Thursday, April 15, 2010

Berkawan

Berikut ialah kategori orang yang gua kenali:

a) Musuh - Kurang dari 5.
Ni stock yang pernah palam gua dalam apa jua bentuk pemalaman. Kalau gua jumpa, gua buat derk.

b) Kawan - Ramai.
Jenis ni gua call sangat jarang. 1 tahun sekali pun mujur lah. Gua mungkin kenal mereka melalui kawan gua yang lain. Sekali-sekala terjumpa akan gua minta number phone. Email address dan facebook ID gua tak mintak. Mereka juga tak pernah buat stunt dengan gua. Frekuensi tahap pemikiran dan citarasa selalunya jauh berbeda dari gua.

c) Member - Kurang dari 30 orang.
Gua selalu jugak call member-member jenis ni. Mereka dahulunya kawan tapi sebab berkongsi pengalaman pahit dan manis buat stunt bersama, gua upgrade diorang jadi member. Frekuensi kepala otak selalunya sama tapi tahap penerimaan risiko mungkin berbeda.

c) Sahabat - Kurang dari 10 orang.
Ni memang selalu gua call. Dulu member tapi gua dah "up" jadi sahabat kerana frekuensi, citarasa dan "risk tolerance level" yang sama atau mungkin lebih. Jenis ni, gua bawak pergi perang sama dengan gua. Mungkin gua akan dahulukan nyawa gua untuk diorang. Mungkin lah.

d) Sahabat karib - 2 orang.
Satu, bini gua. Dua, arwah Farid Azim yang meninggal di Peshawar, Pakistan hampir 3 tahun lepas akibat serangan virus pelik yang melumpuhkan semua cell badan dari bahagian pusat keatas. Arwah Farid punya kubur bukan di Malaysia tetapi di tempat dia meninggal. Bila gua teringat pada arwah, gua jadi sayu sebab tak dapat nak menziarah tapi gua rasa tak terkilan sangat sebab gua ada SMS dia ucapan selamat hari raya dan jaga diri baik baik seminggu sebelum dia tiba-tiba nazak. Gua yakin SMS tu sampai ke handphone dia sebab pada malam raya 3 tahun yang lepas tu, gua terima message "SMS successful" setelah 3-4 hari gua send. Malam raya, dia on phone lah kut. Sahabat karib macam ini, gua kasi nyawa gua, anytime.

4 comments:

  1. gua takde sahabat karib. sebab gua adalah kategori kawan pada semua orang.

    ReplyDelete
  2. Tag line arwah bila jumpa gua, "hey kuda" dengan nada irama jazz.

    ReplyDelete