Thursday, October 13, 2011

From Kuala Kangsar With Love - Finale

Selepas mengajar dibeberapa sekolah yang lain, arwah abah ditempatkan disebuah sekolah kecil, jauh dipenjuru mukim Sungai Siput, Perak. Sekolah yang terletak di Kg. Jalong. Ini berlaku sekitar tahun 1955-1960 (anggaran saya sahaja).

Di Sekolah Kebangsaan Kg. Jalong, arwah abah mulanya menyewa dipekan Sungai Siput yang agak jauh dari sekolah. Jauh itu bukan menjadi hal tetapi kawasan Kg.Jalong merupakan kawasan hitam. Dilaporkan ramai pengganas komunis berkeliaran dihutan berhampiran dan ramai 'communist sympathizers' di pekan Sungai Siput. Untuk masuk kawasan kampung diwaktu 'curfew 7pm-7am', seseorang perlu ada permit polis. Sentri askar 24/7/365 dijalan masuk Kg.Jalong memantau semua pergerakan masuk keluar kampung.

Akibat kesusahan untuk pergi balik dari tempat kerja, arwah akhirnya menyewa terus didalam kampung. Nama tuan rumah tempat arwah menyewa ialah Abdul Rahman Bin Idris.

Abdul Rahman Bin Idris ialah anak orang berada di pekan Sungai Siput. Ayah beliau memiliki motor norton diawal 1900. Waktu itu kalau ada motor norton kira kuat lah juga. Tapi Abdul Rahman Idris tidak mahu memperkudakan harta ayahnya. Beliau meminta tanah rancangan anjuran pihak yang berkuasa ketika itu dan seterusnya diberikan tanah untuk mengusahakan kebun getah di Kg.Jalong.

Abdul Rahman Bin Idris ialah bapa kepada ibu saya.

No comments:

Post a Comment