Wednesday, May 11, 2011

Riang Yang Saya Suka

Riangnya seorang kanak-kanak adalah seperti riang burung berkicauan dipagi hari. Ikhlas. Saya suka. Riang orang tua jarang yang ikhlas. Selalunya riang mereka riang berlagak, riang nak bodek atau riang nak minta pelempang. Cuma riang isteri saya saja yang sentiasa ikhlas.

Riang yang ikhlas ialah riang semulajadi yang tidak mengharapkan apa apa pulangan dari sesiapa pun. Riang kerana kita benar-benar gembira dan riang ini akan meriangkan orang lain pula.

Saya dah jarang dapat riang yang ikhlas. Riang pun jarang-jarang sebenarnya. Mungkin bila umur makin meningkat, hormon riang makin kurang. Hormon pening pula yang banyak.

Saya nak nasihatkan jangan hisap atau makan ubat yang bukan-bukan hanya untuk dapat keriangan sementara. Dadah ialah najis (walaupun sebenarnya ia bukan betol2 najis. Ada orang hisap najis ke?).

Juga jangan kawan dengan negro yang makin bersepah kat KL ini. Mereka bukan artist hollywood dan mereka tidak menjanjikan keriangan malah hanya kepedihan, tohmahan dan lubang yang rabak.

3 comments: