Monday, January 25, 2010

Sukan Bukan Sokan

Mak gua, nenek gua dan wife gua tak reti sebut "sukan". Diorang sebut sokan. Tak uptodate langsung bunyiknya.

Apa2 jenis sokan pun gua memang suka layan kecuali bungee jumping. Tu bukan sokan, tu kerja giler.

Semalam dato chong wei angkat piala badminton malaysian open 2010 acara single. Tahniah lah gua ucapkan. Handal dia sekarang ni. Gua rasa Lin Dan bukan tak mau join dua super series 2010 yang baru lepas ni tapi tengah kecut perot tengok dato punya menyinga dalam court. Chong Wei sorang2 lawan bergu china yg kalah final semalam pun gua yakin dia boleh menang.

Setengah jenis sokan memang satu bangsa aje yg handal. Badminton permainan orang2 china lah. Taktau lah apsal. Chopstik takde kena mengena dgn skill raket rasa gua. Pembuat raket tersohor ialah orang jepun, tapi tak gak diorang champion. Lumba lari lain lah. Memang nigger yang handal sebab dari dulu diorang asik kena kejar dengan anjing tuan dia.

Melayu takda sokan yg kita pandai. Tak, merempit bukan sokan bang. Tu kerja orang bangang. Orang india hanya tau geleng bila betul, angguk bila salah. Orang2 yg sokong Man Utd tak tau apa apa langsung. Kesian.

Hadiah dan sponsor main peranan dalam pembangunan sokan. Kalau setakat menang dapat medal emas tiruan dan voucher beli barang murah kat Giant, renti kan lah.

Minat pun kena ada untuk maju dalam sokan. Tengok dato nicol skuash tu. Bukan ada sponsorship juta-juta, hadiah pulak taklah ranggi mana tapi dato nicol ann tetap handal. Cuma gua kesian kat bakal laki dia. Dapat gelaran datin.

Rata-rata mamat melayu minat lepak kedai mamak minum teh, minah nya pulak minat mengumpat. Apa cerita?

Bila mak gua sebut "sokan", gua akan tegur baik baik, "bukan sokan mak, suuukann".

"Peti es?" tanya mak gua.

2 comments:

  1. aku x suka mengumpat kdg2 je mengata hehe

    ReplyDelete
  2. gua pun, tu pun sebab wife gua paksa.

    ReplyDelete