Sunday, February 07, 2010

Gua Kecewa

Gua tgh tunggu ice caffe mocha kedai secret recipe gua sampai. Cuaca panas2 camni kenalah minum ais walaupun gua tau ia tidak sehat. Lantak ah. Gua bukan berlagak makan kedai grand-grand, gua pergi gak kedai melayu yang bagus2, tapi gua menyampah atas beberapa sebab.

Bila gua makan kat kedai mamak, lepas makan kari ayam dia, sistem pertahanan badan gua mesti jadi aktif. Gua kencing2. Gua syak diorang letak barang2 terlarang dalam resipi. Semenjak dua menjak ni, lepas makan kedai melayu pun gua perasan benda yang sama.

Kalau nak kaya pun jgnlah sampai merosakkan kesihatan orang lain bro. Kita ada agama bukan macam orang yg jual pil ecstacy atau heroin yang sembah topekong. Kita mau jadi kaya tapi disayangi. Takkan nak jadi kaya bawa audi A4 baru racing dynamics tuned tapi takut nak jalan2 tempat awam sebab nanti orang ludah.

Kedai makan suka sangat pakai mandrem bila meniaga. Konon2 pasang pendinding, tapi sebenarnya pelaris. Kalau kita tak yakin dengan ketentuan tuhan, kita terjebak. Usaha mesti tetap ada tapi kalau dah takdir rezeki kita sedemikian, ucaplah syukur dan selalukan berdoa. Doa boleh ubah ketentuan.

Mcdonalds, KFC dan Starbucks tak pakai mandrem pun tapi meletop jugak. Diorang teliti dalam perniagaan. Tandas bersih, pakaian seragam bersih. Bukan macam kedai melayu atau india. Nak masuk tandas kedai melayu lu kena banyak istighfar dan tahan nafas. Kalau jenis nafas pendek, naya. Pekerja pulak ikut suka pakai baju berdaki kat tengkuk bau badan macam getah sekerap. Gua kecewa sungguh. Kedai cina gua tak mau komen, nanti orang kata gua rasis.

Nak cam kedai yang pakai mandrem ni senang aje, kalau dia bukak cawangan tempat lain, gerenti cawangan baru tu terlungkup. Padan muka.

11 comments:

  1. aku setuju bab tandas tu wehh..klu aku masuk kompom pe yg aku mkn keluar balik adoyaiiii..x fhm aku susah sgt ke nk kasi toilet bersih huh..baqb pelaris tu pelik gak..tak baik percaya menda2 camtu kan..kalo niaga bagus x yah pelaris mmg dah laris huhu

    ReplyDelete
  2. gua setuju beb. gua sanggup tahan my business kalau makan kat tempat yang toilet diorang confirm questionable.

    ReplyDelete
  3. malas masuk toilet mana2 kedai..confirm aku muntah atas meja makan kalau teringat..

    ReplyDelete
  4. Gayah, fikiran, betol betol betol.

    Infact, kalau nak tau seseorang tu pembersih atau tak, usha toilet dia.

    Luorang belom kawin kan? Jadikan ini salah satu dari checklist memilih pasangan luorang.

    ReplyDelete
  5. wah letih nak gi usha toilet partner siot.

    ReplyDelete
  6. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih heh. Buatlah trick nak pi kencing ngokngek.

    ReplyDelete
  7. err.. camne nak buat trick kalau TAK penah gi umah partner?

    eceh! hik!

    ReplyDelete
  8. gayah.. yeah right...

    darus.. mamak ni best teh tarik makan roti canai sambil layan bola dan borak2 dgn memember. Yang lain, fail.

    ReplyDelete
  9. toilet umah gua bersih. DBKL dah tampal gred A minggu lepas.

    ReplyDelete