Wednesday, November 14, 2012

Kami Pula Mendengar, Melihat & Merasa

Poster seorang lelaki tersengih puas bergantungan di stesyen komuter sekitar KL dan tertera dibahagian atas poster itu satu slogan yang mengandungi ayat "Kami Mendengar".

Rupa paras lelaki yang tersengih puas itu mirip orang melayu tetapi yang anehnya testimoni tentang mutu perkhidmatan KTM yang telah meningkat ditepi gambar lelaki tersengih itu, nama orang cina. Cubaan untuk menitipkan konsep 1Malaysia barangkali?


Komuter memang berwajah baru dengan penambahan jumlah koc berteknologi terkini buatan negara People Republic of China. Rajah perjalanan yang kelihatan elektronik dengan lampu oren untuk memberitahu lokasi stesyen terkini manakala lampu hijau berkelipan tanda hala tuju perjalanan, KTM gah. Ditambah pula dengan diskaun 50% untuk tiket perjalanan sekiranya anda pemegang kad 1Malaysia, KTM tampak mesra rakyat. 

Saya agak teruja. Namun setibanya saya di Midvalley, saya menyedari bahawa konsep 1Malaysia ini agak sukar untuk ditelan bersama.

Saya membawa kereta tolak anak saya untuk ekspedisi kali ini, bertujuan untuk memberikan pengalaman naik keretapi kali kedua kepada anak saya. Di Midvalley, ada ketikanya saya naik ke tingkat atas dengan menggunakan eskalator kerana nak ke lif, agak jauh dan orang yang menunggu lif pun ramai. Dilemma naik lif ini agak rumit untuk dibincangkan. Maklumlah ada diantara mereka yang berpusu naik lif ini kadang-kadang naik hanya satu tingkat dan walaupun masih muda dan bertenaga untuk berjalan ke eskalator, mereka lebih suka bersesak naik lif yang menyebabkan pengunjung berkerusi roda atau ibubapa yang membawa kereta tolak seperti saya menjadi hati panas.

Kejadian yang tidak saya ingini berlaku ketika naik dari tingkat LG ke G. Memang eskalator yang satu itu agak sesak dan saya terpaksa beratur, menunggu giliran untuk naik. Saya jangkakan mereka yang bersesak bersama saya akan memberikan sedikit laluan kerana saya menolak kereta tolak dengan anak saya didalamnya. Jangkaan saya meleset. Mereka yang berkulit kuning, bermata sepet tetap mahu bersesak malah mereka sanggup berdiri ditepi kereta tolak saya yang menyebabkan tayar getah kereta tolak saya bergesel dengan bahagian tepi eskalator. Kereta tolak dan anak saya yang didalamnya bergegar-gegar tetapi golongan bodoh ini buat endah tak endah sahaja.

Saya tenung muka sekor-sekor tapi seperti memandang ke dinding, mereka buat tak tahu.

Ketika ingin pulang, komuter yang kami naiki agak lengang dan tidak memerlukan saya sinsing lengan baju untuk masuk kedalam. Dengan berkereta tolak, saya harap agar tempat untuk parkir kereta sorong orang cacat akan kosong dan membolehkan saya parkir kereta tolak saya disitu. Kereta tolak saya jenis yang agak besar dan sukar untuk dilipat. Sekali lagi jangkaan saya meleset. Golongan yang sama telah berdiri diruangan orang cacat itu manakala saya terpaksa berdiri dengan kereta tolak saya melintang menghalang separuh dari ruang jalan koc.

Kemarahan saya sudah tidak boleh dibendung lagi. Saya tinggikan suara dan tanya kepada dua orang kuning mata sepet yang berdiri disitu, "ini tempat orang cacat. You cacat ka?". Seperti biasa, mereka buat tak tahu. Terpaksalah saya masuk ke bahagian dalam yang agak kosong untuk parkir kereta tolak saya. Saya rasa nak bertumbuk dah dan mulut saya menghamburkan kata "bodoh punya orang", tapi mereka tetap membatu.

Bertahun lamanya saya memberi muka kepada mereka, berlemah lembut dengan mereka. Yer benar, tidak semua yang begitu tetapi tahukah anda apa yang ada didalam hati kecil mereka? Apabila orang kita berpecah belah, mereka bersatu. Atas alasan untuk menjadi pemerintah yang lebih adil? Betul ke? Jika ruang hanya seluas dua kaki di eskalator dan didalam komuter pun mereka tak mahu beri, anda ingat mereka akan pulangkan tanahair kita bila didalam genggaman mereka?

Jangan jadi naif.

Ideologi 1Malaysia sebegini tidak lagi memberi makna didalam diri saya. "Survival of the fittest" yang mata sepet ini dramakan dihadapan saya akan saya pulangkan kepada mereka dengan lebih keras. Saya tidak akan ganggu kamu selagi kamu tidak ganggu kami.

Selesai turun dari komuter, saya memandang poster lelaki tersengih bernama Jimmy Tan itu dan berkata didalam hati, "langkah mayat aku dulu sebelum mahu ambil negara ini".

3 comments: