini ialah pengalaman hidup dan walaupun diusia mana kita berada, kita tetap masih belajar. Belajar dari kesilapan, belajar dari kesengsaraan dan belajar untuk terus hidup.

Friday, November 04, 2011

'In Poetic Motion'

Abang saya sewaktu bujangnya ialah seorang yang suka melanggan majalah. Bukan majalah Gila-Gila atau URTV tetapi majalah berbahasa inggeris bertema dan memerlukan sedikit intelek untuk dihayati seperti Reader's Digest dan National Geographic.


Gambar 'cover' majalah National Geographic sentiasa menimbulkan persoalan dan ghairah yang membuatkan saya ingin terus membaca isi kandungannya. Saya juga tidak pernah jemu melayan gambar-gambar yang terkandung didalam majalah ini.

Setiap kali diawal bulan, saya akan sering mengintai-ngintai kotak pos diluar rumah hinggalah majalah ini tiba.



Lihatlah foto didalam salah satu edisi majalah National Geographic yang amat 'super cool' ini.

Di Astro kini ada saluran NatGeoHD yang menayangkan dokumentari-dokumentari menarik. Ia membuatkan saya tambah teruja. Terasa seperti melihat 'cover' majalah National Geographic tetapi semuanya 'in poetic motion' ibarat nota-nota yang menari dan berdansa diatas bar notasi muzik.

Super-duper cool.

Thursday, November 03, 2011

Gila Art!


This picture is made up of MacBook parts in remembrance of it's late inventor. Simply astonishing and absolutely artsy.

Salute.

Tuesday, November 01, 2011

1.11.11

Jika anda ada 5 saat untuk menarik perhatian pembaca baru, apa yang patut anda tulis?

Merujuk kepada tajuk entri saya, tarikh gregorian hari ini agak menarik. Menarik pun kerana saya tidak memasukkan '20' didalam 2011. Kalau tidak, tarikh ini akan kelihatan seperti hari-hari biasa yang lain. Dalam arus media perdana, strateji ini dipanggil "Selective Omission" atas landasan propaganda.

Terlanjur omong tentang nombor, sering orang gantikan huruf dengan nombor apabila memilih kata laluan. Contoh, "chel53a" untuk menggantikan "chelsea". Nampak tak?

Antara nombor rumah yang paling menarik saya pernah lihat ialah "H-3-11". Unit pangsapuri kawan saya yang hanya diduduki tak sampai setahun. Baru 3 bulan duduk disitu, kereta dia hilang kena curi di tempat parkir.

Malang betul nasib dia.

Monday, October 31, 2011

Wheel Balancing

Setiap kali saya hantar kereta untuk buat alignment tayar kereta, pomen tayar mesti tanya, "mau bikin balancing sekali?"

Kawan lama yang saya panggil 'boroi', yang juga seorang jurutera elektrikal lulusan universiti pernah memberitahu saya bahawa balancing tayar hanya patut dibuat apabila tayar baru dipasang ke rim sahaja. Kalau setakat buat alignment, tak payah balancing.

Dah tahu jawapan saya kepada pomen tayar tadi kan? Anda pula bagaimana?

Saturday, October 29, 2011

India Carwash

Di kala ini saya sedang menunggu kereta saya habis dicuci di carwash. Saya memang malas nak cuci kereta sendiri. Rumah saya kecik jadi kalau saya basuh kereta, air cucian itu akan mengalir ke luar dan melecakkan depan rumah jiran saya pula. Bising jiran saya nanti.

Sebelum saya menaip entri ini, saya minum nescafe tarik dan makan roti bakar satu set. Menghabiskan air dan roti itu pun makan masa juga. Saya agak, dalam 30 minit lah.

Usai bayar mamak, saya ke carwash disebelah mamak tempat saya melepek. Kereta saya baru sahaja disapu dengan sabun buih. Belum dibilas dengan air pun. Saya pandang jam, dah 45 minit berlalu sejak saya sangkutkan kunci kereta ber keychain kan Liverpool FC.

"India carwash ni dah melampau!", hati saya memberontak. Terus saya marahkan india tokey carwash. Macam2 alasan dia bagi. Saya renung tajam mata tokeh india tu sampai dia buat2 lap kereta saya.

Elok saya bergaduh dengan india carwash dari bergaduh dengan jiran.

Kan?

***

"8 ringgit boss". India carwash minta duit upah cuci. Saya pusing2 kereta dan nampak satu tompok kecil yang belum dilap. Betul2 atas lampu depan kereta. Saya tenung tempat tu lama2. India itu datang dan menggelap tompok air tanpa disuruh.

Saya pusing lagi. Bila berhenti saya hulur 10 ringgit pada india itu sambil cakap, "keep the change". Dia menyeringai tersengih. Saya tersenyum.

Friday, October 28, 2011

Malaysia Tahun 1950 Dan Sekarang

Cuba kita imbau kembali kezaman dahulu, let us say .. 60 tahun yang lampau. Zaman dimana TV pun tidak ada, panggung wayang boleh kira dengan jari dan kompleks beli belah langsung tidak ada. Yang ada hanya radio.

Infrastruktur dalam Malaya hanya maju dikawasan bandar. Kampung masih tiada lektrik dan air paip. Sistem kumbahan? Zero.

Kerja pula sangat bergantung kepada dari kaum mana seseorang itu datang.



Melayu? Duduk kampung dan jadi petani.

India? Tinggal didalam estet menjadi buruh.

Cina? Menjadi peniaga dibandar2.

Sebagai anak muda dizaman itu, apa yang mereka akan lakukan dimasa lapang yang mungkin agak membosankan? Maklumlah, bukannya ada Astro. Bukannya ada kedai snooker. Bukannya ada Starbucks.

60 tahun sudah, kaum Hawa belajar menjahit dan memasak diwaktu kelapangan. Cukup umur, kawin. Kaum Adam pula, bersukan.

Yer adik-adik, 60 tahun dahulu dimasa lapang kaum Adam akan bersukan. Dikala tiada wang didalam sukan, tiada tajaan jutaan ringgit, tiada populariti global, mereka akan bersukan kerana mereka suka bersukan. Sukan yang hanya membawa erti jati diri, kebanggaan dan semangat juang. Pandai bersukan tak semestinya masuk TV dan jadi popular kerana zaman tu mana ada TV.

Sekarang, duit menjadi ukuran. Semua berlumba untuk jadi popular kerana selalu masuk TV dan dapat awek artis. Sistem pemakanan, pengurusan sukan dan teknik kejurulatihan makin penting. Perjudian dalam sukan semakin ketara dan tidak kurang turut mempengaruhi sebarang bentuk sukan yang ada.

Kita lupa kenapa kita berjaya dalam sukan dipentas antarabangsa suatu ketika dahulu. Dahulu kita suka bersukan kerana ia mengisi masa lapang. Kini kita bersukan hanya untuk cari wang yang sedikit dan makwe.



Mungkin ada yang berfikir, pemain bolasepak Brazil pun hanya cari wang tetapi mereka bagus juga. Anda lupa bahawa di Brazil terdapat terlalu banyak 'flavela' atau kawasan miskin dan jika mereka tidak berjaya, mereka akan terus papa kedana dan mungkin mati awal akibat dadah atau gangsterisma.

Di negara seperti England pula bagaimana? Disana, duit untuk ahli sukan adalah terlalu banyak dan menjadikan ahli sukan mereka amat profesional.

Malaysia perlu berubah untuk berjaya dalam sukan dan sedikit sebanyak, dalam ekonomi. Kita perlu berubah. Saya dan kamu.

Wednesday, October 26, 2011

Diwali ke Deepavali?

Malam sebelum Deepavali ialah malam main mercun. Umum semua tahu. Cuma semenjak-dua menjak ini acara main mercun mereka makin menjadi-jadi. Ada kawan saya sorang tu siap talipon polis, komplen jiran dia punya sessi mercun malam tadi. Terlampau melampau sangat jiran dia tu!

Sebagai rakyat 1Malaysia, semalam saya tidur tekap telinga dengan bantal. Asalkan anak saya tak menangis terkejut dari tidur, saya sabar.

Tidak seperti raya melayu dan cina, setahu saya deepavali tidak ada lagu raya. Lagu2 yang dimainkan dihari perayaan mereka ini pun macam sama aje dengan hari-hari lain. Tabla, tabla, tabla. Sita, sita, sita.

Lagu rap mereka pun ada tabla dan sita.

Walaupun begitu, penggunaan tabla dan sita yang berleluasa juga ialah satu perkara yang saya anggap baik dalam muzik india. Mereka bangga dengan seni dan peralatan muzik mereka.

Ada orang melayu nak memperkasakan kompang dalam lagu2 mereka? Jarang sekali. Jangankan lagu pop melayu, nasyid pun dah tak pakai kompang.

Pada saya lagu nasyid yang menggunakan kompang dan gendang perang sangat mengujakan. Teringat saya pada lagu2 nasyid dari Mesir yang pernah abang saya bawa pulang dahulu. Pehhh..

Adakah assimilasi bangsa di Malaysia ini akan menelan seni dan budaya melayu? Harapnya tidak lah.

Monday, October 24, 2011

Marco Simoncelli (1987-2011)


Saya masih ingat satu iklan TV yang menunjukkan seorang rider motoGP rambut kembang berbahasa inggeris loghat itali. Iklan bermula dengan, "Hi I am Marco Simoncelli.."

Saya sangat sedih dengan kematian beliau dilitar Sepang semalam. Walaupun dia belum menjadi juara dunia lagi tetapi bahang kemaraan beliau amat dirasai.

Ramai yang tidak berapa gemar cara beliau membawa motor lumbanya kerana agak merbahaya. Tapi itulah Marco, seorang yang faham dengan erti, "high risk, high return". Beliau membuktikan bahawa untuk menjadi juara dipentas dunia bukanlah benda yang mudah.

Marco Simoncelli - 1987-2011

Friday, October 21, 2011

Apa Yang Anda Nampak?

Sila lihat gambar Porsche Panamera dibawah.



Sila lihat gambar Maserati Granturismo ini pula.




Apa yang anda nampak?

Monday, October 17, 2011

Steadfast And Be Strong

Bila kita tiba disatu persimpangan yang memerlukan satu keputusan, maka berdoa dan buatlah keputusan.

Dan setelah kita buat keputusan itu, teruskan berusaha, istiqamah dan berdoalah lagi.



InsyaAllah, kita akan berjaya.

Sekiranya masih gagal maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada kerana seburuk-buruk kejadian yang menimpa kita, ada lagi insan yang lebih buruk ujiannya.

Thursday, October 13, 2011

From Kuala Kangsar With Love - Finale

Selepas mengajar dibeberapa sekolah yang lain, arwah abah ditempatkan disebuah sekolah kecil, jauh dipenjuru mukim Sungai Siput, Perak. Sekolah yang terletak di Kg. Jalong. Ini berlaku sekitar tahun 1955-1960 (anggaran saya sahaja).

Di Sekolah Kebangsaan Kg. Jalong, arwah abah mulanya menyewa dipekan Sungai Siput yang agak jauh dari sekolah. Jauh itu bukan menjadi hal tetapi kawasan Kg.Jalong merupakan kawasan hitam. Dilaporkan ramai pengganas komunis berkeliaran dihutan berhampiran dan ramai 'communist sympathizers' di pekan Sungai Siput. Untuk masuk kawasan kampung diwaktu 'curfew 7pm-7am', seseorang perlu ada permit polis. Sentri askar 24/7/365 dijalan masuk Kg.Jalong memantau semua pergerakan masuk keluar kampung.

Akibat kesusahan untuk pergi balik dari tempat kerja, arwah akhirnya menyewa terus didalam kampung. Nama tuan rumah tempat arwah menyewa ialah Abdul Rahman Bin Idris.

Abdul Rahman Bin Idris ialah anak orang berada di pekan Sungai Siput. Ayah beliau memiliki motor norton diawal 1900. Waktu itu kalau ada motor norton kira kuat lah juga. Tapi Abdul Rahman Idris tidak mahu memperkudakan harta ayahnya. Beliau meminta tanah rancangan anjuran pihak yang berkuasa ketika itu dan seterusnya diberikan tanah untuk mengusahakan kebun getah di Kg.Jalong.

Abdul Rahman Bin Idris ialah bapa kepada ibu saya.

Wednesday, October 12, 2011

From Kuala Kangsar With Love

Kadang-kadang sepi itu sangat indah. Ia mengingatkan kita tentang ketenangan yang wujud didalam semua kekalutan ini. Sepi sebegini harus dicari dan bukan yang dicampakkan kepada kita. Yang lebih tak sedap ialah sepi yang dilontarkan dibawah paras sedar.

Saya sekeluarga pulang ke kampung di daerah Kuala Kangsar, Perak hujung minggu sudah. Ketika memandu di satu kawasan yang bernama Temin, mak saya berkata, "dulu arwah abah kamu pernah mengajar disini. Umur dia baru 16 tahun. Abis standard 6, terus jadi cikgu. Menyewa dikawasan ini lah. Orang tua yang menyewakan rumah* akan sediakan kayu api (untuk abah masak makanan) bila arwah pulang mengajar dari sekolah. Selalu juga dia berbasikal dalam gelap dari Padang Assam, Kuala Kangsar ke Temin bila sudah tidak menyewa. 5 pagi bertolak, singgah subuh di Kuala Kangsar lalu terus ke Temin. Jalannya kecik dan bila tiba di sekolah, baju basah bukan sebab peluh tapi kerana embun dihujung lalang tinggi tepi jalan yang bergesel dengan baju arwah."

Saya bersyukur kini bersekolah dah mudah. Jadi guru juga makin mudah.

Arwah abah memang orang baik.

*Dulu sewa rumah, tidor di ruang tamu saja.

Friday, October 07, 2011

Heaven For Couch Potatoes

Anda suka tengok TV? Saya suka dan dulu saya pernah cakap yang kami 'subscriber' Astro B.Yond.

Memang saya suka tengok TV tapi selalunya layan program sukan lah. Layan HBO HD, Sundance Channel atau National Geographic HD jarang-jarang. Kadang-kadang bukan kerana cerita di HBO HD tu tak sedap, cuma waktu siarannya clash dengan program sukan yang saya sedang tengok. Bila ini berlaku, saya akan berdoa agar saya akan dapat menonton cerita di HBO HD tadi di waktu dan masa yang lain (selalunya memang miss terus lah. Malas nak check program schedule).

Kalau TV1, TV2, TV3, Astro Prima dan TV9 pula, memang takde peluanglah isteri saya nak tengok bila siaran drama 'sayu-sayu' atau drama Fasha Sandha berlakon, sama waktu dengan siaran langsung bolasepak atau sukan golf kegemaran saya. Isteri saya bagaikan orang dahaga menunggu air di perigi buta.

Kini tidak lagi. Isteri saya telah mengorder Astro B.Yond PVR.


Saya hanya perlu mencari nama program, waktu siaran dan menekan butang 'record'. Pakej yang saya ambil akan membenarkan 300 jam 'free recording'. Taktaulah kalau semua pakej PVR macam itu. Mungkin ada caj untuk rakaman lebih dari kuota yang diberikan. Saya taktau.

Isteri saya kini ibarat nasi tersaji sampai kelutut. Terbaik!

Thursday, October 06, 2011

180 Darjah

Sebelum saya menggunakan produk Apple Computers, saya tidak pernah kenal dan faham erti seni dalam produk. Bagi saya, produk ialah spesifikasi dan 'features' sahaja. Design mungkin ada didalam 'check-list' tetapi ditempat yang terakhir.

Sebelum saya menggunakan produk Apple Computers, saya akan sentiasa fikirkan tentang harga. Kalau mahal, saya tidak akan mempertimbangkan langsung barang tersebut.

Apple telah mengubah pemahaman dan citarasa saya 180 darjah.

Apple mengajar saya bahawa kualiti dan design yang baik memerlukan pelaburan. Malah design kini berada ditempat pertama 'check-list' saya dihadapan kualiti.

Apple memberi makna didalam pepatah 'alah membeli, menang memakai' kerana sebelum Apple, saya tidak faham langsung pepatah ini.

Mungkin ada diantara rakan saya tidak faham mengapa saya akan memberi 'tabik hormat' kepada mereka apabila mereka mula-mula tunjukkan kepada saya yang mereka sudah membeli produk Apple. Saya pasti kini mereka sudah faham dan mereka pula akan memberikan 'tabik hormat' kepada pengguna Apple baru yang seterusnya.

Mungkin ada diantara orang yang tidak saya kenali di kedai-kedai minum berkongsi wifi, menggunakan Macbook fikir yang saya ini gila kerana asyik memandang mereka sambil tersenyum. Saya pasti mereka akan faham juga akhirnya.

Terima kasih Steve Jobs.

Wednesday, October 05, 2011

Terima Kasih D90

Hari ini adalah salah satu hari yang sangat sedih bagi saya. Kamera saya sudah bertukar tuan. Saya menitiskan airmata ketika membungkusnya semalam.

Sedih kerana itulah kamera DSLR pertama saya. Ia juga kamera yang banyak mengambil gambar Adam ketika dia baru lahir sampailah dia pandai berjalan, yang merupakan antara saat-saat menggembirakan kami sekeluarga.

Perasaan pilu ini agak sama dengan waktu komputer riba Apple Powerbook G4 saya pergi dan tak kembali lagi.

Mujurlah saya berjaya memelihara memori kamera ini dengan menggantungkan banyak hasil tangkapannya didinding rumah.

Harapan saya adalah agar semangat minat fotografi dalam diri ini akan masih menebal hinggalah saya mendapatkan penggantinya nanti.

Panasonic Lumix GF3 barangkali?

Tuesday, October 04, 2011

Majlis Bahagia

Sebagai seorang yang juga tidak makan gaji, saya rasa seorang peniaga mestilah bersedia untuk menghadapi masalah-masalah yang bakal diharungi dengan sifat sabar dan ikhlas. Pelanggan haruslah sentiasa diutamakan.

Kesilapan dan kekurangan apabila menjalankan sesuatu urusan itu pasti ada, walau bagaimana prihatin pun perancangannya.

Hujung minggu sudah, sahabat baik kepada isteri saya bertunang. Lokasi pertunangan itu dibuat dirumah kakak beliau. Lokasi yang comel dan cantik. Ia dihias kemas, sesuai dengan tema hari bahagia itu. Sofa dan karpet berwarna krim disulami dengan 'runner' emas serta langsir baru 'off-white' memang menawan.

Yang bertunang pun tak kurang hebatnya. Baju pertunangan putih bertatah manik dan "sequin" perak, bergemerlapan pada petang itu. Wajah si gadis berseri-seri seperti bidadari yang baru turun dari syurga lagaknya.

Khemah dengan warna yang mengikut tema serta berbumbung tajam bertujuan untuk meneduhkan para hadirin dari panas terik ketika makan tersergam indah dihadapan lokasi pertunangan.

Tapi 'catering' datang 1 jam lambat.

Jujur saya katakan kejadian itu memang salah 'caterer' tapi tuanrumah yang mulanya merah-merah muka marahkan mereka dalam talian, tenang ketika mereka sampai. Sekurang-kurangnya mereka datang dan terima amarah pelanggan. Baguslah.

Tahniah 'Lora'! Semoga pernikahan hujung tahun ini berjalan lancar, 'vogue' dan 'very the vass'.

Saturday, October 01, 2011

Getting A Grip On Reality

Kenapa anda berblog? Kenapa anda berfacebook? Twitter?

Ada diantara anda buat semua perkara yang saya sebut diatas kerana anda mahu mencari teman.

Ada pula terlalu gemar menulis walaupun diri sedar bahawa menjadi jurnalis adalah sesuatu yang jauh panggang dari api.

Ada yang menggunakan saluran ini untuk mempromosikan hasil kerja.

Ada juga ceburi aktiviti ini kerana desakan rakan sebaya.

Saya?

2003 ialah tahun dimana seorang sahabat mengesyorkan agar saya mula berblog. Atas semangat berkawan, saya menghidupkan blog yang anda sedang baca ini tetapi pada mulanya saya langsung tidak aktif menulis. Kehidupan saya ketika itu juga tidaklah begitu kondusif untuk berblog.

Saya bukan seorang yang sentiasa serius dalam hidup. Selalunya saya akan melihat sesuatu perkara yang ramai orang anggap 'salah' dari perspektif yang neutral. Saya ambil contoh, Namewee. Tidak perlu saya perkenalkan siapa Namewee, umum lebih arif.

Bagi saya Namewee menggunakan internet sebagai saluran untuk meluahkan kekecewaan beliau terhadap masyarakat yang pada beliau telah banyak melanggar prinsip-prinsip yang beliau perjuangkan. Bukan untuk mencari populariti. Lihat saja klip video beliau memekak di pejabat TNB apabila elektrik tiada di bandar Muar. Manakala klip lagu Negarakuku yang beliau siarkan dulu menceritakan kekecewaan terhadap sistem Malaysia yang tidak 1Malaysia/negara berkebajikan.

Kembali kepada isu saya, kenapa saya disini?

Saya bukan mahu tunjuk pandai dengan menulis seperti jurnalis 'Time Magazine'.

Saya juga bukan mahu cari teman kerana saya sudah pun berkeluarga.

Saya tiada hasil kerja yang layak untuk dijual melalui saluran internet.

Saya hanya mahu merepek dan melalut disini. Melalak dan memekik kerana ianya tidak memberi apa-apa erti pun. Wahai pembaca yang budiman, isi didalam skrin empat segi yang anda semua sedang mengadap ini bukan realiti. Sekiranya anda klik ke laman lain sekalipun pada dasarnya ia masih sama, itu bukan realiti.

Disini, anda boleh jadi apa sahaja yang anda suka tanpa perlu kebenaran sesiapa. Walau bagaimana pun beberapa perkara asas haruslah seseorang yang waras ikuti ketika merepek di internet. Perkara seperti jangan mengata orang, jangan memfitnah dan jangan menyusahkan orang lain.

Saya hairan kenapa ada yang mempersoalkan tentang mengapa saya menulis seperti saya syok sendiri kerana memang saya syok sendiri pun.

Dimana-mana saya boleh menulis di internet mestilah saya akan syok sendiri kerana dunia siber ni bukan dunia realiti. Kalau anda mahu serius menulis cerita fantasi seperti Tolkien atau penuh perasaan serta bernahu seperti penulis di ESPN, teruskan lah.

Itu bukan saya.

Thursday, September 29, 2011

Johan & Joey - Vol #1: Bab 5, Projek Evo 1

Pepatah ada mengatakan jika mahu meluntur buluh haruslah dari rebungnya. Bagi saya pepatah ini cuba menyatakan betapa pentingnya merancang sesuatu sebelum terlambat. Kalau main belasah saja, keputusan yang diinginkan mungkin tidak tercapai malah nampak macam kita ni bangang pula.

"Aziz, Nazri, Manjit. Gua harap Kuppu dah jelaskan tugas luorang." Jamal bersuara lantang sebaik sahaja sessi 'brain-storming' petang itu tamat. Kuih seri muka dan badak berendam masih ada enam ketul lagi dalam pinggan atas meja. Aziz pandang Manjit. Manjit pandang Aziz. Pandang memandang dengan otak berfikir siapa akan dapat makan kuih seri muka yang dah 'last-call'. Kuih badak berendam ada lagi lima. Sorang pun tak usik. Mungkin kerana leceh nak makan kuih jenis ini ketika bermesyuarat.

Zup zup zup! Jamal mengunyah kuih seri muka yang dah 'last-call' tadi dengan jayanya. Manjit dan Aziz terpongeh.

Kesimpulan sessi petang itu, projek 'Mitsubishi Lancer Evo 1' akan bermula dua hari lagi. Bayaran deposit sebanyak RM2,000 dari pelanggan kepada Jamal sudah pun berada dalam perut mesin kuda no.4. Segala perancangan telah dibuat dan semua barangan yang diperlukan untuk menjayakan projek ini sudah tersedia.

"Gua taknak luorang main-main. Gua ulang sekali lagi, gua taknak luorang main-main. Apa gua cakap tadi?" Jamal buat muka tanda soal bercampur bengis.

"Gua taknak luorang main-main!" Aziz, Nazri dan Manjit menjawab serentak dengan ketiga-tiganya memandang Jamal sambil masing-masing memegang sudu teh, sedang makan kuih badak berendam.

"Aduhh..." Jamal mengeluh kecil, tepuk dahi.

---

Malam itu hujan renyai-renyai. Angin menyapa secara sepoi-sepoi bahasa yang membuatkan saya yang ditugaskan memandu lori Isuzu satu tan itu, tersenguk-senguk nak tidor. Yang menahan saya dari terus tidur hanyalah bunyi enjin lori di gear tiga. Bising macam haram jadah. Patutlah lori Isuzu harga murah. Dibahagian belakang lori, sejenis jek angkat enjin terikat ketat dan Aziz, Nazri serta Manjit sedang mencangkung meredah cuaca malam yang sembap dan lembap. Jamal dan Kuppu mengekori rapat dibelakang lori menaiki motor sementara Johan dan Joey sebok meludah serangga kecil dari dalam mulut, membonceng Jamal dan Kuppu.

"Kau apahal selubung kepala dengan jaket tu Naz?" Aziz tanya Nazri. Nazri memang baru dalam arena kerja-kerja panas ni.

"Sejuk." Balas Nazri.

"Dah, jangan serkup kepala macam tu. Nampak macam boyan." Aziz bising dibelakang lori.

Usai lori parkir dilorong betol-betol sebelah tepi pagar rumah 'end-lot' mangsa, Jamal mengganggukkan kepala kepada Johan dan Joey tanda arahan mula tugas sementara Kuppu cergas membantu Aziz, Nazri  dan Manjit turun dari lori. Cahaya lampu jalan tepi rumah mangsa sekejap menyala, sekejap padam. Bila menyala kelihatan lah unggas-unggas berterbangan mengelilingi lampu itu dan bila ia padam, apa pun tak nampak.

Jamal usha jam tangan, "2:30am".

"Nah ambik sorang satu." Jamal hulur sarung muka seperti yang diguna pemotong rumput tepi jalan.

"Ingat, kita ada 20 minit untuk kasi clear. Paling lama pun 22 minit." Jamal membisik kepada Aziz, pomen terhandal dan merupakan ketua pasukan bukak barang kereta malam itu.

Mereka menunggu cahaya lampu jalan padam. Bila padam, seorang demi seorang dari mereka lompat pagar dan masuk rumah mangsa. Ketiga-tiga pomen kereta racing tersohor berjaya lompat masuk setelah 4 kali lampu jalan padam. Sekali tu lampu cepat sangat menyala semula maka tak sempat Manjit nak mengangkang kesebelah dalam pagar, dah kena turun balik.

"Klunk, klank, klunk, klank," bunyi kereta Mitusbishi Lancer Evo 1 mula dibuka dengan sinaran lampu suluh bersilang-silang menyuluh kereta. Bonet dah ternganga menunjukkan enjin 4G63 berkuasa turbo dan turbin jenama 'Garrett' yang memang mahal harganya dipasaran. Tambahan pula pasukan rally Mitsubishi berkuasa enjin VR-4 4G63 ini sedang 'hit' di persada rally dunia.

"Wey, apa hal lu nak rembat barang gua ni wey! Tolong! Tolong!" Jeritan mangsa dari dalam rumahnya.

"Gedegang, gedegang!" Bunyi pintu gril ditendang mangsa yang pada mulanya cuba dibuka tetapi digagalkan oleh 'Solex' baru yang dipasang oleh Johan dan Joey dipintu hadapan dan belakang umah mangsa.

"Amy! Amy! Talipon polis Amy! Cepat!!" Mangsa menjerit kearah isterinya yang kehulu kehilir mencari talipon.

"Jeez, mangsa dah call polis. Kita ada 15 minit dari sekarang! Clearkan cepat!" Jamal mengingatkan Aziz. Aziz angguk.

Enjin dan turbo selesai diangkat oleh jek. Kerusi 'Recaro' depan dan belakang tersadai ditepi bahagian dalam lori. Suspensi dan rim jenama 'Ralli-Art' siap dibungkus. Keempat-empat brek 'Brembo' dan keseluruhan sistem exhaust 2.5 inchi HKS Hyper-drager sudah tersemat diperut lori.

"Alahai Amy... kereta kita Amy oi..!" Mangsa yang sedang terduduk dibahagian dalam gril rumah menangis melihatkan keretanya yang kini hanya tinggal rangka dan chassis. Meter elektronik, racing chip, papan pemuka kereta dan segala isinya pun kena rembat.

"Jom gerak!" Jamal menjerit sambil melambaikan tangan pada si mangsa.

2 jam kemudian baru polis sampai ke tempat kejadian dan sampai ke pagi anggota polis yang tiba kena maki oleh mangsa yang masih tidak boleh nak keluar dari rumahnya sendiri.

---

"Hahahahaha. Luorang semua memang bagus buat kerja!" Jamal gembira.

"Nah ambik seorang lima ratus ringgit."

"Wey jeez, satu malam dapat lima ratus bro! Kalau ada job macam ni lagi, jangan lupa panggil aku jeez." Manjit Singh bercakap sambil tersengih-sengih mengira wang.

"Harus luorang semua ingat, projek ini takkan berjaya kalau bukan kerana perancangan dan idea si Johan." Jamal menepuk-nepuk bahu Johan.

Rebung yang memang sudah rosak, dah jadi buluh pun ia masih rosak. Johan mempunyai otak yang cerdas tetapi hanya disaluran yang tidak betol. Di sekolah dia sering dapat 'F'. Walau bagaimana pun sejak malam projek 'Mitsubishi Lancer Evo 1' itu Johan sentiasa mendapat tempat dihati Jamal Lembu hingga ke akhir hayat.

---

"Kenapa tuan tak keluar dari rumah ketika mendengar mangsa menjerit 'tolong' malam tadi?" Soalan Koperal Zul, polis yang menjalankan siasatan kes rompakan Jamal.

"Bukan saya tak mahu keluar tolong, tapi memang selalu sangat jiran saya tu menjerit minta tolong bila mereka suami-isteri bergaduh." Jawapan jiran sebelah rumah mangsa secara berbisik pada polis.

---------- bersambung ----------

Kisah terdahulu
===========
Johan & Joey - Vol #1: Kamal
Johan & Joey - Vol #1: Ekspedisi
Johan & Joey - Vol #1: Mata-mata
Johan & Joey - Vol #1:  Jamal Lembu
Johan & Joey - Vol #1:  Abstrak

Wednesday, September 28, 2011

Monday, September 26, 2011

There Is Something About Malays

There is always something about being a Malay that baffles me.

Back when I was at school, different people from various nationalities will always have a Malay to end a quarrel. Well, most of the time the quarrel was trivial between Arabs and at the end of the day a Malaysian would always be a respected mediator.

A Pakistani grocer once told me that I can credit goods from his shop, anytime but he will never give credit to his own people.

During prayers, the majority middle east makmum will always welcome a Malay imam because we read the Quran better than them.

What is it in us that makes us Malays so lovable?

Friday, September 23, 2011

Sime Darby & Guthrie


Sime Darby dan Guthrie dahulu ialah antara dua syarikat perladangan yang sangat besar didunia. Sekarang tak tahu lah jika statistik ini masih sah tetapi yang saya tahu Guthrie dah kena pengap dengan Sime Darby. Jadi tinggal lah Sime Darby sahaja yang terkontang kanting di BSKL.

Pejabat saya berhampiran dengan pejabat baru Sime Darby Properties di Subang dan kerana perpindahan mereka ke pejabat baru mereka itu maka jalan ke pejabat saya semakin sesak diwaktu pagi. Macam haram jadah punya sesak.

Setiap kali saya nampak logo Sime Darby berdekatan, maka terfikirlah saya tentang jumlah hartanah yang berada didalam pegangan Sime Darby dan saya secara mental akan menjerit, "Fuiyo!"

Saudara-saudari tengok sahaja lah di Mont Kiara tu. KLGCC, kelab golf yang paling tersohor dan ter elite di Malaysia ialah kepunyaan Sime Darby. Kalau kelab golf itu dipecah dan dibuat projek perumahan diatasnya, saya rasa pulangan sekurang-kurangnya 5 billion ringgit! (Saya agaklah).

Kaya, kaya, kaya.

Maklumlah Kuala Lumpur dan sebahagian besar dari Malaysia ini dahulunya kawasan ladang yang dipunyai oleh penjajah British. Sudah tentulah syarikat seperti Sime Darby dan Guthrie ni banyak tanah di tempat yang dahulunya tempat nyamuk, ular dan khinzir membiak tetapi kini ada kawasan tanah itu sudah berubah menjadi tanah 'top of the pops'.

Teringat saya akan kisah bagaimana orang Melayu (menerusi Permodalan Nasional Berhad) mengambil alih syarikat Sime Darby dan Guthrie ini dari tangan British. Malah saya tahu tentang cara pengambil-alihan itu didalam salah satu kelas sewaktu saya belajar diawan biru dahulu. Ia dipanggil "Dawn Raid" dimana PNB telah menggunakan perbezaan waktu di Kuala Lumpur dan London untuk menyerang saham-saham Sime Darby dan Guthrie di FTSE 100, London.

Kalau tidak silap saya, disebabkan oleh cara pengambil-alihan inilah maka sekarang FTSE 100 sudah mengubal undang-undang baru dan teknik 'Dawn Raid' tidak boleh digunapakai lagi.

Terer jugak orang melayu ni sebenarnya.

Mungkin ada yang kata Tun Mahathir menyelewengkan Sime Darby dan Guthrie selepas pengambil-alihan itu tetapi bagi saya setidak-tidaknya ia kini milik orang melayu.

Saya terfikir lagi kalau sekiranya usaha membawa balik hakmilik tanah-tanah kepunyaan Sime Darby dan Guthrie dari tangan British gagal, mana melayu nak letak muka?

Tidak boleh saya gambarkan keadaan orang melayu jika Malaysia merdeka dari penjajahan, komunis dan anasir subversif yang lain tetapi sebahagian besar tanahnya kepunyaan orang bukan melayu. Dahlah sistem matawang sekarang yahudi yang punya dan ekonomi Malaysia ini bukan orang melayu yang punya 100%.

Saya bersyukur kepada Allah Taala kerana membenarkan usaha pengambil-alihan itu.

Juga terima kasih yang tidak terhingga saya kepada Tun Mahathir, Tun Ismail Ali dan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Terima kasih sekali lagi.

Wednesday, September 21, 2011

The Edge Rat Race 2011

Semalam saya berada dikawasan Bursa Saham Kuala Lumpur, bersebelahan dengan Menara Maybank. Ramai orang pakai t-shirt syarikat majikan masing-masing membawa belon dan alat sorak. Saya tahu bahawa BSKL ini ialah penunjuk aras ekonomi semasa negara dimana sekiranya saham di BSKL merudum maknanya ramai pelabur-pelabur terjun bangunan, justeru ekonomi negara bakal goyah. Tetapi, tak kan lah ekonomi Malaysia teruk sangat sampai semua pekerja BSKL jadi 'clown' pergi kerja kut?

Rupa-rupanya, semalam ialah The Edge Rat Race. Acara tahunan untuk pekerja-pekerja kolar biru dan putih berlari didalam pakaian kerja masing-masing. Kalau CEO masuk, mereka akan berlari sambil memakai kemeja bertali-leher dan bersepatu kulit.

Ia dipanggil 'rat race' bukan sebab para peserta pencinta tikus. Rat race ialah larian yang tidak memberi apa apa erti selain dari kerja-kerja amal dan kutipan dari penganjuran ini akan diberikan sebagai 'donation' kepada yang memerlukan. Seperti tikus yang berlari didalam roda makmal ujikaji. Tikus-tikus itu berlari sebagai alat pengumpulan data dalam siri ujian eksperimen untuk kesejahteraan manusia sejagat.

Rat race semalam nampak meriah. Tahun depan saya nak masuk lah larian ni.

Monday, September 19, 2011

Johan & Joey - Vol #1: Bab 4, Kamal

Kasihnya ibu membawa ke syurga. Itu ialah sebahagian dari lirik lagu klasik yang sering dimainkan diradio dulu-dulu. Saya rasa lirik lagu itu memang tepat. Walau bagaimana nakal pun si anak, si ibu akan tetap membelai dan menyayangi darah dagingnya sendiri. Ibu yang ganas dan jahat juga ada perasaan kasih-sayang pada anak jauh disudut hati mereka.

"Munah! Kau jangan keluar malam ni!" Jeritan ibu Munah kedengaran dari dalam dapur. Munah terjengket-jengket cari kasut nak keluar. Malam ni malam minggu dan pacarnya sedang menanti di kedai kopi pak Samad Arsenal.

Malam ini Munah nekad akan langgar perintah ibu kerana dia tahu, kasih ibu akan masih membawa ke syurga.

"Munah! Siap kau balik nanti!" Laungan yang memecahkan keheningan malam di satu sudut Kg.Cempaka. Munah sudah dalam perjalanan menemui cintanya.

----------

Pak Samad ialah seorang bekas askar. Sebaik saja dia pencen, dia bukak kedai kopi di Kg.Cempaka. Orang tempatan panggil pak Samad 'Arsenal' sebab dia penyokong tegar kelab bolasepak ternama dari England itu. Di atas alang kedainya terentang 'muffler' gambar meriam.

"Nasi goreng ayam, telor mata. Sirap limau satu." Kamal order dengan kaki kiri diatas kerusi, kaki kanan melunjur.

"Kau ni Kamal. Duduk sopan sikit tak boleh ke?" Pak Samad tegur.

Kamal jeling pak Samad.

"Ini karipap ubi ke puff sardin?" Kamal kalih-kalih karipap atas meja.

"Puff sardin?" Pak Samad kerut dahi.

"Rupa macam karipap tapi inti sardin tu." Kamal beri penjelasan.

"Oh, cakap lah karipap sardin. Atas meja tu karipap ubi kentang." Pak Samad jawap.

"Pak mad. Secara teknikalnya, karipap datang dari perkataan mat saleh 'curry puff' yang membawa makna kuih berinti benda kari. Kalau inti bukan kari, tak bolehlah kita panggil karipap." Balas Kamal yang diakui berotak geliga.

"Arsenal malam ni lawan sapa pak mad?" Kamal tanya lagi.

"Lawan Brighton and Hove Albion rasanya. Main home. Charlie Nicholas tengah top sekarang. Asik score aje. Pakcik pun hairan sebab dari cara dia berlari, nampak macam kodi."

"Malam ni mesti menang punya lah." Pak Samad tambah bersemangat.

"Bateri radio spare jangan lupa beli pak mad. Kang tengah sebok tunggu result dari radio 'BBC World Service', bateri lama habis pulak." Kata Kamal terkulat-kulat.

Pak Samad buat tak tahu aje.

Kamal pun gangster besar di Kg.Cempaka. Seteru nombor satu Jamal Lembu. Mereka satu sekolah, berlainan kelas. Kamal kelas satu manakala Jamal kelas pertengahan. Saya? Saya kelas paling last. Sewaktu tingkatan dua, Kamal dan Jamal pernah bertumbuk. Sekali tu aje diorang bertumbuk. Lepas tu tak pernah bertumbuk lagi. Mungkin kerana mereka lebih gemarkan perang psikoloji dan mental. Yer, sakit jiwa kalah perang saraf lebih perit sakitnya.

"Mana geng-geng kau yang lain Kamal? Tak ada projek lah tu."

"Malam ni malam minggu lah pak mad. Saya nak berdating dengan Munah. Saya orang muda, kena lah buat cara muda. Pak mad dah tua kerepot, mana boleh dating. Hahahaha!" Kamal ketawa terbahak-bahak hingga nampak anak tekak.

"Yer lah, aku ni dah tua.." Jawap pak Samad perlahan sambil menyapu taik hidungnya pada bahagian kuning telor mata yang Kamal order.

Sedang Kamal mengunyah makan malamnya dengan begitu pelahap sekali, bayang-bayang Munah menjelma dari kegelapan malam.

"Amcam pak mad? Seksi tak makwe saya?" Kamal naik berahi melihatkan cara Munah berpakaian. "Ada macam Madonna tak pak mad?"

"Ada. Baik kau habiskan makanan kau tu Kamal. Tak baik tinggalkan makanan tanpa diusik." Pak Samad merujuk kepada telor mata yang belum dijamah Kamal.

"Yerlah, yerlah.." Jawap Kamal lantas mencucuk telor mata itu dengan garfu dan telan sekali harung.

"Hah Kahar, kecoh tadi cerita pasal anak kau si Budin tu kena tangkap ponteng sekolah di kawasan tanah perkuburan semalam. Apa ceritanya?" Pak Samad tanya Kahar yang sedang layan perasaan di meja hujung gerai.

"Ntahlah mad. Dah besar nak jadi penggali kubor agaknya budak tu." Jawap Kahar, juara bapa mithali Kg.Cempaka 7 tahun berturut-turut.

Pak Samad tersenyum sorang diri tepi gerai sambil menghembus asap rokok gudang garam arah keatas membentuk huruf "O".

---------- Klik sini untuk kisah seterusnya ----------

Kisah terdahulu
===========
Johan & Joey - Vol #1: Ekspedisi
Johan & Joey - Vol #1: Mata-mata
Johan & Joey - Vol #1:  Jamal Lembu
Johan & Joey - Vol #1:  Abstrak

Thursday, September 15, 2011

Baju Kotor

Salah satu dari pelbagai masalah rumahtangga selain dari pertelingkahan emosi suami isteri ialah penyelenggaraan baju-baju kotor yang perlu dibasuh.

Didalam rumah saya ada 3 bekas besar untuk mengisi baju2 kotor dari kategori yang berbeza.

1) Baju dan seluar orang dewasa.
2) Pakaian budak kecik.
3) Seluar dalam.

Kadang2 saya malas nak masukkan baju kotor saya kedalam bekas yg betol, saya campak saja ikut suka. Atau saya gantung aje belakang pintu sampai kepam atau sampai wife saya tegur. Kalau difikirkan, sepatutnya ada satu bekas untuk sub-kategori baju/seluar putih. Tapi, ada saya kesah?

Management baju ni memang bukan tugas seorang lelaki sejati.

Wednesday, September 14, 2011

Johan & Joey - Vol #1: Bab 3, Ekspedisi

Pernah seorang kawan menguji kekuatan iman didalam bertawakal dengan melepaskan anaknya yang baru berumur 5 tahun kedalam hutan kemudian mencarinya semula. Ada yang memuji setelah anak itu ditemui tapi saya kata dia gila. Jamal Lembu juga suka menguji anak buah beliau. Ujian Jamal kadangkala melampaui batas kemanusiaan. Walaupun begitu, saya rasa ujian Jamal sangat perlu didalam memantapkan lagi organisasi gangsternya.

"Lah, lu bawak gua gi 7-eleven? Bukan lu ada rokok lagi ke?" Tanya Johan waktu mengikut Joey masuk satu-satunya kedai 7-eleven di Kg.Cempaka. Tekak dia pun agak kering setelah memberikan pendapat tentang berak dalam seluar 5 minit lepas.

"Lu dok diam. Tengok macamana gua buat kerja." Joey bisik ke telinga Johan.

"Selamat petang!" Ucap pekerja di kaunter 7-eleven tatkala melihat Joey dan Johan masuk.

Joey angkat kepala skit pada pekerja itu kemudian mengambil 2 cawan Slurpee, 2 bar Snickers, satu aiskrim Cornetto dan meminta sekotak rokok Benson&Hedges 14 dari pekerja kaunter.

"Rokok Benson 14 ye?"

"Saya menyampah dengan orang yang memandai kata Benson ni rokok jamban. Bagi saya Benson hanya hisapan lelaki sejati dan pilihan kotak 14 adalah pilihan bijak. Rasa Benson yang amat tulen bertambah padu didalam kotak 14. Cara diorang pek kotak 14 tu, lain macam kadar kedapan udaranya dik." Pekerja kedai cuba nak pecahkan kebuntuan petang.

Joey angkat kening kiri dan berbisik, "cakap macam ada pegang saham Benson."

"Penutup cawan saiz ni dan strawnya dah habis ke?" Joey tunjukkan cawan Slurpee saiz besar tiada penutup tanpa straw.

"Benda tu selalu kena rembat lah dik." Jawap pekerja kedai. Joey merengus.

"Semuanya lapan ringgit dua posen dik." Kata pekerja kedai lagi.

"Firdaus. Nama lu Firdaus kan?" Joey kecik kan mata dan fokus pada tag nama pekerja kedai.

"Yer dik. Firdaus Bahari dik." Jawap pekerja kedai.

"Macam ni la Firdaus Bahari. Gua ada sebilah pisau dalam kocek seluar. Tapi gua malas nak keluarkan sebab kalau lu cuba nak jadi hero, gua bagi lu penumbuk sebijik aje dah cukup. Faham?"

Johan terkejut beruk dengan apa yg Joey sedang buat.

"Ni rompakan ke?" Soal Firdaus.

"Hmm..kalau lu nak panggil ini sebagai rompakan, ikut suka lu lah bro. Tapi gua lebih gemar untuk mentafsirkannya sebagai suatu ekspedisi."

"Ekspedisi dalam mencari suatu pengalaman baru. Pengalaman yang menyirapkan adrenalin didalam badan. Seperti dadah." Joey berfalsafah.

Firdaus mengganga. Johan Menggangga. Joey punya mulut terngangga sedikit, menggangga stail gangster.

"Dik, saya tak pernah jumpa perompak berseni macam adik."

"Ambillah semua duit dalam kaunter ini. Tapi sebelum tu kalau boleh, adik dgn kawan adik tolong pandang ke arah cctv sana. Jadi, manager saya tak ingat saya bersekongkol pulak." Firdaus toleh keatas rak rokok.

Joey dan Johan mendongak tepat kearah kamera. Johan sengih buat aksi 'peace' dengan jari kemudian diarah oleh Joey untuk 'clear' kan kaunter duit.

"Syiling lima sen tu tak payah lah amik. Lu ni pun. Mana ada orang guna lima sen lagi?" Joey menegur Johan sambil jeling kamera.

"Ok dah. Jom celah." Joey kasi isyarat.

"Adik." Firdaus memanggil Joey yang baru menolak pintu kedai untuk keluar.

"Jaga diri bila berekspedisi lagi nanti dik." Kata Firdaus sambil melambai tangan pada Joey.

Dua tiga tapak diluar kedai 7-eleven tadi Joey tanya, "Amcam? Kalau lu ditugaskan untuk buat kerja-kerja kecik macam tadi, lu boleh handle?"

"Boleh kut."

"Cuma gua rasa pekerja kedai tu tadi gay lah." Tambah Johan.

Joey angguk-angguk macam setuju padahal dalam otak dia berfikir, "Gay ni apa kejadah?"

----------

"Okay. Kereta Mitsubishi Lancer Evo 1? Apa? Lu nak sparepart dia sahaja? Orait. Nanti confirmkan dengan gua balik." Jamal letak ganggang talipon mudah alih Ericson model generasi pertama.

Antara tugas pertama yang Joey kena lakukan untuk Jamal dahulu ialah tukang angkat talipon mudah alih besar tong gas ni lah. Kehulu kehilir Joey kena angkat benda tu. Sampai sakit-sakit belakang badan. Sekarang talipon tu tak perlu diangkat lagi. Ia kini menjadi sebahagian dari perkakasan dalam kedai Ah Fook.

"Joey, kau tolong pastikan Johan dah ready."

"Kuppu, lu tolong gua cari pomen kereta racing yang terbaik di Kg.Cempaka ni. Kita ada job. Dalam minggu depan projek tu jalan. Tapi kita kena fikirkan sikit macamana nak buat. Ini bukan projek mudah macam projek UMNO." Jamal punya suara serak-serak basah kerana malam sebelum itu dia pergi jamming.

---------- Klik sini untuk kisah seterusnya ----------

Kisah terdahulu
===========
Johan & Joey - Vol #1: Mata-mata
Johan & Joey - Vol #1:  Jamal Lembu
Johan & Joey - Vol #1:  Abstrak

Monday, September 12, 2011

Johan & Joey - Vol #1: Bab 2, Mata-mata

"Gedegang!" Bunyi mesin kuda ditendang Johan.

"Tiuuu! Itu mesin rosak, lu ganti! Tak tau baca ka?" Ah Fook mengeluarkan kata-kata amaran yang sudah menjadi standard kepada pelabur-pelabur mesin no.4. Mesin no.4 ialah mesin 'cash cow' kedai dia. Diatas mesin no.4 terpampang sekeping notis 'Jangan Menendang Ini Mesin'.

"Celaka punya mesin. Dah dua hari gua melabur, sekali haram pun dia tak mau kasi. Babi!" Johan jerit arah mesin yang baru sahaja dia tendang tadi macam orang bodoh.

Jamal perhatikan gelagat Johan dari meja snooker no.8.

"Dekat sebulan gua tengok kutu tu dok belasah mesin no.4. Banyak dah dia habis gua rasa. Kurang-kurang RM2,000." Jamal buka mulut. Kuppu yang baru nak 'pot' bola snooker hitam mengangkat kepala kearah mesin yang dimaksudkan.

"Joey, kau tau tugas kau?" Jamal cuit Joey dirusuk kiri dan Joey menggangguk.

Joey keluar ikut pintu rahsia dibelakang kedai. 2 minit kemudian muncul di pintu masuk, terus berdiri disebelah Johan dan memasukkan beberapa keping syiling kedalam mesin no.4. Kelihatan Johan menegur Joey kerana tindakan itu sampai keningnya memenyek tetapi selepas diayat oleh Joey, Johan diam.

Jamal cekap didalam memilih kawan. Dia bagai ada alat sulit yang membolehkan dia tahu perangai dan tabiat seseorang. Mana satu kaca, mana satu permata. Kalau Jamal jadi ahli psikiatri, pasti dia kaya raya.

Jamal sedang fokus mengamati sambil mendengar perbualan Joey menguji Johan.

Jamal pernah cakap, Johan ini ialah seorang yang rasional walaupun didalam keadaan tertekan. Seorang yang menghitung risiko secara waras waktu terdesak.

----------

"Budak tu baru tinggal kawasan ini ke?" Jamal menyoal Joey selepas Johan blah.

"Ha'ah. Johan namanya. Bapak dia polis pangkat DSP baru ditempatkan di Balai Kg.Cempaka." Joey jawap pantas.

"Kau memang bagus Joey. Aku bangga. Tapi satu benda aku nak pesan dengan kau. Tolonglah jangan guna perkataan ha'ah bila bercakap. Macam budak kecik." Jamal memberi nasihat.

"Sekarang, kau ada tugas baru. Kau tolong berkawan dengan si Johan ni rapat-rapat." Jamal mengarahkan Joey dengan jari telunjuk kanannya bertaup dengan jari telunjuk kiri. Dalam kepala Jamal, dia sudah ada kaki dalam balai. Kaki yang kuat manakala Johan ialah sendi yang memegang kaki itu.

"Nama penuh dia apa?" Jamal tanya lagi.

"Johan. Johan Bin Sidek." Joey balas sambil membaca kad pengenalan Johan ditangan kanan dengan tangan kiri mencampak dompet Johan kedalam tong sampah. Biji mata Joey macam nak tersembul bila terbaca tarikh dan tempat lahir Johan. Sebijik macam dia.

"Kau bagus Joey. Memang bagus."

"Mata-mata DSP Sidek." Jamal berbisik pada dirinya sendiri sambil cuba mengenal pasti lagu yang Ah Fook sedang pasang.

"Ah Fook! Kasi kuat itu volume!" Jamal menjerit lantang.

Lagu "Ada Sepasang Mata" nyanyian kumpulan Kembara menyelimuti kedai Ah Fook dengan Jamal asik-asik tersenyum, asik-asik tersenyum.

----- (2 minggu kemudian) -----

"Gua lebih selesa buang air besar kat rumah", Ujar Johan sambil 'adjust parking' seluar.

"Tapi kalau dah terpaksa, dalam kereta pun gua boh aje." Tambahnya lagi.

"Gua tak faham apa masalah orang yang sanggup tahan sakit nak terberak atas alasan konon-kononnya tak nak kasi orang lain terganggu dengan bau najis dia. Dah nak terberak sangat, berak aje lah". Johan kelihatan sudah naik 'syeh'.

Joey angguk-angguk, bersetuju.

"Tapi etika berak dalam seluar haruslah kutu tu follow pulak. Jangan lah main berak dalam seluar secara membuta-tuli."

"2 benda harus kutu berak dalam seluar ingat. Pertama, lepas terberak waktu memandu jangan sesekali lenyekkan taik yang terkumpul dalam spender tu dengan main duduk aje terus atas kerusi. Bontot tu kenalah dia angkat sedikit. Kedua, spender yang kotor tadi janganlah dilempar semberono atas lantai tandas awam. Basuh kan dahulu kemudian buang dalam tong sampah".

"Eh, kemana lu nak bawa gua ni Joey?" Johan tiba-tiba macam tersentak selepas membebel tak tentu hala.

"Adalah. Ikut aje gua bro". Joey senyum.

---------- Klik disini untuk kisah seterusnya ----------

Kisah terdahulu
===========
Johan & Joey - Vol #1:  Jamal Lembu
Johan & Joey - Vol #1:  Abstrak

Saturday, September 10, 2011

Prinsip Hidup

Saya yakin bahawa segala jenis sistem perbankan ada terselit unsur riba. Saya tak suka riba tapi didalam dunia akhir zaman ini adalah agak mustahil untuk tidak ada akaun bank.

Alhamdullilah, saya dianugerahkan otak yang tak berapa bengap. Habis belajar, saya susah dapat kerja. Hari-hari saya curi duit syiling yang mak saya letak dalam botol kecil atas para dapur buat beli rokok bukak di kedai abang pen. Hidup saya sempit. Saya terkedek-kedek kesana dan kemari tanpa duit sendiri dikocek.

Satu hari, saya dipanggil interview oleh sebuah bank. Saya berjaya dalam temuduga itu dan dipilih bekerja sebagai pegawai eksekutif dan harus pergi kerja pakai tali leher dan kasut kulit. Gaji starting masa itu RM1800. Cawangan bank itu mengadap Masjid Jamek, KL.

Bukan main suka lah saya. Terus pasang angan2 nak beli kereta, duduk menyewa sendiri, bebas, hisap rokok kotak besar siap lighter dan boleh makan McDonalds hari-hari sambil cari awek.

Di pagi yang sepatutnya saya repot duti, setibanya saya di depan pintu bank, saya berhenti. Saya pusing balik menuju kearah Masjid Jamek dan lepak disitu. Fikiran saya berkecamuk. Saya benci riba dan tahu riba itu dosa dan benci akan perjuangan sebuah bank tapi saya sendiri akan bekerja di bank, riba 'king'. Apa ni? Dimanakah prinsip hidup saya?

Saya buka tali leher, naik bas pulang ke rumah. Setibanya dirumah, saya curi syiling mak saya di atas para dapur dan pergi beli rokok bukak. Beberapa bulan lepas itu, saya tolong member di kafe sibernya gaji RM600 sebulan dan jual sandwich untuk dapat duit lebih.

Biar hidup tak ada berduit, jangan hidup tak ada prinsip.

Wednesday, September 07, 2011

Johan & Joey - Vol #1: Bab 1, Jamal Lembu

Jamal Lembu ialah seorang gangster. Walaupun baru berumur 17 tahun, dia dah banyak kali pecah masuk rumah, kedai dan kilang. Semua hasil rompakannya akan dikongsi bersama anak-anak buah beliau yang ada lima ke enam orang, termasuklah Joey. Jumlah anak buah geng Jamal ni pun tak tentu sangat. Pernah satu masa tu mencecah sampai 10 orang tapi lepas habis PMR, jumlah itu turun ke 4 orang. Ramai masuk sekolah berasrama penuh agak Jamal. Masuk tahun ini, dah 2 tahun Joey ikut Jamal. Bukannya ada surat perlantikan untuk jadi ahli geng Jamal. Untuk mendapat pengiktirafan menjadi ahli, seseorang hanya perlu bergaul dengan mereka.

Dari jauh lagi geng Jamal perhatikan seorang budak berjersi MU dan berkasut bola Reebok design macam kek harijadi masih berbau kedai, jalan kearah mereka yang sedang asyik main bola bertiang golkan kon keselamatan jalanraya.

"Amcam mal? Kau rasa budak 'go go MU' ni boleh pakai?" Soal Joey pada Jamal. Jamal yang memakai baju Liverpool penaja Candy menyongket-nyongket bola pakai hujung kaki, skill Maradona yang dia tiru dari majalah 'Bolasepak'.

"Kau tau tugas kau kan?" Jamal memberi isyarat jari pada Joey.

Joey akur.

"Boleh saya join bang?" Tanya budak jersi MU tadi.

"Boleh." Jawap Joey ringkas.

Baru dua kali budak MU tu pegang bola, "Prapppp", kaki dia Joey kacis. Tumbang macam nangka.

Dua tiga kali selepas itu, "praapppp prapppap paaap!" Kaki budak MU kena kacis lagi. Dia bingkas bangun lalu menolak Joey dibahu, "apahal ni bang? Cari pasal nampak!"

"Lu nampak budak2 kecik hujung padang belah sana kan? Baik lu main dengan budak sana tu. Ini bukan tempat lu dik." Jamal bersuara dari jauh.

Budak MU itu terkedek-kedek blah.

"Cantik kasut!" Suara geng Jamal mengutuk kasut bola budak MU yang sedang beredar.

Jamal pandang Kuppu, orang kuatnya kemudian berkata, "sokong MU, gua dah boleh agak dah."

Kalau nak bergaul pun gagal, nak jadi ahli kumpulan lagi lah hancur. Ikatan persahabatan harus ada sebelum boleh jadi ahli. Oleh sebab inilah, kepercayaan lebih utama dari sumbangan tenaga didalam geng Jamal. Kerana ini jugalah, amat sukar untuk menangkap mereka.

----------

Kedai mesin kuda dan judi Ah Fook atas kedai foto Kg.Cempaka merupakan ibu pejabat pergerakan geng Jamal Lembu. Ia dibuka 24/7/360. Lima hari cuti Gong Xi Fa Cai. Disinilah tempat mereka banyak menghabiskan masa minum teh tarik bungkus ikat tepi, bawa awek lepak, main snooker dan berjudi mesin kuda/jackpot. Ah Fook tidak gemar kedai mesin judi beliau sepi. Dia akan sentiasa memasang lagu-lagu tidak kira bahasa apa sekalipun untuk memuaskan nafsu bunyinya.

Ah Fook menekan butang 'open' dan memasukkan kaset kumpulan Wings kedalam pemain kaset jenama Bombeat. Suara Awie mencanak.

"Oi Ah Fook, apa ranchuk punya lagu lu pasang ni?" Jamal menjerit dari dalam bucu kedai. Bahagian kedai yang paling stratejik, gelap dan berasap.

"Lu tak tau ka? Ini kumpulan manyak syiok ooo. Dia lagu aaa, wah lauuu... Lu kasi dengar dulu maaa!" Ah Fook jawap.

"Kepala otak lu la Fook. Lu kasi stop itu kaset sekarang. Ni lagu rock mat cintan maa."

"Sekarang, lu kasi pasang ini kaset. Sikit jam Joey pass sama lu." Jamal menghulurkan kepada Joey satu kaset lagu.

"Joey, kau tolong pass kat apek tu jap."

Inilah kelebihan Jamal. Kalau dia nak minta anak buah dia buat kerja, dia akan guna perkataan 'tolong' dalam nada yang tidak keras, gemalai dan syahdu. Sesapa yang dengar, pasti akan menurut.

Irama lagu nyanyian kumpulan Kembara dengan suara M.Nasir berkumandang didalam kedai Ah Fook. Pengunjung lain saling pandang memandang diantara satu sama lain sambil mencebikkan bibir. Dari jauh kelihatan mulut Jamal kumat-kamit mengikut senikata lagu, "berjalan ditanah gersang, mentari mencengkam dada, debu-debu dijalanan, menjadi teman setia ...."

----------

Rata-ratanya geng Jamal ini budak-budak belasan tahun. Cuma ada seorang sahaja yang sudah agak lanjut usia, Kuppu yang berumur 20 tahun. Seorang india yang malas nak bercampur dengan kaum sejenisnya.

"Tambi, kasi kira." Kuppu meletakkan beberapa barangan kebersihan diri diatas kaunter kedai runcit Sami. Sami si tauke di kaunter sedang sebok berborak dengan seorang rakan lagi berbangsa india yang tengah seronok memilih barang diatas rak.

2 minit berlalu dan Sami masih berborak dengan kawannya itu ibarat Kuppu tiada depan mata. Kuppu renung tajam muka Sami.

"Hoi Sami, aku suruh kau kira! Kau nak mampos ke?" Kuppu hilang sabar. Sami terkebil-kebil mengira.

"Lapan belas ringgit."

Kuppu lebih senang bercampur dengan melayu. Kuppu juga sangat fasih berbahasa melayu.

"Pakcik rasa saya ini india ke melayu?" Pernah Kuppu menyoal seorang tua berbangsa cina yang sedang serius berjudi mesin jack pot disebelahnya sambil menjeling arah Jamal.

"Melayu hitam." Jawap orang tua itu, sekilas memandang wajah Kuppu.

Semua orang ketawa dan orang tua tadi terpinga-pinga.

----------

Sudah beberapa kali Jamal hampir ditangkap polis. Macam-macam jenis polis pernah kejar Jamal dengan menaiki pelbagai bentuk kenderaan. Motor, kereta, van dan pacuan 4 roda. Yang peliknya, polis-polis ini tidak tahu ke dimana Jamal tinggal? Jamal pula hanya lari menggunakan tulang empat kerat. Susup sasap Jamal melesapkan diri diantara lorong-lorong kedai di Kg.Cempaka.

"Bola satu kepada bola dia, over. Maaf. Bola satu kepada bola DUA, over." Polis bola satu tersengih-sengih, menutup mulut tahan ketawa sambil pandang rakan disebelahnya dalam kereta peronda plat WAB 7622, memecahkan kesangapan dalam kereta dengan bar cahaya biru kereta peronda bersilau-silau memotong gelap malam.

"Saspek berjaya melarikan diri, over." Polis bola dua menjawap.

"Roger, over and out." Polis bola satu balas.

"Si Zul botak ni memang bangkai. Pakai kereta peronda Proton enjin Magma yang baru register pun tak boleh nak kejar Jamal Lembu. Padahal lembu tu lari pakai kaki aje." Polis bola satu meluahkan rasa kekecewaannya terhadap Zul, polis bola dua.

Saya faham keluhan polis bola satu itu. Proton Magma ialah jenama kereta Proton yang terbaik didalam kesemua keluaran kereta Proton, sampailah sekarang. Yang mereka tidak tahu ialah fakta bahawa Jamal Lembu bukan sembarangan gangster. Dia bakal gangster kelas pertama.

---------- Klik disini untuk kisah seterusnya ----------

Kisah terdahulu
===========
Johan & Joey - Vol #1 - Abstrak

Tuesday, September 06, 2011

Jaga Kucing & Jaga Budak

Sekarang ini semua orang kecoh pasal "Cat Hotel" yang ibarat neraka bagi kucing-kucing. Saya memahami keperitan yang dirasai oleh pencinta-pencinta kucing walaupun saya bengang dengan kucing pakcik jiran rumah yang sering berak depan rumah saya.

Bagi saya, masyarakat harus lebih prihatin dengan masalah pusat penjagaan budak-budak yang jauh lebih kronik dari kes hotel kucing ini.

Sunday, September 04, 2011

Johan & Joey - Vol #1, Abstrak

"Usop, berhenti di tepi ni sekejap. Saya nak tengok sesuatu." Saya mengarahkan pemandu saya menghalakan Mercedes-Benz CLS350 yang dipandunya kearah tapak bekas deretan kedai di Kg.Cempaka.

Keluar dari kereta, saya berdiri diatas sebuah runtuhan batu blok yang mengadap KLCC. Saya termenung jauh lantas menitiskan air mata sebelum tersenyum.

Fikiran saya melayang ke suatu masa dahulu. Zaman dimana kawasan itu hanya ada Johan & Joey.


----- flashback ke 20 tahun dahulu -----


"Gua Joey", kata Zulzastri kepada Johan tanpa menghulur tangan. Kutu mana reti bersalam.

"Johan", jawap Johan mengangkat kening.

Zulzastri dan Johan akan menjadi dua sahabat karib. Pertama kali mereka bertemu ialah disebuah kedai mesin kuda.

----- (Tiga puluh minit sebelum Johan dan Joey bersalaman) -----

Johan yang bersaiz badan lebih kecil dari Joey usai memasukkan 3 keping syiling seringgit kedalam mesin dan menekan butang 1-5. Kalau tekaan Johan betul, dia dapat 15 ringgit. Itu duit Johan yang terakhir untuk sessi kali ini. Rokok pun tinggal sebatang dalam kotak. Sedang Johan mengetuk-ngetuk cermin mesin menunggu kuda elektroniknya masuk petak lumba dan melayan trompet lagu 'lumba kuda akan mula sebentar lagi', tiba-tiba Joey menyelinap masuk kedai lalu terus memasukkan 2 keping seringgit kedalam mesin dan menekan butang 1-3.

"Wey, apa ni? Kasi la kuda gua jalan dulu bro." Johan bersuara keras. Tak puas hati.

Mesin kuda ni resminya senang. Sapa yang mesin itu akan kasi menang harus yang paling sedikit. Dalam kes ini, Joey lah yang akan menang.

Joey tenung muka Johan. Mata Joey bersinar didalam kegelapan kedai kuda. Mata kelihatan jauh lagi tua dari umurnya yang baru mencecah 14.

"Rilek lah bro." Kata Joey tenang.

"Kalau gua kena, kita split 50-50." Kata Joey tersenyum.

"Lu pulang modal. Gua untung seringgit. Orait?" Tambah Joey.

Kuda 2-5 menang dan mereka berdua ketawa besar kerana kedua-dua mereka rugi. Itulah permulaan cerita tentang persahabatan, kepercayaan dan pengorbanan dua rakan karib. Nama saya Ahmad. Saya hanya seorang jiran dan ini kisah mereka.

---------- Klik disini untuk kisah seterusnya ----------


Friday, September 02, 2011

Magnet Peti Sejuk

Bila saya dah bercucu nanti, saya mahu blog ini jadi seperti magnet peti sejuk kepada cucu-cucu saya. Lambang dan tanda bahawa saya wujud dan pernah merasai kemodenan alam maya dengan coretan-coretan comel dan asli.

Selesai membaca, mereka akan kata "atuk aku memang seorang Prime".

Monday, August 29, 2011

Mereka Hanya Mahu Terus Hidup

Seminggu yang sudah, saya ke Klang Sentral untuk mengambil bapa mertua saya yang baru pulang dari Kedah menaiki bas. Klang Sentral berdekatan dengan pekan Meru. Dekat tak dekat, trafik jam dari Meru nak ke Klang Sentral ni boleh buat anda semua bernanah lah jugak.

Ini ialah kali pertama saya ke Klang Sentral. Mengikut penunjuk arah dalam talian (mak mentua saya punya kawan bagi arahan melalui talipon bimbit), ada beberapa simpang kecil yang harus saya tempuhi sebelum simpang yang sebenar.

Saya pun dalam hiruk-pikuk trafik jam telah memasuki satu simpang kecil yang pada mulanya saya ingatkan simpang betul. Saya silap. Saya masuk kawasan kilang amende ntah tapi bangla punya lah banyak di bahu jalan kiri dan kanan. Macam semut hitam membawa telur semut pulak saya tengok.

Tiba-tiba, dari keseragaman bangla-bangla berjalan kaki pulang dari kilang tercetus satu aksi gaduh. Kereta saya agak perlahan ketika lalu di tepi pergaduhan itu kerana bangla ramai sangat.

Tiga bangla besar memukul satu bangla kecil. Ketiga2 bangla itu mengelilingi si bangla kecik tapi bangla kecik masih berdiri dan belum tumbang.

"Debik, debik, debik!" bunyi bangla kecik itu kena pukul dan memukul.

Bangla lain yang tak masuk campur hanya berjalan selamba seperti perkara ini adalah perkara biasa bagi mereka.

Tatkala pergaduhan itu betul-betul ditepi kereta saya, saya tenung bangla kecik mempertahankan diri. Tiba-tiba semuanya jadi perlahan. Awan di langit seperti kaku sementara kaki dan tangan yang memukul dan dipukul seperti dalam aksi gerak perlahan dimata saya.

Saya pandang tepat ke arah mata bangla kecik. Mata yang separa terbuka, melingas-lingas tetapi seperti mata orang yang sudah tidak ada hati. Mata yang cuma ada semangat untuk terus hidup. Berjuang di tempat orang dan bersaing untuk mendapat sesuap nasi. Apabila tangannya melibas-libas kekiri dan kanan tanpa haluan untuk mempertahankan diri, dia hanya menerima takdir dan ketentuan Ilahi barangkali.

Usai lalu, saya pandang cermin pandang belakang kereta saya dan pergaduhan itu masih berlaku tanpa halangan.

Apalah nasib si bangla kecik itu agaknya? Tapi dari sinar semangat juang matanya tadi saya rasa dia berjaya.

Thursday, August 25, 2011

Cerita Pendek #2 - Munah Budak Bertuah

Pagi itu ruang legar Concorde Hotel, Kuala Lumpur tampak lengang. Cuma penginap hotel sahaja yang sebok berpusu-pusu ke Melting Pot untuk sarapan. Munah perhatikan saja dengan siku menyendal meja, tangan menongkat dagu. Ada yang sudah bersiap, ada yang belum bersiap, ada yang muka tak siap. Ramai berpakaian baju tidor lagi. Munah senyum pada mereka yang memandang, tanda hormat. Senyum terpaksa. Senyum servis.

Jam dibelakang Munah bergerak perlahan.

"Klik, klok, klik, klok".

"Mr.Ramesh, you tak boleh minta management tukar ini jam dinding? Saya tahu ini jam sponsor kasi, tapi dia keluar bunyi kuat sangat lah Mr.Ramesh. Kadang-kadang saya rasa macam mau muntah", Munah mengajukan soalan kepada penyelia kaunter bertugas pagi itu.

"Munah, kita sebagai insan biasa dan datang sini cari makan. Kita tak boleh minta berlebih-lebihan. Orang putih cakap, beggars cannot be choosers".

Ramesh bekas penuntut sekolah Victoria Institution sebenarnya malas nak minta apa-apa dari pihak pengurusan kerana dia kaki bodek. Kalau dia minta, nanti muka dia kena chop kuat komplen. Budak VI memang haprak.

"Seksi hari ni", komen Ramesh tentang cara Munah berpakaian.

"I pakai uniform lah Mr.Ramesh. Mana ada seksi?"

"Baju dalam warna merah, semua orang boleh nampak Munah." Ramesh cuba menegakkan sesuatu.

Munah tersenyum sinis. Memang dia suka berpakaian ala marabahaya tapi bukan mendedah sangat. Munah sekarang bukan seperti Munah dulu. Waktu dia bekerja sebagai pembantu pejabat di Majlis Daerah Kampung Cempaka 3 tahun lepas, Munah memang gila. Darah muda. Pakai bikini pergi pejabat pun dia sanggup.

"Nampak sikit-sikit sahaja kan Mr.Ramesh?" Munah meminta kepastian sambil jeling. Ramesh tergedik.

Dulu Munah seksi kerana cinta. Kerana sayang. Sekarang Munah sudah faham konsep. Konsep yang mudah tapi tak berapa terang. Kini Munah tidak akan tertipu oleh lelaki lagi. Lelaki kacak tak pandai kungfu atau tidak ada duit semuanya bajingan.

"Kasut I seksi tak?" Munah muncung.

"Apa seksi? Saya lelaki mana tahu kasut perempuan seksi macamana. Kasut perempuan semua sama saja saya tengok", Ramesh betul bendul.

Munah muncung lagi. "Ala, Mr.Ramesh ni. Kodi."

Dulu kerana cinta, Munah sanggup lakukan apa sahaja. Apa sahaja. Sekarang, Munah akan layan jika ianya perlu. Perlu itu pun bagi Munah tertakluk kepada pelbagai kriteria yang agak tinggi penilaiannya. Ibarat mengumpul jantung nyamuk sedulang.

"MasyaAllah. Ya ummi, yes I will find myself a fine wife when I get back to Jeddah. No mother, I will not. Yes mother. Don't you worry. Waalaikumsalam."

Seorang jejaka berbangsa Arab yang sedang berbual menggunakan telefon bimbit, lalu dihadapan Munah. Tampan, tinggi, segak, bergaya dengan hidung mancung dan pipi pauh dilayang. Cara dia mencekak pinggang dan menyisirkan rambut dengan tangan membuatkan Munah terpegun.

Munah tenung jam tangan lelaki Arab itu.

"Hmm.. Jaeger LeCoultre. Pilihan yang bagus." Kata hati Munah.

"Esok pagi awak duti awal ok Munah?" Pertanyaan Ramesh menyedarkan Munah dari lamunan.

"Okay", jawap Munah, ringkas.

----------------------------

Turun dari LRT, Munah terus berlari-lari anak sambil melihat waktu di telefon bimbit.

"6:15am".

Munah mempercepatkan lariannya kerana dia dah lambat. Dia mula kerja jam 7pagi tapi dia masih belum solat subuh. Dia harus cergas.

Sejak ditipu oleh Kamal, Munah sudah banyak berubah. Walaupun nakalnya masih ada tetapi solat fardu memang dia tak tinggal walau dalam apa jua keadaan.

"Kau ni memang anak bertuah Munah! Sembahyang tak nak. Sekolah tak nak. Apa nak jadi dengan kau budak bertuah?!" Jeritan ibu masih berdesing di telinga Munah.

Rupa paras ibu jelas kelihatan diingatan Munah. Garis-garis tua didahi dan kerutan halus di pipi. Mulut, jangan cakaplah. Orang Melaka punya mulut memang pedas. Munah tersenyum sambil mengelak seketul batu blok yang dah tersongket di kaki jalan.

Setibanya Munah di hotel, dia terus menuju ke surau untuk solat subuh. Munah tengok jam lagi.

"6:30am".

Selesai solat, Munah terkejut apabila seorang lelaki sedang berdiri diluar surau. Lelaki arab Jaeger LeCoultre semalam sedang memegang kasut Munah.

"This Louboutin, yours?"

"Yes", Munah jawab sambil cuba menenangkan hati.

"It is extremely difficult to find a pretty lady, own a Louboutin and pray fajr in a musolla", tambah lelaki Arab itu dengan nada yang keluh kesah bercampur serius. Keningnya herot-herot macam kerepek.

Munah tertunduk malu.

------------------------------

6 bulan kemudian.

"Munah, rumah kau ni ada lif?", tanya ibu Munah setibanya beliau ke rumah Munah di Jeddah.

"Yer ibu. Ala ibu ni. Bukan tak pernah naik lif." Munah yang berhijab membawa ibunya kedalam rumah.

"Ibu naik lif dalam shopping complex, bukan dalam rumah. Bertuah kau Munah". Kata ibu Munah, tersenyum.

------ Tamat -------

Wednesday, August 24, 2011

Senarai Minta Maaf

ZABZOII ialah 24-8-2011.

Hari raya sudah hampir tiba. Ampun dan maaf saya kepada sesiapa yang kecik hati dengan apa yang saya pernah tulis dalam blog ini. Terutama sekali kepada saudara Awie Wings dan saudari Lady Gaga yang sering menjadi bahan.

Saya juga ingin meminta maaf:

1) Kepada isteri dan anak saya yang saya sering singgung dikala mereka sedang tidor. Nanti saya usahakan beli katil lagi besar.

2) Kepada perkataan-perkataan mencarut kerana tidak sering digunakan didalam blog saya. Juga cerita-cerita triple X, yang tidak sekali-kali akan dapat muncul dalam blog saya. Ini ialah kerana anak saudara saya ada dalam list pembaca blog.

3) Kepada otak dan perasaan saya yang agak tertekan dengan kekangan tidak bisa menggunakan kata kata kesat, cakap-cakap kotor, idea-idea lucah untuk memeriahkan lagi isi blog.

4) Kepada lipas2 yang saya spray tapi tidak mati. Mungkin lipas ini telah cacat seumur hidup. Saya memang nak kasi lipas2 tu mati terus dengan menspray tepat atas kepala dia tapi entah macamana lipas2 tu boleh survive pulak.

5) Kepada kain pelikat saya yang sudah semakin longgar walaupun saya ikat menggunakan tekanan 6 Nm (newton meter) dengan kadar lipatan 4 kali pusing kebawah untuk kasi kain ketat. Ya ampun kepada baju dan seluar yang juga semakin loose.

6) Kepada kereta saya yang dah lama saya tak servis. Top-up minyak hitam dan air bateri pun tak. Bleeding minyak brek jangan cerita.

7) Kepada langsir dan kerusi meja rumah kerana pada tahun ni saya tak dapat nak tukar. Sorry lah. Langsir, saya akan basuh saja. Manakala kerusi pula akan mendapat warna baru setelah di "dye" sarungnya.

8) Kepada Allah Taala kerana saya hanya seorang insan yang lemah. Insan yang tidak pernah lupa dari melakukan kesalahan. Insan yang terlalu banyak menganiayai dirinya sendiri. Insan yang kalau dikumpulkan segala kesilapannya, mungkin sebanyak isi langit dan bumi. Insan yang jika takbir, rukuk dan sujudnya tidak diterima, maka jahanamlah dia. Semoga Rahmat dan Kasih SayangNya dapatlah saya rasai sentiasa, didunia dan diakhirat.

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

R.E.S.P.E.C.T!