Thursday, February 28, 2013

Ok Glass. Ombak Rindu. Delete.

Didalam video demonstrasi Google Glass, terma "Ok Glass" ini sentiasa digunakan pada permulaan arahan sebelum Google Glass berfungsi. Sebenarnya saya kurang pasti tentang penggunaan terma "Ok Glass" ini tetapi apa yang saya pasti Google Glass adalah satu projek yang benar-benar mencabar aplikasi teknologi ketahap yang maksimum.


"Augmented Reality" Google Glass bukan sahaja cuba untuk menggunakan teknologi sebagai satu platfom untuk manusia berkongsi pengalaman visual dan audio mereka dalam masa nyata tetapi ia juga memberi informasi tambahan yang  tiada didalam otak pengguna apabila satu visual/audio muncul dihadapannya.

Sebagai contoh, kebiasaannya kita akan sentiasa memandang jam apabila kita lewat ke lapangan terbang. Kita jadi resah kerana ada kemungkinan kita akan terlepas penerbangan. Dengan adanya Google Glass, informasi tentang jadual penerbangan akan sentiasa kelihatan dimata kita tanpa perlu membuka laptop/smartphone dan ini akan membantu kita supaya lebih tenang dan peka dengan situasi genting yang sedang dihadapi.


Bayangkan pula anda sedang berada dihadapan MidValley dan dengan hanya memandang bangunan itu menggunakan Google Glass segala informasi tentang jualan murah didalamnya terpapar dihadapan mata secara automatik.

"Ok Glass. Lets do some serious shopping!"

1 comment: