Wednesday, August 25, 2010

Resdung & Kemerdekaan

Dulu gua ada resdung. Makan belacan, gua bersin sampai senak telor. Bila gua dewasa skit dan pandai beli rokok, resdung gua naik pangkat. Pagi2 hidung gua akan berair dan mata jadi merah tanpa perlu pekena belacan. Hari-hari macam ini. Mujur mulut gua steady. Tak dak bau longkang. Malah, awek memang dari dulu suka dekat-dekatkan diri dengan mulut gua, sampai lah sekarang. Tak tau lah kenapa. Nak kata saka, tidak juga. Rezeki kut?

Waktu tu walaupun amat jelas yang Hans Isaac "jealous" dengan gua sebab gua macho tapi hidup gua rasa sangat tak sempurna. Terkongkong kepada makanan yang gua boleh makan sahaja.

Tidor gua juga jadi susah kerana pernafasan gua yang tak tentu hala. Baring belah kiri, lubang hidung kiri tersumbat. Baring belah kanan, lubang hidung kanan tersumbat. Hukum fizik apa hidung gua jadi camtu, gua pun tak tau.

"What the hell!" bentak hati gua. Terus gua "make a call set appointment" jumpa bomoh.

Settle. Resdung gua hilang ibarat embun pagi dihujung dedaunan tatkala fajar datang dan tidak pernah kembali lagi.

Hidup gua bebas. Macam-macam juadah gua dah boleh belasah, sambal tumis ikan bilis, udang goreng tepung, tepung goreng sotong, sotong goreng udang dan bermacam-macam lagi. Tidor gua pun makin lena. Pagi sebelum buka mata gua boleh rilex sambil dengar burung berkicauan luar tingkap sambil menguap capai rokok dan "stretching" macam kucing.

Gua "Merdeka!".

Gua yakin inilah perasaan Perdana Menteri Malaysia yang pertama bila dia jerit perkataan yang sama 53 tahun yang lalu di stadium merdeka.


Selamat menyambut hari kemerdekaan.

3 comments:

  1. inikah bomoh yang lu kata lu tak sempat nak bertapa tu? haih.. kalau tak, gua pun dah leh menjerit merdeka dari allergic kerang la wei... gua hampa ah dengan lu nih.

    tsk!

    ReplyDelete
  2. yes.

    nampak Gayanya lu kena revolusi banyak2 dulu sebelum merdeka la.

    ReplyDelete